Gradinaritul, activitate recomandata varstinicilor

ian. 21, 2012 | 0 comments | cadere, gradinarit. varstnici

Pe masura ce inaintam in varsta, toate sistemele organismului incep sa se degradeze. Este cursul firesc al vietii. Important este cat de rapid se intampla acest lucru si daca putem sa incetinim intr-o oarecare masura acest proces.

Una dintre problemele frecvent intalnite la batrani si care poate avea urmari extrem de grave este caderea. Varstnicilor le scade forta musculara, flexibilitatea si echilibrul. Toate acestea cresc foarte mult riscul de a cadea.

Un studiu publicat in numarul din aceasta luna a revistei Journal of Aging and Physical Activity arata ca persoanele care petrec o ora sau mai mult cu activitati ce ar putea intra sub umbrela larga a termenului “gradinarit” au un risc mai redus de a suferi caderi, li se imbunatateste echilibrul, le creste viteza de deplasare si inregistreaza o incidenta mai redusa a unor afectiuni cronice precum atroza si hipertensiunea arteriala, atunci cand ajung la varsta a treia.

Cercetatorii de la Universitatea South Florida au comparat inregistrarile a doua grupuri – un grup practica gradinaritul, celalalt nu, si au constatat ca mai putine persoane din grupul celor care desfasurau activitati de gradinarit au suferit caderi in ultima perioada de timp.

Gradinaritul este un termen care incorporeaza mai multe activitati cum ar fi tunsul ierbii, plantarea de seminte, plantarea de copaci, cules buruieni, flori, legume. Toate aceste activitati presupun diverse pozitii, care actioneaza asupra capacitatii de echilibrare a adultului. Toate aceste activitati presupun o mare varietate de miscari stimuland astfel abilitatile fizice ale indivizilor.

Una dintre concluziile acestui studiu ar fi aceea ca gradinaritul ar putea fi incorporat intr-un posibil program destinat varstinicilor pentru prevenirea caderilor. Pe masura ce acestia se obisnuiesc cu activitatile, acestea pot sa isi mareasca gradul de dificultate. Pe langa reducerea riscului de cadere, gradinaritul ar da sansa persoanelor in varsta sa isi imbunatateasca nivelul performantelor fizice, ceea ce ar avea beneficii asupra sanatatii in toate aspectele ei.




Acest articol a fost vizualizat de 897 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.