Irisin, un hormon pentru slabire

ian. 16, 2012 | 0 comments | Nutritie, Slabire, hormon, irisin

In mitologia greaca, Iris era zeita mesager al zeilor. Ea era si zeita curcubeului, pentru ca asa cum soarele (sau lumina lui) face legatura intre cer si pamant, tot asa aceasta zeita facea legatura dintre zeii din Olimp si muritorii de pe pamant.

Pornind de la aceasta zeitate, un hormon recent descoperit a primit numele “irisin”. Vestea despre acest hormon s-a raspandit rapid pentru ca el pare sa fie explicatia unora dintre efectele pe care exercitiul fizic il are asupra organismului (omenesc si nu numai). Despre acest hormon s-a publicat pentru prima data in revista Nature, pe data de 11 ianuarie a acestui an.

Se cunosc destul de multe lucruri despre mecanismele care explica de ce efortul fizic are capacitatea de a produce transformari in organism, insa mergand la nivel molecular, lipsesc verigi ale explicatiilor. Sportul “vorbeste” intr-un anume fel cu tesuturile. Cum reuseste acesta sa explice muschilor si altor tesuturi ce trebuie sa faca, cum sa isi modifice structura?

S-a aratat ca exercitiul fizic declanseaza o cascada de modificari cu rol de semnal, inclusiv producerea acestui nou descoperit horm0n, irisin. Secretia acestui hormon induce transformarea tesutului adipos alb in tesut adipos brun, care este mult mai activ din punct de vedere metabolic. Mai mult decat atat, irisina creste sensibilitatea la glucoza a organismului, ceea ce reduce riscul de diabet zaharat. Asadar, efortul fizic stimuleaza productia de irisina, care mai departe imbunatateste compozitia corporala si face organismul mai eficient din punct de vedere metabolic.

S-a constatat ca oamenii care au urmat un program de antrenament de anduranta timp de 10 saptamani si-au dublat cantitatea de irisina din sange. Aceasta ar putea fi una din explicatiile pentru efectul “afterburn”, adica mentinerea ratei metabolismului la un nivel crescut timp de cateva ore (pana la 12 ore) dupa incetarea efortului.

In momentul cand cercetatorii au injectat mici cantitati de irisina soarecilor sedentari (obezi si in prag de diabet), acestia au inregistrat efecte similare celor care au fost supusi efortului fizic, fara insa ca acestia sa le fie modificat in vreun fel aportul sau consumul energetic (prin efort).

Orice descoperire de acest gen devine si mai interesanta atunci cand se face trecerea de la nivelul teoretic, la cel practic. In aceasta situatie, se preconizeaza ca in urmatorii doi ani se va putea obtine un medicament avand la baza irisina. Deja aceasta descoperire a fost inregistrata pentru dezvoltarea unui medicament la Ember Therapeutics.

Se pare ca ne apropiem de momentul cand va exista un medicament care sa ne ajute sa “ardem” grasimea – nu numai ca sa aratam bine, ci pentru a ne imbunatati metabolismul, reducand astfel riscul unor boli precum cele cardiovasculare sau diabetul zaharat. Evident, obezitatea este prima vizata.

Cu toate acestea, nicio pilula si nicio injectie nu va putea inlocui exercitiul fizic adevarat, asa ca nu ezitati sa faceti sport, incepand chiar de azi. Pe 29 ianuarie ne vedem la Semimaratonul Gerar, in Politehnica!




Acest articol a fost vizualizat de 2.318 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.