Hidratarea – 3 – laptele si efortul fizic

aug. 18, 2011 | 2 comments | copii, deshidratare, hidratare, lapte

Exista tot mai multe argumente in favoarea utilizarii laptelui ca bautura de rehidratare. Recent s-a facut un studiu si pe copii cu varste intre 10 si 14 ani, care practicau diverse sporturi, iar rezultatele au aratat ca laptele poate fi folosit cu succes.

Asadar, copiii activi ar trebui hidratati cu lapte. Este un mod mai eficient de combatere a deshidrarii decat o bautura pentru sportivi sau apa in sine, spun cercetatorii de la Universitatea McMaster.

 Acest aspect este deosebit de important mai ales pe timp de vara. Copiii devin deshidratati in timpul exercitiilor fizice, şi este important sa consume suficiente lichide, in special inainte de a intra in a doua rundă a unui joc sportiv. Laptele pare sa fie o alegere mai buna decat fie o bautura pentru sportivi sau apa, deoarece aceasta este o sursa de proteine ​​de inalta calitate, carbohidrati, calciu si electroliti.

 Laptele inlocuieste sodiu pierdut prin transpiratie si ajuta organismul sa retina mai bine lichidul. De asemenea, laptele furnizează proteinele ​​de care au nevoie copiii pentru dezvoltare musculara si crestere, elemente care nu sunt gasite in alte bauturi.

 De obicei, atat copiii cat si adultii nu beau suficient incat sa ramana bine hidratati in timpul efortului fizic, asa ca intra cu un “dezavantaj” in privinta hidratarii in urmatoarea etapa de efort fizic (cum ar fi a doua repriza a unui meci).

 O rata a deshidratarii de doar 1% poate induce o scădere de 15 % a performantei, manifestata prin frecvenţă cardiacă crescuta, temperatura corporala crescuta si capacitate mai redusa de efort. Un nivel mai crescut al deshidratarii pe un fond de temperatura ambientala ridicata poate sa conduca chiar la soc termic, care uneori poate fi letal.

14 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.135 ori.

Related Posts

Comments (2)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.