Despre un gel special – IsoGel

apr. 06, 2011 | 0 comments | alergare, isogel, nutrivita

Pentru alergatorii pe distante lungi, gelurile cu carbohidrati reprezinta un sprijin extrem de valoros in anumite momente-cheie. La prima vedere, un om care nu a incercat niciodata asa ceva, ar putea avea indoieli, gandindu-se ca un pliculet de 50-60 grame nu ii poate folosi prea mult, mai ales raportat la consumul energetic foarte mare din timpul unui semimaraton sau maraton (ca sa nu vorbim de ultramaratoane sau Ironman). Valoarea energetica a unui astfel de gel este de aproximativ 80-120 kcal.

Cu toate acestea, cei care au alergat pe distante lungi si au folosit geluri, le-au simtit utilitatea pe propria piele – senzatia de energizare, de “trezire” din oboseala, de “umplere” a muschilor cu energie. Studiile au aratat ca si simpla clatire a gurii cu o solutie diluata de carbohidrati (deci clatire, nu si inghitire) este de natura sa influenteze pozitiv performanta, la sportivii de anduranta. Cu atat mai mult, ingerarea unei doze concentrate de carbohidrati, la care s-au adaugat minerale, eventual aminoacizi, eventual cafeina, face ca sportivul sa primeasca un “boost” de energie, care sa ii sustina efortul pentru inca multi kilometri.

Eu am folosit geluri inca de la primele maratoane, cand in Romania nu se gaseau pe nicaieri, iar sportivii aproape ca nu auzisera despre ele. Acum sunt foarte populare si ma bucur ca alergatorii (si nu numai) le-au descoperit. Am testat o multime de branduri. Intr-o buna zi o sa fac o prezentare a lor.

Deocamdata vreau sa povestesc despre un gel mai aparte, marca High5 si adus la noi de firma Nutricult. Acest gel este gandit pentru a fi folosit fara apa (pentru ca trebuie spus faptul ca gelurile trebuiesc folosite neaparat cu apa, altfel pot produce “deranjamente” gastrice sau pur si simplu pot fi percepute ca gretzos de dulci). IsoGel de la High5 nu necesita consum imediat de apa, ceea ce e un avantaj in special la cursele lungi in conditii mai aparte, cum ar fi o cursa montana, unde statiile de rehidratare nu sunt pozitionaate din 5 in 5 km (sau mai des, ca la cursele de sosea). Eu l-am testat in urma cu o saptamana, cand am facut un antrenament de 30 km in Herastrau, impreuna cu un prieten. Am luat un gel obisnuit pe la km 20 (EnergyGel, tot de la High5), insa cu 3 km inainte de a incheia antrenamentul, cand ma aflam inca la distanta destul de lunga fata de sursa de apa si simteam ca ma lasa si ultimele resurse, m-a salvat IsoGel-ul pe care il aveam la mine. In mod normal, daca aveam un gel obisnuit, nu m-as fi incumetat sa il iau, pentru ca e chiar mai greu sa alergi cativa kilometri cu senzatia de dulce intens in gura. IsoGel are o consistenta interesanta. Este apos si pare a fi usor cristalizat. Nu are gustul intens al unui gel clasic. Cu toate acestea, pentru gusturile mele, eu l-as fi facut chiar mai slab ca gust si aroma. La km 30 te asigur ca senzatiile sunt cu totul altele decat atunci cand stai pe scaun si citesti blogul meu 🙂 Eu am nimerit un gel cu fructe de padure si mi-a placut mult, mai ales ca sunt fanul acestor fructe.

Am simtit imediat senzatia de energizare pe care o asteptam si am putut sa termin tura de Herastrau si sa ajung la masina unde mi-am baut bautura isotoica Isostar pe care o preparasem de acasa. A fost un antrenament reusit si de fapt prima alergare lunga pe acest an – o buna intrare in noul an competitional.

Revenind la geluri, vreau doar sa mai adaug ca pana acum am folosit geluri Sponser si geluri Isostar (si le voi folosi in continuare), insa voi avea in vedere IsoGel pentru cursele la care exista riscul sa ma lase bateriile undeva inca departe de o sursa de apa.

11 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.124 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.