Pastile de slabit… organismul

apr. 07, 2011 | 3 comments | capsula de slabit, nutritionist, ora de stiri, pastile de slabit, sibutramina, superslim, tvr2

Titlul nu este gasit de mine, ci de cei de la Ora de stiri, TVR 2, unde am fost invitat aseara. Este un titlu care reflecta foarte bine realitatea, pentru ca discutia s-a purtat in jurul consumului de pastile si ceaiuri pentru slabit, de genul SuperSlim, si tot felul de astfel de slimuri… Este incredibila ingeniozitatea celor care le importa, in a gasi denumiri de siteuri prin care sa le vanda – intr-o vreme ma saturasem sa blochez pe AdSense siteuri care bagau reclame pe siteurile mele la astfel de porcarii.

Din nefericire sunt foarte populare. Au trecut pe la mine zeci, poate sute de persoane (in general de sex feminin), care au slabit la un moment dat al vietii lor cu o astfel de “capsula de slabit”. Bineinteles, ulterior s-au ingrasat mult mai rau. Iar ca bonus s-au ales si cu probleme de sanatate.

Discutia de ieri de la TVR2 a fost generata de o intamplare nefericita – o adolescenta din Iasi a ajuns la spital dupa ce 1 an a consumat SuperSlim. Tatal ei a dus la un laborator pastilele respective si s-a constatat ca ele contin pe langa plantele scrise pe cutie si sibutramina.  Dupa cum probabil va aduceti aminte, sibutramina a fost suspendata de pe piata farmaceutica, nu pentru ca ar fi o “otrava”, asa cum se obisnuieste a se exagera, ci pentru ca un studiu a aratat ca beneficiile ei sunt prea mici in comparatie cu riscurile. E o decizie temporara si doar in Europa. Nu fac lobby pentru sibutramina, dar ma irita exagerarile tembele ale unor “naturisti”.

Revenind la produse gen superslim, problemele sunt multiple. In primul rand se vand in regim de supliment alimentar, deci au nevoie doar de o simpla notificare de la un laborator de bioresurse (sau ceva de genul asta) si in niciun caz nu trec prin testele si analizele pe care Agentia Nationala a Medicamentelor o face pentru produsele medicamentoase ce urmeaza sa fie puse pe piata. Asadar, compozitia lor ramane sub semnul intrebarii, in sensul ca producatorul poate declara doar anumiti compusi, omitandu-i (ca din intamplare) pe cei mai nocivi. Pe de alta parte, suplimentele nutritive trebuiesc totdeauna prezentate ca fiind adjuvanti la o alimentatie sanatoasa, in niciun caz avand proprietati terapeutice (cate produse, mai ales cele vandute prin sistem MLM nu sunt laudate ca fiind solutia pentru orice, de la bataturi la cancer…). Dozajele, modul de administrare, durata de utilizare, efecte secundare, contraindicatii… toate acestea sunt extrem de ambigue si de aici se ajunge la supradozaje periculoase, la administrare cronica, la dependente.

Mirajul slabitului rapid, prin simpla administrare a unei pastile ii atrage pe multi (sau mai bine zis LE atrage…). Din pacate, chiar daca unii/unele au o oarecare constienta a riscurilor la care se spun, tot incearca superslimuri in speranta ca lor nu li se va intampla nimic si mai mult, vor obtine rezultatele dorite.

Mai multe despre acest subiect in emisiunea de la TVR2:




Acest articol a fost vizualizat de 2.693 ori.

Related Posts

Comments (3)

  1. Anaxagoras
    aprilie 08, 2011

    Am urmarit intamplator dezbaterea de la Ora de stiri, care m-a incitat sa caut pe google referinte stintifice despre aceste produse. Unul din produsele de slabit disponibile este plasturele SlimPatch, descoperit de Dr. Sven Torjesson si recomandat de Dr. McNorton, de la National Research Centre UK. Acesti doi doctori nu exista, la fel ca si centrul sus-mentionat. Inutil sa precizez ca o cautare pe Google Academic nu a dat niciun rezultat, deci daca in lume exista doua persoane cu aceste nume in lume, chiar si medici, nu au publicat vreun rand in vreo revista stiintifica.

  2. admin
    aprilie 08, 2011

    Da, foarte tare 😀

    Exista tot felul de trucuri pentru a ambala frumos un produs de 2 bani. De exemplu, ii asociezi tot felul de studii aparent stiintifice, dar care probabil ca nici nu exista sau sunt niste facaturi publicate intr-o revista oarecare. Sau folosesti termeni de specialitate care ii zapaceste si amageste pe cei care nu au cunostintele necesare pentru a discerne intre ce e real si e bullshit.

  3. Cornel
    aprilie 09, 2011

    Corect – cei care consuma pastile “naturiste” in exces sunt de fapt jucatori la ruleta cu propria sanatate. La fel si cei care le confunda cu medicamentele.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.