Batoanele pentru sportivi

feb. 06, 2011 | 0 comments | batoane pentru sportivi

De multe ori suntem pe fuga, prinsi cu tot felul de probleme cotidiene. Ne grabim sa ajungem dintr-un loc in altul, incercam sa nu intarziem, ne enervam pentru ca pierdem o multime de timp in trafic. In toata aceasta nebunie trebuie sa gasim loc si pentru antrenament. Iar ca sa avem un antrenament bun, trebuie sa mancam ceva inainte. Daca iti lipseste timpul necesar pentru a-ti pregati o masa obisnuita, nu pleca la antrenament cu stomacul gol – fa-ti un stoc de batoane pentru sportivi!

Batoanele pentru sportivi au o multime calitati. In primul rand nu necesita niciun fel de preparare – pur si simplu le scoti din ambalaj si le consumi. Sunt mici ca dimensiuni, deci pot fi tinute oriunde (in geanta de sport, in masina, in buzunar, in vestiar), au termen de valabilitate lung si nu in cele din urma, sunt destul de convenabile ca pret (daca ne gandim la raportul intre banii dati si valoarea nutritiva a produsului). Cele mai multe batoane pentru sportivi sunt imbogatite cu vitamine si minerale, sau alte substante ergogenice (de exemplu, carnitina sau glutamina) si au profiluri nutritionale adaptate necesitatilor – unele sunt bogate in proteine, si se adreseaza in special sportivilor care fac antrenamente de forta, altele au o cantitate mare de carbohidrati si sunt destinate celor din sporturile de anduranta. Compozitia lor bine gandita le face o alegere mult mai buna pentru sportivi decat batoanele clasice (cum ar fi cele de ciocolata). Si de multe ori sunt chiar mai gustoase decat acestea.

In momentul de fata exista o multime de batoane pentru sportivi si se pune intrebarea ce ar trebui sa alegem astfel incat sa ne folosim banii eficient.

 

In primul rand trebuie sa alegem tipul de baton adaptat tipul de antrenament pe care il facem. Asa cum spuneam anterior, pentru un sportiv de anduranta (maratonist, triatlonist) sunt recomandate batoanele cu continut mai crescut de carbohidrati. Totusi si acesti sportivi pot beneficia de calitatile unui baton proteic, in special dupa un antrenament sau concurs foarte dificil, in care organismul are nevoie de un aport de proteine mai crescut, in scopul refacerii structurii musculare. In aceeasi ordine de idei, sportivii din sporturile de forta sau cele combative, pot consuma batoane bogate in carbohidrati inainte de antrenament, pentru un aport crescut de energie, insa batoanele proteice sunt mai utile in mod curent, pentru aportul crescut de proteine care le asigura mentinerea sau dezvoltarea masei musculare.

Este de preferat sa alegem batoane din cereale integrale, care contin si seminte sau nuci, si bucati de fructe. Aceste surse de carbohidrati aduc in cele mai multe cazuri peste 3 grame de fibre per baton. Fibrele reprezinta un element important pentru o alimentatie sanatoasa – reduc rata de absorbtie a zaharurilor, dau senzatie de satitate, mentin un mediu propice dezvoltarii florei saprofite si contribuie la buna functionare a tranzitului intestinal.

Daca incercati sa scadeti in greutate, trebuie acordata o atentie mare valorii calorice a batoanelor. Aceste batoane au in general o incarcatura calorica substantiala si ar putea sa fie o idee proasta sa le integrati in regimul alimentar. De asemenea, compozitia lor este un aspect de urmarit – alegeti batoanele proteice, nu pe cele cu cantitate mare de carbohidrati. Asa-zisele “batoane pentru slabit” nu au nimic special in ele ca sa isi merite aceasta denumire; sunt doar niste simple alimente (puteti chiar sa va ingrasati daca le adaugati peste un regim alimentar normo sau hipercaloric). Pe scurt: cei care urmaresc sa scada in greutate, n-ar trebui sa aleaga batoane care aduc mai mult de 150-200 kcal/baton.

Daca intentionati sa folositi batoanele pentru sportivi ca substitute de masa, alegeti batoane proteice (cel putin 15 g proteine/baton). Puteti face acest lucru din cand in cand, insa nu trebuie sa devina un obicei. Nu s-a inventat inca un baton care sa poata inlocui hrana traditionala, pe termen lung.

In privinta surselor de proteine, trebuie spus ca nu toate proteinele sunt utilizate eficient de catre corp. Valoarea biologica a proteinelor ne arata cat din azotul continut de proteina este absorbit, folosit si retinut de corp. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat proteina este mai valoroasa. Proteinele din zerul laptelui au o valoare 104, albusul de ou 100, carnea de vaca 80, iar soia 74.

Trebuie sa fiti atenti la cantitatea de grasimi saturate si in mod particular la cele tip “trans”. Alegeti batoanele ce nu au in compozitie mai mult de 3 grame grasimi saturate si deloc grasimi trans. Uneori, batoanele proteice au o cantitate destul de mare de grasimi in compozitie.

Surse bune de grasimi nesaturate sunt nucile si semintele. Adaugate in batoanele cu carbohidrati, acestea reduc rata de patrundere a carbohidratilor in sange, ceea ce inseamna o eliberare treptata a energiei. In plus, nucile sunt bogate in fitosteroli, magneziu si acid folic – toate acestea au efecte cardioprotectoare. Semintele si nucile se mai adauga in batoane si pentru faptul ca dau senzatie de satietate si ajuta la controlul apetitului.

Nu va bazati excesiv pe batoane. Sursele de nutrienti naturale si neprocesate sunt mult mai valoroase pentru organism decat orice supliment nutritiv.

Nu va lasati amagiti de reclamele la aceste produse. Nu inseamna ca sunt mincinoase, dar de multe ori sunt exagerate. Spuneam mai devreme despre batoanele  “pentru slabit”, insa acelasi lucru este valabil si pentru batoanele care “iti dezvolta masa musculara” – sa fim seriosi, aceste batoane te ajuta la fel de mult ca si o portie de carne de pui cu orez si salata.

Alegeti batoanele cu continut 100% natural (acest lucru nu inseamna 100% organic – pretul batonului ar creste semnificativ in acest caz). Natural inseamna ca nu s-au folosit in fabricarea lui decat ingrediente naturale, fara coloranti, conservanti si aditivi.

In batoanele pentru sportivi pot exista compusi care pot pune probleme unora dintre consumatori:

– Glutenul – intoleranta la gluten este destul de frecventa. Acesta substanta se gaseste in grau, secara, ovaz. Chiar si urme de gluten intr-un produs pot declansa manifestarie bolii celiace la cei cu intoleranta la gluten.

– Proteinele din soia – alergia la aceste proteine este din ce in ce mai frecventa, iar ele sunt folosite pe scara larga la producerea suplimentelor alimentare, datorita pretului redus. Lecitina din soia, care se foloseste la batoane pentru a le da o textura mai placuta, nu este o proteina.

– Fructoza din sirop de porumb – despre care se afirma tot mai frecvent ca este periculoasa prin efectul ei asupra metabolismului, deschizand calea catre obezitate si diabet zaharat.

– Caseina – o proteina a laptelui pe care unii dintre oameni o digera cu dificultate

– Alunele – exista oameni care fac crize alergice extrem de severe chiar atunci cand consuma produse ce contin urme de alune

14 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.098 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.