In apararea mancarii

mai 14, 2010 | 0 comments |

Va recomand o carte interesanta, in care veti gasi raspunsuri la unele intrebari privind alimentatia omului modern (in special cel occidental). Nu este o carte tipica de nutritie, cu “sfaturi utile”, retete, biochimie etc., ci mai curand o ancheta si o analiza a felului cum am ajuns sa mancam in zilele noastre, cum ne afecteaza asta si ce ar trebui sa facem. Din multe puncte de vedere este mai utila decat o carte clasica de nutritie, in special pentru cititorul fara pregatire de specialitate.

Unele dintre ideile prezentate in aceasta carte (probabil si in altele) au inceput sa circule si pe la noi, asa ca e bine sa cititi direct de la sursa, nu de la cei care le “imprumuta” si apoi le prezinta ca si cum ar fi avut ei revelatii divine si s-au decis sa ii lumineze si pe restul, prostimea mancatoare de saorma.

Descrierea cartii (apartine editurii):

In apararea mancarii este o pledoarie pentru hrana, pe care un profesor de jurnalism a scris-o in calitate de consumator. Michael Pollan isi propune sa identifice problemele alimentatiei moderne, intorcandu-se in timp si surprinzand momentele cheie in evolutia stiintei nutritiei. Principalul vinovat de degringolada nutritionala din… zilele noastre este considerat a fi nutritionismul, doctrina care a inlocuit alimentele cu nutrimentele. Odata cu aceasta mentalitate au aparut toate problemele de sanatate ale civilizatiei moderne.

Industrializarea alimentatiei a facut ca alimentele integrale sa se transforme in produse alimentare rafinate, complexitatea naturala sa fie redusa la simplicitatea industriala, calitatea sa fie inlocuita de cantitate, frunzele cu seminte si cultura alimentatiei cu stiinta alimentatiei. Nu este usor sa te sustragi acestei situatii, dar dorinta unei alimentatii si a unei vieti sanatoase pot constitui o motivatie foarte puternica. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te hranesti cu hrana,in special cu vegetale siin cantitati moderate.

Aceasta carte prezinta evolutia stiintei nutritiei si, o data cu ea, a nutritionismului considerat a fi principalul vinovat de transformarea alimentelor in nutrimente. Industrializarea alimentara a transformat hrana in produse alimentare, de aceea sfatul autorului de a manca hrana ne indeamna la o alimentatie naturala, in special vegetala si moderata.




Acest articol a fost vizualizat de 1.076 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.