Tratament revolutionar pentru accidentari

feb. 14, 2010 | 0 comments |

Clinica de medicina sportiva de la Universitatea Virgina a introdus o metoda terapeutica de ultima ora pentru tratamentul ligamentelor, tendoanelor si muschilor accidentati.

Terapia pe baza de plasma bogata in trombocite a intrat in atentia mass-media dupa ce a fost utilizata in tratarea unor sportivi de top (din fotbal american). Dr. David Diduch, ortoped si profesor la aceasta univeristate afirma faptul ca aceasta abordare este utila atat in cazul atletilor de elita, cat si pentru sportivii “de duminica”. Obiectivul este accelerarea procesului de vindecare si reducerea numarului de cazuri la care se intervine chirurgical.

Tratamentul consta in extragerea unei mici cantitati de sange de la pacient, care apoi se centrifugheaza pentru a concentra trombocitele si apoi se injecteaza in zona cu accidentarea. Trombocitele contin factori de crestere importanti pentru repararea tesuturilor, iar injectarea acestora determina organismul sa raspunda printr-un proces inflamator care in cele din urma conduce la vindecare. Partea si mai buna consta in faptul ca sangele provine chiar de la pacient si deci nu exista riscul unor efecte adverse ca in cazul medicamentelor.

Diduch spune ca tratamentul pe baza de plasma bogata in trombocite ar putea fi de ajutor in cazul sindroamelor de uzura cronica, cum ar fi tendinita achiliana, tendinita genunchiului si a cotului (cotul tenismanului sau al jucatorului de golf), fasciita plantara, tendinita coifului rotatorilor. De asemenea, ar putea fi utila in accidentari, cum ar fi intinderile musculare de la nivelul muschilor posteriori ai coapselor, cvadricepsilor sau muschilor din regiunea inghinala.

Realitatea este ca nimic nu poate fi mai frustrant si mai dureros ca o accidentare in cazul unui sportiv de performanta, care nu isi mai poate atinge performanta maxima sau ajunge “pe bara” pentru un timp. Daca pentru un om obisnuit o accidentare inseamna doar durere si discomfort, pentru un sportiv acest lucru inseamna ani de munca pierduti, bani pierduti, frustrare si poate chiar lipsa unui viitor, asadar orice noua terapie este mai mult decat binevenita, mai ales atunci cand se dovedeste in acelasi timp eficienta si fara efecte secundare.

Aici puteti vedea o explicatie stiintifica a acestei proceduri medicale:




Acest articol a fost vizualizat de 798 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.