Muzica si alergarea

nov. 06, 2009 | 0 comments | alergarea, muzica

Eu ascult muzica atunci cand alerg. Si la antrenamente si in concursuri. Asa m-am obisnuit inca de la inceput si mi se pare ceva ciudat cand imi uit mp3-ul sau raman fara “curent”. Orice ar spune alti alergatori, pe mine ma ajuta foarte mult. Se pare ca exista si argumente stiintifice in favoarea muzicii in timpul alergarii.

Dr. Costas Karageorghis considera muzica a fi “drogul legal” al sportului, capabil sa amelioreze performanta cu pana la 20% si sa reduca perceptia efortului cu 10%

Dr. Karageorghis este sef al unui departament din cadrul Univeristatii Brunes care se ocupa cu studiul muzicii in sport; el este autor a mai mult de 100 de lucrari academice.

Mai mult decat atat este genul de om care practica ceea ce predica, fiind antrenorul de atletism al studentilor. “Muzica selectata cu atentie te poate face mai eficient prin reducerea necesarului de oxigen cu pana la 7% pentru o anumita performanta fizica,” afirma el. “In plus are un efect benefic asupra senzatiilor dureroase din timpul efortului fizic si reduce starile de anxietate ce apar inainte de concurs.”

Sunt cateva aspecte de subliniat – in primul rand capacitatea muzicii de a induce o anumita stare mintala pe care psihologii o numesc “flux” – iata de ce alergatori de top precum Paula Radcliffe foloseste muzica in pregatirea pentru antrenamente foarte intense.

 “Pentru multi sportivi de elita, muzica nu are valoare,” spune Karageorghis. “Cercetarile au aratat ca atunci cand treci de pragul anaerob, ceea ce se intampla la 70-80% din frecventa cardica maxima, muzica nu mai este atat de eficienta.”

De asemenea, alergatorii de tip tind sa se concentreze spre senzatiile interioare, reglandu-si astfel functiile corpului, si nu spre stimulii externi, cum ar fi muzica. La o frecventa cardiaca de peste 85% din maxim, linistea este mai valoroasa decat orice stimul muzical.

Concluzia altor studii este ca muzica cu ritm rapid ascultata in timpul efortului ar putea fi benefica alergatorilor incepatori, dar contraporductiva celor cu experienta.




Acest articol a fost vizualizat de 822 ori.

Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.