ALIMENTE ANTIAGING

ian. 27, 2009 | 0 comments |

De imbatranit tot imbatranim, insa este important sa imbatranim frumos.

Exista o multime de alimente cu proprietati deosebite care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea pe termen lung. Iat cateva alimente din “topul antianging”.

Avocado

Acest fruct este de obicei mancat ca leguma si reprezinta o buna sursa de grasimi sanatoase mononesaturate, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol “rau” din organism. Avocado este de asemnea o sursa buna de vitamina E si va poate ajuta sa va mentineti sanatoasa pielea, prevenind imbatranirirea ei (vitamina E potajuta si la atenuarea bufeurilor ce apar la menopauza ). Avocado este bogat in potasiu, care ajuta la prevenirea retentiei de fluide si hipertensiunii arteriale.

Fructele de padure

Toate fructele de padure, cum ar fi murele, afinele, coacazele negre contin fitonutrienti cunoscuti ca flavonoide – acestia sunt antioxidanti puternici care ajuta la protectia organismului impotriva “stricaciunilor” provocate de radicalii liberi si imbatranire.

Cruciferele

Familia cruciferelor include legume precum varza, conopida, broccoli, kale, turnip, varza de Bruxelles, ridichea. Legumele crucifere ajuta organismul in lupta impotriva cancerului si la eliminarea toxinelor. Ar trebui sa incercati sa consumati cel putin 115 g din aceste legume in fiecare zi. Daca este posibil, mananca-le crude sau foarte putin fierte, astfel incat enzimele importante sa ramana intacte.

Usturoiul

Chiar consumand un catel de usturoi pe zi (crus sau gatit) iti vei ajuta organismul sa se protejeze impotriva cancerului si impotriva bolilor de inima. Efectele cardioprotectoare ale usturoiului sunt bine documentate. Un studiu din 1994 realizat in Iowa, SUA, pe 41.837 femei cu varste intre 55 si 69 de ani, arata ca cele care au mancat un catel de usturoi cel putin o data pe saptamana au prezentat cu 50 la suta mai putine sanse de a dezvolta cancer de colon. Un alt studiu efectuat in India arata ca usturoiul reduce nivelul colesterolului din sange si “subtiaza” sangele mai eficient decat aspirina, contribuind astfel la reducerea riscului de boala de inima.

Ghimbirul

Aceasta radacina poate stimula functionarea aparatului digestiv si a sistemului circulator, aspect utile pentru persoanele in varsta. Ghimbirul mai este util si pentru ameliorarea durerilor reumatismale.

Nuci si samburi

Cele mai multe varietati de nuci sunt surse valoroase de minerale, in special nuci obisnuite si cele braziliene. Nucile, desi au un continut caloric mare, sunt bogate in potasiu, magneziu, fier, zinc, cupru si seleniu. Adaugarea nucilor la dieta (in salate si deserturi) pot ameliora modul de functionare a aparatului digestiv si a sistemului imunitar, in acelasi timp prevening cancerul cutanat. De asemenea ajuta la controlul nivelului de colesteol. Niciodata nu mananca nuci rancede, deoarece contin cantitati importante de radicali liberi.

Soia

In cazul femeilor la menopauza, soia ajuta la mentinerea nivelului de estrogen. Soia reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer, osteoporoza si boli cardiace. Fereste-te de soia modificata genetic. Soia nu trebuie confundata cu sosul de soia, care este plin de sare si ar trebui sa fie utilizate rar.

Paste din cereale integrale si orez

Carbohidratii complecsi constituie o sursa importanta de energie si ar trebui sa constituie cea mai mare parte din dieta. Pastele din cereale integrale contin o cantitate mare de fibre si de doua ori cantitatea de fier fata de orice al tip de paste. Orezul brun este o alta sursa buna de carbohidrati complecsi, bogat in fibre si vitamine B.

Pepenele verde

Atat fructul in sine, cat semintele sunt foarte hranitoare – puteti incerca un amestec care va fi baut ca un suc. Fructul contine vitaminele A, B si C; semintele contin seleniu, grasimi esentiale, zinc si vitamina E, care lupta impotriva radicalilor liberi.




Acest articol a fost vizualizat de 762 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.