Dioxina din carnea de porc – o alarma exagerata

dec. 14, 2008 | 0 comments |

 La simpozionul organizat de catre FPAS, despre care povesteam mai inainte, a fost prezentata o lucrare foarte interesanta despre dioxine si efectele lor asupra organismului uman. D-na dr. Voroniuc de la Iasi a lamurit o multime de aspecte. E mult de spus pe marginea acestui subiect. O sa fac doar un scurt rezumat, pornind de la prezentarea d-nei doctor. 

 

Dioxinele sunt de 60 de ori mai toxice decat cianurile. Ele se formeaza in urma arderilor incomplete ale substantelor organice in prezente de cloruri. Exista cateva sute de astfel de compusi. Fiind compusi lipofilici, se acumuleaza in tesutul adipos, ficat etc, iar efectele daunatoare pot apare in 15 – 20 de ani.

Dioxinele pot fi concentrate in lantul trofic, astfel incat animalele au o concentratie mai mare decat plantele, ape, solul sau sedimentele. Dioxinele sunt prezente si in laptele matern: 95% din cantitatea de dioxine din laptele matern este transmisa sugarului avand consecinte asupra sanatatii lui. Copiii in general si copilul mic mai ales, prezinta cel mai mare risc privind efectele adverse in expuneri la concentratii ridicate de dioxine din mediu.

 

Simptomele imediate, semnificative in expunerea la dioxine includ dureri abdominale, greturi si varsaturi, iar in timp, cloracnee, prurit si decolorari la nivel cutanat, afectarea organelor (mai ales ficat, rinichi, metabolism, hormoni etc), pilozitate in exces la nivelul organismului, defecte la nastere, cancer, scaderea fertilitatii, afectarea imunitatii, precum si afectare generala ca de exemplu oboseaIa cronica. Expunerea la dioxine poate favoriza aparitia multor forme de cancer.

 

Scandalul acesta cu carnea de porc din Irlanda, poluata cu dioxina a fost discutat pe larg in presa de la noi. Ideea de baza este ca acesti porci au consumat furaje care au fost preparate incorect, ajungandu-se la existenta dioxinei in carne. La noi in tara au intrat doar 137 de tone de carne de porc.

 

Veti zice… “doar”? Dl. profesor Dumitrache de la Institutul de Igiena, care tocmai se intorsese de la o sedinta de urgenta organizata de autoritatea sanitar-veterinara, ne-a explicat cum sta treaba. In fiecare zi, in Romania se consuma in jur de 1700 de tone de carne, asa ca 137 de tone este relativ putin. Autoritatile romane s-au miscat chiar repede, asa ca vreo 40 de tone au fost recuperate. Din pacate, restul a ajuns la tot felul de producatori din toata tara si a fost de mult preparata si comercializata (probabil si consumata).

 

Ideea e ca alarma a fost exagerata pentru Romania, cantitatea fiind mica, deci riscurile nesemnificative. Probabil, foarte curand o sa apara un comunicat in toata massmedia, pentru linistirea populatiei, pentru ca deja s-a instalat o oarecare isterie legata de carnea de porc si pica foarte prost chiar acum inainte de Craciun.

Eu unul nu mananc prea multa carne de porc (mai bine zis, aproape deloc), asa ca sunt linistit.

 

 


Acest articol a fost vizualizat de 660 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.