Sportivii ard mai multe calorii

nov. 05, 2008 | 7 comments |

Oamenii care sunt intr-o forma fizica foarte buna consuma mai multa energie decat sedentarii, chiar si atunci cand se odihnesc.

S-a constatat ca sportivii de anduranta, cum sunt maratonistii au o rata a metabolismului bazal mai ridicata decat sedentarii, ceea ce inseamna ca ei “ard” mai multe calorii chiar si atunci cand nu fac efort fizic. De exemplu, daca un maratonist si un individ asemanator lui, dar nesportiv, stau la televizor, primul consuma mai multa energie.

La Universitatea Yale a fost facut un studiu, in urma caruia s-a ajuns la aceste concluzii. S-a folosit un dispozitiv cu ajutorul caruia s-a comparat rata de oxidare a substraturilor (in termeni populari “arderea caloriilor”) la nivelul muschilor coapsei. Au fost testati alergatori de anduranta si oameni care nu practica sport. S-a constatat ca sportivii prezinta o rata a oxidarii cu 54% mai mare decat ceilalti.

Rezultatele studiului au aratat nu numai faptul ca efortul fizic practicat regulat accelereaza metabolismul pe durata antrenamentului si cateva ore dupa, insa modifica si modul in care organismul, in speta muschii, foloseste grasimea pentru a produce energie.

Se dovedeste inca odata utilitatea exercitiului fizic in cazul celor care au predispozitie la ingrasare, ca sa nu mai vorbim despre obezi, sau mai rau, la cei cu obezitate si diabet zaharat asociat.




Acest articol a fost vizualizat de 1.173 ori.

Related Posts

Comments (7)

  1. Andrei87
    noiembrie 15, 2008

    Si trebuia sa se faca un studiu ca sa se demonstreze asta? 🙂

  2. Serban Damian
    noiembrie 15, 2008

    Andrei,

    Stiu ca tu esti cu mult deasupra oamenilor de stiinta din lumea intreaga (ce sa mai vorbim de noi, prostimea…), dar totusi da-ne si noua o sansa… poate intr-un catralion de ani o sa ajungem si noi la nivelul tau de cunoastere.

  3. Andrei87
    noiembrie 15, 2008

    Serban, nu stiu cand ai interpretat tu corect vreo chestie zisa de mine.

    Aici nu am spus ca nu sunt de acord, dimpotriva, sunt 100% de acord. Am vrut sa subliniez faptul ca teoria asta era atat de evidenta incat nu era necesar sa se faca un studiu ca sa o demonstreze. Tu consideri ca mai era necesara? Really…

    Dar Universitatea Yale are un buget probabil cat Primaria Capitalei, deci isi permit sa faca ‘n’ studii. Trebuie sa sa faca/reia si astfel de studii, probabil au inceput sa se sperie si ei de cat de obeza si bolnava le este natia.

    Don’t take it too personal…;)

  4. Serban Damian
    noiembrie 15, 2008

    Ca fapt divers – ce anume te facea pe tine sa consideri ca de la sine inteles faptul ca rata metabolismului bazal a unul sportiv de performanta este mai ridicata decat cea a unui sedentar?

    Mie mi s-a parut un studiu interesant, d-asta am si scris despre el.

    Daca era un studiu care demonstra ca sportivii consuma mai multa energie decat sedentarii, per total, da, atunci era o banalitate, insa acest studiu aduce un element de noutate, pe care de exemplu eu nu l-am intalnit nici macar in cartile de fiziologie sportiva.

  5. Andrei87
    noiembrie 15, 2008

    “Ca fapt divers – ce anume te facea pe tine sa consideri ca de la sine inteles faptul ca rata metabolismului bazal a unul sportiv de performanta este mai ridicata decat cea a unui sedentar?”

    Nu vorbim de exceptii. Care intaresc regula, desigur.

  6. alex
    noiembrie 22, 2008

    offtopic…cartea Esentialul despre culturism si fitness se gaseste la librarii sau in magazine?daca da unde?multumesc anticipat

  7. Serban
    noiembrie 22, 2008

    Momentan nu se mai gaseste pe nicaieri. Cei de la editura tot spun ca o vor reedita… Asteptam.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.