Tata Omida

ian. 12, 2008 | 3 comments |

Am vazut o emisiune pe Antena 2 despre “razboiul curelor de slabire” – invitati o doamna doctor specialist endocrinolog (doctor in stiinte medicale) si “celebrul” Andronache, acest adevarat fiu al Mamei Omida Nutritionista.
Ostilitatile s-au dus cam asa: 95% din emisiune a fost monopolizata de Andro, care cu privirea fixa si ton agresivo-tizpator a debitat un amalgam de tampenii (si informatii corecte, ca probabil mai citeste si din surse corecte), asezonate cu cifre si denumiri stiintifice, pentru impresionarea publicului telespectator. Doamna doctor a fost redusa la tacere inca de la inceput si probabil ca si-a dat seama ca nu are sens sa se consume, asa ca l-a privit amuzata pe “maestru” vorbind despre “glicemia painii”, “hipercalorii” si tot soiul de teorii “avangardiste” spuse pe un ton care nu lasa drept de replica sau de indoiala (e si asta o tehnica: daca spui o tampenie, macar sa o spui cu convingere, ca poate nu se prinde lumea).
Nici moderatoarea nu a putut sa-i faca fatza. Ea, saraca, nu vroia altceva decat ce vor cam toti moderatorii astia de la emisiunile despre slabit: ce mancam, domne’, la mesele principale din zi (adica o simplificare la minim a educatiei nutritionale).
Am rabdat cu stoicism pana la sfarsitul emisiunii, desi imi venea sa sparg televizorul din 2 in 2 minute. Cum e posibil sa se intample asa ceva? Cum poti sa inviti la o emisiune un om cu scoala adevarata (facultate + rezidentiat + doctorat) alaturi de un “tata Omida” si sa lasi ca acesta sa monopolizeze discutiile? D-na doctor nu apuca nici macar sa deschida gura sa corecteze ineptiile lui Andronache, pentru ca nu avea loc de el.
Si atunci cu ce impresie ramane telespectatorul care nu are niciun fel de pregatire in nutritie sau medicina? Ca Andronache e un zeu al nutritiei, iar d-na doctor o toanta care nu e in stare sa scoata 3 vorbe. Si atunci omul simplu incepe si isi insuseste prostiile pe care le aude. Halal educatie…




Acest articol a fost vizualizat de 1.375 ori.

Related Posts

Comments (3)

  1. ultimu
    ianuarie 25, 2008

    Nu iti inchipui cit ma bucur ca ai comentat asta… “Andro” (hihihi) a spus ca de obicei, revoltator de multe prostii… iar acel domn straniu… Condurateanu… ridicator de mingi la fileu pe la toate emisiunile cu ciudati.. doamna moderatoare, trecuta prin zeci de cure, o sa mai treaca prin inca atitea cu mare viteza si mirare saraca… doamna doctor – din R. Moldova si probabil vindecatoare “instant” si la moda si ea, ce sa intervina, ca o pocnea animalu’ de nu se vedea… emisiunea a fost o lunga si spumoasa comedie.
    Si inca ceva… ai observat ca omu isi ajusteaza teoria din mers? (aici mai adauga un peste, aici mai taie un fruct, cred ca e in functie si de ce vad ei ca prinde la lume. Oricum cu 3 l de apa pina la ora 9 i-a stupefiat pe multi)

    A doua zi, am discutat cu diversi… toti mirati “ca ce am cu omu’?”, auzi… unul mi-a dat link cu Andro la abdomenu gol.. adicaaa… ia uite cum arata asta, beeeeei..

    Din pacate nu il demasca nimeni pe escroc… lumea cere circul asta… suntem o tara in care autodidactul mitocan si incisiv e la mare valoare.
    Straniu este ca tot talmes-balmesu ala debitat de el, pe care banuiesc ca il si aplica… inca nu l-a omorit (sau poate ca era machiajul reusit) dar am o banuiala ca multora le va scurta vietile cu sfaturile lui…

    Din pacate, nu am cunostiinte indeajuns de solide care mi-ar permite sa il combat eficient pe escroc, tu insa ai putea spune cu exactitate spre ce se indreapta…

    …sau natura in geniul ei a creeat un antiexemplu de succes?

  2. CatGal
    ianuarie 26, 2008

    Este penibil omul asta…si mai penibili insa sunt cei care ar putea sa creada in asa bazaconii…cum este posibil??? Si mai ales de ce este asa de des invitat sa vorbeasca la televizor? Probabil ca face rating…e ca un fel de stirile de la ora 5 in lumea dietelor. Probabil ca lumea prefera sa asculte un inchizitor al alimentatiei care ne propune sa ne gatim ciorba la lumina si caldura soarelui..facand abstracite de faptul ca afara este iarna…Probabil ca o societate cum e cea romaneasca unde toata lumea se indoapa prefera sa se “purifice” prin ascultarea unor solutii drastice…e mult mai interesant decat sa asculte de o doamna ce nu stie sa se dea in spectacol…Oricum…atata vreme cand daca iesi la alergat pe strada se uita toti la tine ca la un nebun, nici nu e de mirare.

  3. Serban
    ianuarie 27, 2008

    Ideea e ca televiziunile comerciale vor alerga totdeauna dupa senzational, pentru ca e singura cale pentru a-i tine in fatza televizoarelor pe oameni. Andronache are tot ce e necesar pentru a fi un “personaj” – un aspect aparte, cu pletele in vant, abdomentul cizelat si privirea patrunzatoare pana la patologic, le are cu vorbitul ca doar e actor si in plus e interesat de nutritie, deci a mai citit cate ceva, a retinut idei, denumiri etc, deci are o baza din care sa abereze liber.
    Eu nu il consider escroc, sa fim bine intelesi. Escroci sunt producatorii de la tv care il cheama si ni-l prezinta ca pe “sfantul Pafnutie al nutritiei”.
    In tara asta (mica si cacacioasa) zona nutritiei este intr-o mare ceatza, insa sensul ca nu exista o reglementare clara cine poate sa dea consultatii si cine nu. Orcine e interesat de nutritie isi poate zice “nutritionist” si poate sa dea consultatii, ca nu il trage nimeni de maneca. Iar daca nu isi zice nutritionist, isi zice “consultant pe probleme de nutritie” si nu il mai intreaba nimeni de sanatate, calificari, experienta, studii etc.
    Asadar, Andro, nutritionist sau consultant ce o fi el, nu e verificat de nimeni, pentru simplul fapt ca nutritia e o zona necontrolata, undeva pe langa astrologie, vrajitorie…

    Chiar si in tarile dezvoltate, unde nutritionistul trebuie sa aiba o diploma serioasa, care ii atesta un nivel de pregatire, exista multi care isi cumpara o diploma de pe net (am vazut zeci de siteuri unde poti sa faci asta cu preturi de la 19,99 $…) si apoi dau consultatii. Deci daca asta se intampla in tari ca SUA sau Australia, atunci ce sa ne mai miram ca se intampla la noi.

    In tot cazul, fiecare pasare pe limba ei piere. Pun pariu ca peste cativa ani nu o sa mai stie nimeni de Andro.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.