Nisa

iul. 23, 2007 | 2 comments | nisa

La Nisa am fost cu ocazia Ironman-ului ce se desfasoara aici de cativa ani. E un oras din care nu iti mai vine sa pleci, dar trebuie… tinand cont ca totul este cam dublu ca la noi. Insa merita fiecare banutz.

Orasul este minunat. Totul este plin de bun gust, discret, civilizat – un contrast neplacut de constatat pentru cine vine din tzigania de la noi. Nisa are mai multe zone, fiecare cu farmecul ei. Zona de maxim interes turistic este bulevardul Promenades des Anglais care etse paralel cu plaja. Se intinde pe vreo 7-10 km (nu stiu exact) si este plin cu hoteluri celebre (si foarte scumpe) cu vedere catre o mare incredibil de albastra. Totusi plaja lor nu e prea grozava, tinand cont ca e formata numai din pietre si foarte putin nisip.

O a doua zona foarte interesanta este portul vechi, unde se afla o multime de ambarcatiuni usoare, multe dintre ele de lux. Aproape de port se intra intr-o piata foarte mare, unde se afla Palatul de Justitie. In piata asta ziua se face comert – fructe, legume, mirodenii, dar si antichitati, bijuterii, iar seara se transforma in terase pentru turisti.

 Urcand spre oras exista o zona veche, cu stradute inguste si plina de terase, taverne, mici magazinase – in fiecare noapte aici este o forfota de turisti, pentru ca e zona cea mai pitoreasca a Nisei. In prima seara petrecuta acolo s-a nimerit sa fie un fel de “sarbatoare a muzicii” – practic oricine avea tangenta cu muzica (de la amatori si pana la profesionisti) putea sa iasa cu instrumentele si formatia la coltul strazii si sa dea un concert. Am ascultat muzica de toate felurile in noaptea aceea, in timp ce in port se organizase un megaparty in aer liber. Ceea ce vroiam sa spun e ca zona veche era atata de “vie” incat abia aveai loc sa te strecori pe strada. M-am invartit ore intregi pe acolo, din pacate de unul singur, fiindca Vlad trebuia sa se odihneasca pentru concurs.

Zona de oras efectiv din Nisa aduce cu Bucurestiul vechi – case vechi, bulevarde largi – un aer care imi amintea de acasa, insa fara mizeria si “amprentele” comunismului. Offf… Exista si la ei zone mai putin interesante, cu blocuri banale, dar aici locuiesc in cea mai mare parte negrii si arabii (pe care francezii ii iubesc de nu mai pot…). Sarind de la una la alta, ca si la nemti, cele mai intersante femei pe care le-a vazut acolo erau cele provenite din familii mixte (francezi cu arabi sau negri).

Una peste alta, se simte civilizatia – e liniste, e curat, iar oamenii sunt amabili. M-a frapat faptul ca in ciuda bunastarii pe care o vezi peste tot, rar vezi masini noi sau de lux (asa cum e plina tzara noastra…). Francezii prefera masini autohtone, destul de obosite si in general nu se agita sa faca bani cu orice pret, preferand un stil de viata mai relaxat (lucrurile astea le-am aflat de la un amic al lui Vlad, care locuieste acolo de cativa ani si a reusit sa ii cunoasca pe francezi).




Acest articol a fost vizualizat de 1.544 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. gkiss
    iulie 30, 2007

    Super faine imaginile.

  2. Serban
    august 01, 2007

    Mersi mult. Am avut un aparat bun, soare mult si peisaje superbe.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.