Dismorfismul muscular

iun. 12, 2007 | 0 comments |

Citeam recent ca dismorfismul muscular este pe cale sa intre in DSM-IV alaturi de alte tulburari de perceptie corporala si tulburari de alimentatie. DSM-IV este cea mai importanta catalogare a bolilor si tulburarilor psihice.

Dismorfismul muscular este un fel de anorexie nervoasa… inversa. In sensul ca o persoana cu anorexie traieste cu senimentul obsesiv ca are o greutate prea mare si un corp inestetic din cauza excesului ponderal, in timp ce un “dismorfic” (nu stiu daca acesta este termenul corect…) este obsedat de dimensiunile prea reduse ale corpului si toate actiunile lui sunt indreptate catre acumularea de masa musculara. Ca si in cazul anorexiei, unde persoana este deja exagerat de slaba, cei cu dismorfism muscular au deja muschii bine dezvoltati, in tot cazul mai mult decat oamenii obisnuiti.

Nu inseamna ca oricine vrea sa isi dezvolte masa musculara sufera de aceasta tulburare. E vorba de genul acela de indivizi care ajung sa foloseasca doze uriase de steroizi si suplimente, dezvoltandu-se exagerat de mult, iar in sinea lor tot nu sunt multumiti de felul cum arata. Ca si in cazul anorecticilor, trebuie perceputi ca niste indivizi care au nevoie de ajutor de specialitate. Am cunoscut persoane cu anorexie si mi-am dat seama ca traiesc o adevarata drama – problemele lor sunt mult mai profunde decat fandoselile multor fatuci care “tin regim” pentru fiecare gram acumulat.

Sunt curios cati dintre culturistii profesionisti (ma refer la cei de afara) sufera de o astfel de problema. Tind sa cred (dar e numai o speculatie) ca sportivi de la noi (adica cei care intra in circuitul competitional)  sunt mai echilibrati psihologic decat multi indivizi de prin sali care se antreneaza si dopeaza strict pentru marime, fara a tinde catre simetrie, proportii, definire, armonie etc – adica ceea ce are nevoie un culturist sa arate pe scena. Dismorfismul muscular se refera la “cantitate”, in timp ce in culturismul competitional nu faci nimic fara “calitate”.




Acest articol a fost vizualizat de 811 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.