Laboratorul de biomecatronica Biolab

nov. 22, 2015 | 0 comments | Bucuresti, laborator, mecatronica

In urma cu cateva zile am participat la lansarea unui laborator modern de biomecatronica. Recunosc ca pana acum n-am mai auzit acest cuvant “mecatronica”, care mie imi suna ca numele sotiei lui Megatron din Transformes 😀

Wikipedia zice ca mecatronica este o combinatie sinergica si sistematica a mecanicii, electronicii si informaticii in timp real. Nu doar ca acest termen exista de prin 1969, dar chiar si in Bucuresti exista un institut de mecatronica si tehnica masurarii (in zona Obor).

Oamenii de la acest institut fac niste chestii superinteresante, iar de acum vor face si mai mult, pentru ca au reusit sa puna pe picioare acest laborator foarte scump, cu ajutorul unor fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”.

Acest laborator este nu doar interesant, ci si foarte necesar, pentru ca face o imbinare intre partea tehnica cu cea medicala.

mecatronica-1

Iata ce se gasteste in acest laborator, foarte modern si performant:

1. Software si echipamente harware pentru achizitie, prelucrare valori masurate, reverse engineering pentru reconstructia 3D a segmentelor anatomice din imagini medicale si proiectare asistata a unor noi dispozitive si echipamente de reabilitare.

Cu alte cuvinte, pornind de la un CT sau RMN, se va putea reconstrui parti de oase, din material sintetic, care apoi vor fi montate in corp de catre chirurgi. Nu trebuie sa mai spun ca fiecare dintre noi este diferit si din acest motiv o proteza “personalizata” are sanse mult mai mari sa fie ceea ce trebuie.

2. Echipamente de fabricare a reperelor cu suprafete complexe necesare pentru verificarea solutiilor constructive ale sistemelor biomecanice adaptabile corpului uman.

Acestea sunt nici mai mult, nici mai putin un soi de imprimante 3D, unele folosind mase plastice, iar altele cu aliaje. Se creaza modelul pe calculator si apoi masinaria reproduce piesa turnand straturi de material de cativa microni si apoi decupand cu laser. Se pot astfel face diverse piese, prototipuri, proteze, matrite.

mecatronica-5

3. Echipamente pentru incercarea si testarea la solicitari complexe a sistemelor biomecatronice in conditii similare in vivo.

Acest echipament practic verifica rezistenta in timp a protezelor de glezna, sold, genunchi si a altor implanturi. In felul acesta se pot proiecta piese tot mai bune si rezistente.

mecatronica-4

4. Sistem de analiza si simulare mers.

Acest sistem ma intereseaza cel mai mult, fiind dedicat studiilor de biomecanica, in vederea evaluarii si simularii mersului. Exista o banda de alergare foarte performanta, care are senzori de presiune plantara si analizeaza fiecare pas. De asemenea, miscarile sunt urmarite si analizate in cele mai mici detalii prin plasarea unor senzori pe corp, care transmit permanent pozitia segmentelor. Subiectul este urmarit si cu un sistem optic format din camere video, care transmit imagini in computer, unde datele sunt prelucrate cu un software dedicat. Aplicatiile sunt extrem de largi, practic tot ce are legatura cu deplasarea umana.

Urmatorul pas este sa se formeze specialisti care sa stie utilizeze acest laborator performant si sa extraga tot ce se poate din datele obtinute cu aceste echipamente.

mecatronica-3

mecatronica-2




Acest articol a fost vizualizat de 1.362 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.