Efectul antioxidanților asupra febrei musculare – o metaanaliză

ian. 07, 2015 | 1 comment | DOMS, antioxidanti, febra musculara, metaanaliza, nutritionist

fructe de padureN-am apucat sa povestesc nimic despre conferința la care am fost în decembrie, dar o sa o fac în curand. O sa încep în schimb să vă mai împărtășesc din lucrurile aflate acolo, pentru că multe dintre ele sunt foarte interesante și de avangardă.

Iată de exemplu, rezultatele unei metaanalize privind efectele antioxidanților în prevenirea și reducera febrei musculare (sau durerea musculară cu debut întârziat ce apare după efort – DOMS, cum o numesc americanii).

În paranteză, metaanalizele reprezintă instrumentul cele mai valoros atunci când se urmărește verificarea unei ipoteze științifice. În ierarhia metodelor ce ne conduc la practica bazată pe dovezi, metaanaliza se află în vârf, iar la bază se găsesc opiniile experților. Desigur, nu e vorba despre experții de pe facebook… Pe scurt, metaanaliza presupune analiza riguroasă, după un anumit protocol a studiilor disponibile, realizate despre un anumit subiect. Deci practic se analizează critic toată cunoașterea existentă la un moment dat, despre un subiect anume. Chiar și așa, rezultatul unei metaanalize nu este literă de lege, însă în lumea științifică este cel mai greu argument ce poate fi adus în susținerea (sau infirmarea) unei ipoteze.

Revenind la febra musculară, știm cu toți (presupun că mulți dintre cei care îmi citesc blogul fac sport) că este o stare invalidantă, iar în sportul de performanță poate fi o problemă serioasă, care interferă cu fluxul normal al antrenamentelor.

Metaanaliza prezentată la ISENC14 de către specialiștii de la Academy of Sport & Physical Activity, Sheffield Hallam University, UK a dorit să facă lumină în relația antioxidanți vs. DOMS, unde multe dintre studii se bat cap în cap: unele studii arată că antioxidanții reduc DOMS, în timp ce altele afirmă că nu există niciun beneficiu.

În metaanaliză au fost incluse 36 de studii, care au implicat 2573 participanți. În opt studii au fost folosiți antioxidanți provenind din alimente integrale naturale, în 7 studii extracte de antioxidanți, iar în 18 studii fie vitamina C, fie vitamina E, fie amestec de vitamina C și E.

Constatările autorilor au fost că suplimentarea cu antioxidanți reduce febra musculară după efort vs. placebo în 2 puncte cheie: imediat după antrenament și la 48 de ore după antrenament, însă fără niciun efect la 24, 72, 96 și 120 ore postexercițiu.

Referindu-se la tipul de supliment, ei au constatat că produsele alimentare îmbogățite cu antioxidanți au fost mai eficiente decât suplimentele alimentare.

Desigur, acesta nu este un studiu care să explice mecanismele prin care se întâmplă aceste fenomene, ci o analiză statistică a studiilor existente, iar concluziile ce ar putea fi reținute sunt:

– există un efect real al antioxidanților asupra DOMS, iar percepția durerii musculare este mai redusă în 2 momente – imediat după antrenament și la 48 de ore

– între suplimente nutritive și alimente îmbogățite cu antioxidanți, este de preferat a doua categorie, dacă vrem efecte asupra DOMS (ceea nu exclude utilitatea celei dintâi).

Cum accesul la alimente îmbogățite cu antioxidanți este destul de dificil, putem recurge fără probleme la suplimente clasice cu antioxidanți, însă și mai bine decât atât, putem să ne asigurăm alimente bogate în antioxidanți, așa cum sunt prunele, fructe de pădure (orice fel), fasole, mere, pere… și în general cam toate fructele și legumele proaspete.




Acest articol a fost vizualizat de 2.188 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. sigina
    ianuarie 14, 2015

    Interesant! Eu am dezbatut despre antioxidanti si sport in licenta, dar nu post efort, ci inainte. Inainte se pare ca e discutabil (tineri vs varstnici, tip de efort etc), ca ar interfera cu sistemul antioxidant enzimatic…

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.