Suplimentarea dietei cu antioxidanți influențează nivelul fierului la sportivii de anduranță

oct. 30, 2012 | 1 comment | C, E, anduranta, antioxidanti, beta-caroten, fier, sportivi, vitamina

Ca să trăiești sănătos trebuie să mănânci sănătos. E o afirmație banală și general acceptată. Dar cum se traduce asta atunci când vine vorba de sportivi?

Mă refer aici la sportivi de performanță dar și la cei amatori, care însă urmează un program de antrenament solicitant. Cred că e un fapt evident că o persoană care face 4-5 antrenamente pe săptămână (de exemplu, însumând 200 km de alergare pe lună), nu poate avea același regim cu un individ sedentar sau cu o activitate fizică minimală (mers pe jos 2 km, spre exemplu).

Regimul alimentar privit la microscop înseamnă de fapt aport de nutrienți esențiali, care să acopere necesitățile zilnice ale persoanei, astfel încât aceasta să rămână sănătoasă și să își mențină sau (de preferat) să își îmbunătățească performanțele (vorbim aici de cele fizice). În cazul sportivilor, de multe ori regimul alimentar (alcătuit doar din alimente) poate să fie insuficient, neacoperind tot necesarul de nutrienți. Subliniez “poate”, pentru că nu este o regulă acest lucru. Un aport insuficient din unul sau mai mulți nutrienți importanți poate conduce la deficite ce se traduc în performanțe slabe, stagnare sau chiar regres.

O sa povestesc astăzi despre un studiu care a făcut corelația dintre aportul insuficient de antioxidanți și depleția fierului din organism. Fierul este un element extrem de important atunci când vine vorba de buna funcționare a organismului, mai ales în condiții de efort fizic intens. El intră în compoziția hemoglobinei, cea care transportă oxigenul la nivelul țesuturilor. Un nivel redus de fier reprezintă un obstacol deosebit de serios în calea obținerii performanței sportive.

Obiectivul acestui studiu (publicat în ISJNEM) a fost să afle care sunt efectele administrării de suplimente nutritive ce conțin substanțe antioxidante (vitamina E, vitamina C și beta-caroten) asupra nivelului de fier din sângele sportivilor de anduranță, înainte și după sezonul de antrenament și competiții (cu durata de 3 luni).

La acest studiu au participat 18 atleți amatori, de sex masculin. Ei au fost distribuiți în 2 grupuri – un grup a primit o substanță placebo (lactoză), iar celălalt un complex de antioxidanți (500 mg/zi vitamina E, 1 g/zi vitamina C și 30 mg/zi beta-caroten). Studiul a fost dublu-blind. Înainte și după perioada de 3 luni, sportivilor le-au fost măsurați mai mulți parametri hematologici, aportul alimentar, intensitatea activității fizice, statusul antioxidant (raportul GSH/GSSG) și statusul fierului în organism (nivelul fierului ionic, transferina, feritina și indexul de saturație a transferinei).

Perioada de efort fizic susținut a avut efecte diferite asupra celor 2 grupuri: grupul placebo a înregistrat o reducere a capacității de apărare a sistemelor antioxidante, în timp ce grupul care a primit suplimentul nutritiv cu antioxidanți nu a suferit aceste efect. În plus, acest grup nu a înregistrat nicio modificare a numărului de eritrocite, a valorii hematocritului, a concentrației de hemoglobină sau a statusului fierului (parametrii amintiti anterior), în ciuda faptului că au participat la fel ca primul grup la programul de antrenament și competiții.

Grupul placebo a înregistrat un index crescut al stresului oxidativ, precum și o reducere a valorii fierului seric (24%) și a indexului de saturației a transferinei (28%) – aceste reduceri nu au putut fi atribuite nici unei carențe de natură alimentară și nici hemoconcentrației.

În urma acestui studiu s-a putut trage concluzia că administrarea unui supliment ce conține micronutrienți cu rol antioxidant poate preveni reducerea nivelului de fier seric și a indexului de saturație a transferinei. De asemenea, s-a făcut o legătură între metabolismul fierului și stresul oxidativ, care urmează să fie investigată.

Așadar, sportivi amatori, cu un regim alimentar optim înregistrau o carență de fier, care putea fi prevenită prin administrarea de suplimente nutritive cu antioxidanți.

Există oameni (și printre ei se găsesc chiar și sportivi sau antrenori) care trăiesc cu impresia că suplimentele nutritive sunt doar niște mijloace de îmbogățire pentru producători și nu au absolut nicio utilitate. E bine să nu generalizăm și să ne documentăm. E adevărat că există și suplimente nutritive care nu își dovedesc efectele pentru care sunt puse în vânzare, însă multe altele sunt extrem de utile atunci când sunt folosite la momentul potrivit și cu așteptările potrivite.

19 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.414 ori.

Related Posts

Comments (1)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.