Pectina din fructe si legume in lupta cu cancerul

feb. 10, 2009 | 0 comments | blocare, cancer, fructe, legume, pectina

Primul sfat pe care o sa ti-l dea oricine – medic, nutritionist, mama, tata, bunica, vecinul de bloc – mananca fructe si legume!

Paradoxal, desi e un lucru atat de cunoscut, consumul de fructe si legume este mult prea scazut fata de necesitatile nutritionale ale omului sanatos.

O sa va dau un argument in plus pentru a manca mai multe fructe si legume. A fost dovedita legatura intre pectina ce se gaseste in fructe si legume si protectia impotriva dezvoltarii unor forme de cancer. Pectina este una dintre acele „fibre” naturale despre care ati tot auzit. Ea se gaseste in special in coaja fructelor si are capacitatea de a favoriza digestia si absorbtia unor vitamine si minerale, precum si sa duca la scaderea colesteroluluipectina. Pectina detoxifiaza  organismul prin eliminarea unor metale (cupru, plumb etc.), si astfel creste rezistenta organismului.

Recent s-a constatat ca ea are capacitatea sa se lege de o molecula numita galectina-3 (Gal3) care are un rol in mecanismul cancerului. Odata realizata aceasta legatura se constata incetinirea ritmului de dezvoltare a cancerului sau chiar blocarea acestui proces.

In plus, s-a descoperit ca in anumite conditii, pectina din gemuri de fructe elibereaza un fragment molecular care inhiba capacitatea numitor proteine de a stimula dezvoltarea cancerelor.

Daca ar fi sa alegeti intre fructe proaspete si gemuri (sau dulceata) mergeti pe prima varianta, datorita continutului crescut de zahar pe care il au cele din urma.

In industria alimentara se folosesc pectine rafinate pentru crearea de dulceturi, spume, bomboane, jeleuri  etc. (E440 i si E-ul 440 ii). Acestea, in combinatie cu alte substante din dulciuri dauneaza sanatatii, din cauza combinatiei nenaturale cu cantitati mari de zaharoza, amestecuri de glucoza si fructoza sau cu alte E-uri.

15 Like

Acest articol a fost vizualizat de 373 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.