Muraturile, o delicatesa de pe la noi

sept. 30, 2011 | 0 comments | conserve, muraturi

Cateva intrebari si raspunsuri despre muraruri pentru un ziar al diasporei romanesti din Italia si Spania:

Toamna… se pregatesc muraturile iar romanii au ramas atasati de consumul de muraturi. Ati putea sa ne spuneti care este explicatia?

 Probabil ca principalul considerent este gustul bun al acestora. In plus, atasamentul fata de un preparat traditional romanesc. Muraturile se prepara de mii de ani, pentru ca oamenii au descoperit astfel ca pot avea acces la un aliment hranitor chiar si in perioadele reci, in care fructele si legumele lipses.

Ce aduc muraturile bun (din punct de vedere al vitaminelor)?

 Muraturile au avantajul ca pastreaza o mare parte dintre vitaminele si mineralele legumelor proaspete. Astfel avem la indemana o sursa valoroasa de oligoelemente pe perioada sezonului rece, atunci cand accesul la vegetale proaspete este mai redus. In procesul natural de fermentatie microflora existenta pe legume transforma glucidele in numeroase substante biologic active benefice, deosebit de utile in prevenirea multor afectiuni.

Trebuie mentionat ca muraturile au un continut energetic foarte redus (20-25 kcal/100 g) si de aceea sunt utile celor care vor sa scada in greutate.

Care sunt metodele de conservare pentru  muraturi ?

 Adevarata metoda de preparare a muraturilor este cea prin fermentare acidolactica naturala, cu tulpini de bacterii probiotice salbatice. Fermentatia se produce in lipsa oxigenului din aer si de aceea legumele trebuie sa fie bine acoperite cu saramura. Temperatura optima de fermentare este de 4 grade Celsius, pentru ca atunci se acumuleaza cele mai mari cantitati de acid lactic, substante biologic active si arome generate prin fermentatia glucidelor din legume.

Conservele de legume sterilizate in otet nu sunt muraturi adevarate, pentru ca nu se pastreaza substanteloe biologic active.




Acest articol a fost vizualizat de 859 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.