Zoomenirea

iul. 17, 2010 | 2 comments | desmond morris, zoomenirea

L-am descoperit pe Desmond Morris in urma cu multi ani, cand am citit (absolut din intamplare) “Maimuta goala”, o carte fascinanta, care mi-a deschis apetitul pentru etologie. Etologia este stiinta care studiaza comportamentul animal. Extrem de interesant, mai ales atunci cand subiectul este animalul numit “om”.

Desmond Morris a “tradus” etologia intr-un limbaj mai accesibil, pe intelesul tuturor si are talentul sa ne deschida ochii asupra unor aspecte din viata noastra obisnuita, pe care uneori le observam si ne intrebam de ce procedam asa, de ce ne comportam intr-un anume fel si de unde provin astfel de “apucaturi”.

“Zoomenirea. Un studiu clasic despre animalul urban” este o carte scrisa cu vreo 30 de ani in urma, tradusa in zeci de limbi si vanduta in milioane de exemplare. Acum a ajuns si pe la noi. Am aflat despre ea din campania pe Radio Guerilla.

Am citit-o pe nerasuflate.  Este deosebit de interesanta.

Credeati cumva ca traiti in “jungla urbana”? Morris o sa va demonstreze ca de fapt traiti intr-o mare gradina zoologica.

Iata prezentarea cartii, asa cum au facut-o cei de la Editura Art:

Distanţa dintre animalele de la zoo şi oamenii din oraşe nu este la fel de mare cum ar părea la prima vedere. În cuşti sau în junglele de beton, maimuţa (mai mult sau mai puţin goală) se vede nevoită să se adapteze noilor reguli de convieţuire.

În schimbul hranei, siguranţei şi îngrijirilor medicale, atât animalele de la zoo, cât şi locuitorii junglelor de beton primesc, sentimentul de izolare şi plictiseala, venite la pachet cu o radicală transformare a relaţiilor sociale. La fel ca primatele, oamenii lumii civilizate nu cunosc stresul şi violenţa decât din spatele gratiilor mai mult sau mai puţin vizibile.

Din acest studiu, scris de zoologul-pictor cu îndelungată experienţă în cercetarea mamiferelor de la London Zoo, afli cum şi de ce se aseamănă şefii triburilor babuine cu mai marii ierarhiilor umane, dar şi cum super-sexul a devenit una dintre principalele probleme ale super-maimuţei urbane.

“Nu trebuie să comparăm locuitorul oraşului cu un animal sălbatic, ci cu un animal captiv. Animalul uman modern numai trăieşte în condiţiile naturale ale speciei lui. Capturat, însă nu de vreun colecţionar, ci de propria sa inteligenţă sclipitoare, s-a aruncat singur într-o uriaşă menajerie agitată, unde este într-un continuu pericol de a ceda tensiunii” scrie Desmond Morris.

zoo2




Acest articol a fost vizualizat de 2.040 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. Viorel
    iulie 18, 2010

    Etologia este si una din pasiunile mele.

    Konrad Lorenz si Nikolaas Tinbergen (ambii premii Nobel in etologie) erau prietenii mei cam pe cand erai tu in scoala generala. Am vazut schimbandu-se, in timp, chiar conceptele de baza ale etologiei (inainte ca Jane van Lawick-Goodall sa studieze cimpanzeii in situ). In perioada romantica, prin anii 70, Konrad Lorentz sustinea ca omul este singurul care isi ucide cu usurinta semenii din propria specie, toate celelalte specii avand mecanisme de blocare a fenomenului (si dadea exemplu lupii, care manifesta comportamentul de supunere intorcand capul si oferind gatul expus catre lider, iar acesta se loveste de o bariera psihica care-l opreste sa muste si sa ucida intr-o secunda). Apoi Jane Godall a aratat ca cimpanzeii se omoara uneori intre ei (la limita teritoriilor a doua grupuri), altii au observat ca leii, cand pun stapanire pe un grup de leoaice, primul lucru pe care-l fac este sa omoare puii facuti cu fostul lider, la fel si unele maimute, si asa s-a spulberat imaginea animalului bun si a omului rau.

    Am si eu doua carti de etologie scrise de Konrad Lorentz: “Cele 8 păcate capitale ale omenirii civilizate” si “Si el vorbea cu patrupedele, cu pasarile si cu pestii. Asa a descoperit omul animalele” (ultima e chiar draguta; povesteste cum a crescut el carduri de gaste care, prin fenomenul de imprimare il adoptasera pe el ca fiind mama-gasca, si alte povestiri domestice cu cainii lui sau animalele din padurile din jurul casei). Mai am “In umbra omului a lui” Jane Godall.

    VREAU SI EU SA CITESC ZOOMENIREA lui Desmond Morris. Ma poti ajuta? Multumesc.

    Viorel

  2. Serban Damian
    iulie 18, 2010

    Da, ti-o imprumut cu placere (trebuie doar sa ne intalnim, lucru care nu s-a mai intamplat cam de mult).

    Am citit si eu cele doua carti ale lui Konrad Lorenz (cui ii place etologia ajunge inevitabil la Lorenz). Cartile lui sunt mai pentru avansati, asa ca va trebui sa le reiau vreodata.

    Morris scrie mult mai accesibil. “Maimuta goala” este o carte memorabila, “Zoomenirea” e ceva mai greoaie.

    Mai am ceva carti de etologie, inclusiv un tratat de vreo 600 de pagini scris de un roman, dar pe care nu am avut nervi sa il citesc (oricat de mult mi-ar place subiectul, am alte prioritati si prea putin timp la dispozitie).

    Asa ca, ramane sa discutam.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.