Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Viorel
iulie 18, 2010Etologia este si una din pasiunile mele.
Konrad Lorenz si Nikolaas Tinbergen (ambii premii Nobel in etologie) erau prietenii mei cam pe cand erai tu in scoala generala. Am vazut schimbandu-se, in timp, chiar conceptele de baza ale etologiei (inainte ca Jane van Lawick-Goodall sa studieze cimpanzeii in situ). In perioada romantica, prin anii 70, Konrad Lorentz sustinea ca omul este singurul care isi ucide cu usurinta semenii din propria specie, toate celelalte specii avand mecanisme de blocare a fenomenului (si dadea exemplu lupii, care manifesta comportamentul de supunere intorcand capul si oferind gatul expus catre lider, iar acesta se loveste de o bariera psihica care-l opreste sa muste si sa ucida intr-o secunda). Apoi Jane Godall a aratat ca cimpanzeii se omoara uneori intre ei (la limita teritoriilor a doua grupuri), altii au observat ca leii, cand pun stapanire pe un grup de leoaice, primul lucru pe care-l fac este sa omoare puii facuti cu fostul lider, la fel si unele maimute, si asa s-a spulberat imaginea animalului bun si a omului rau.
Am si eu doua carti de etologie scrise de Konrad Lorentz: “Cele 8 păcate capitale ale omenirii civilizate” si “Si el vorbea cu patrupedele, cu pasarile si cu pestii. Asa a descoperit omul animalele” (ultima e chiar draguta; povesteste cum a crescut el carduri de gaste care, prin fenomenul de imprimare il adoptasera pe el ca fiind mama-gasca, si alte povestiri domestice cu cainii lui sau animalele din padurile din jurul casei). Mai am “In umbra omului a lui” Jane Godall.
VREAU SI EU SA CITESC ZOOMENIREA lui Desmond Morris. Ma poti ajuta? Multumesc.
Viorel
Serban Damian
iulie 18, 2010Da, ti-o imprumut cu placere (trebuie doar sa ne intalnim, lucru care nu s-a mai intamplat cam de mult).
Am citit si eu cele doua carti ale lui Konrad Lorenz (cui ii place etologia ajunge inevitabil la Lorenz). Cartile lui sunt mai pentru avansati, asa ca va trebui sa le reiau vreodata.
Morris scrie mult mai accesibil. “Maimuta goala” este o carte memorabila, “Zoomenirea” e ceva mai greoaie.
Mai am ceva carti de etologie, inclusiv un tratat de vreo 600 de pagini scris de un roman, dar pe care nu am avut nervi sa il citesc (oricat de mult mi-ar place subiectul, am alte prioritati si prea putin timp la dispozitie).
Asa ca, ramane sa discutam.