Aventura contoarelor pasante

ian. 11, 2010 | 3 comments |

O sa scriu aceasta relatare cu gandul ca poate cineva o va citi si se va gandi de doua ori inainte de a-s monta un contor pasant in apartament.

Ce este un “contor pasant”? Pai, un contor de gaze ce se monteaza in apartament, intre teava ce aduce gazele si aragaz. Aparent o treaba absolut ok, care ar trebui sa-ti reduca cheltuielile, pe principiul “platesti cat consumi”. Cum noi nu stam cu aragazul pornit non-stop ca sa facem economie la caldura si nici nu gatim excesiv de mult, ne-am gandit ca e o investitie buna.

Prima problema – dupa ce l-am montat ni s-a spus ca e necesar sa instalam si un detector de gaze, conform legislatiei. Asa ca am mai decartat scurt 200 lei, dar nu ne-a picat bine faptul ca nu ni s-a spus de la inceput (asta se intampla prin 2008).

Pana in toamna anului trecut nu s-a intamplat nimic cu problema asta, doar ca intr-o buna zi ne-am trezit ca nu mai avem gaze. Nu numai noi, ci tot blocul (mai bine zis, scara noastra). Explicatia – au fost detectata o scurgere de gaze si Distrigazul a oprit distributia. Ni se spune – ati facut modificari la retea, reteaua e mai veche de 25 de ani, deci nu veti mai primi gaze pana nu rezolvati problema. Frumos!

Marioval, firma care ne-a montat aceste contoare pasante stie foarte bine ca se va ajunge la aceasta situatie (nu suntem primii care au trecut prin aceste etape), dar au “uitat” sa ne previna. Ei si-au facut treaba, au luat banii si ne-au lasat sa ne descurcam.

A urmat o perioada de vreo 2 luni in care nu am avut gaze. Doar cand nu mai ai un lucru iti dai seama cat de mult iti lipseste… In plus, discutii peste discutii cu vecinii… ce facem… cum rezolvam… Pana la urma am decis sa schimbam coloanele, deci alti bani, alta distractie. Cu cateva zile inainte de Craciun am avut in sfarsit gaze la aragaz.

Doar ca lucrurile nu s-au oprit aici. In urma cu 2 zile alarma de gaz in inceput sa urle ca nebuna si gazele s-au oprit (detectorul opreste automat distributia cand se detecteaza scurgeri). Doar ca nu era gaz ceea ce detectase, ci o friptura la cuptor peste care pusesem putin vin. Am aflat cu “bucurie” ca aceste porcarii de detectoare sunt sensibile si la aburi de alcool, la anumite spary-uri… Acum trebuie sa cumparam o electrovalva (sau vana… nu stiu) de apartament, astfel incat sa nu se mai intrerupa gazul la tot blocul atunci cand cineva face vin fiert.

Concluzia – nu contor pasant!




Acest articol a fost vizualizat de 1.477 ori.

Related Posts

Comments (3)

  1. Maria
    ianuarie 20, 2010

    O chestie asemanatoare mi s`a intamplat acum jumatate de ora.Cautand o explicatie pe Google am dat de articolul dumneavoastra(nu stiu cine sunteti,deci nu va pot tutui,poate ca nici varsta nu`mi permite.)

    M`am speriat foarte tare cand detectorul a inceput sa faca un zgomot foarte ciudat! :)).Deci,am inteles ca aburii de alcool sunt de vina.Nu`mi mai fierb vin! :))

  2. butterfly
    iulie 15, 2010

    la fel ca Maria… acum juam de ora a inceput sa urle… Aveam o friptura si am stropit o cu vin… in 2 min a inceput sa urle. Acum nu mai am gaze… oare nu mai pornesc?Am oprit gazele la tot blocu? Nu de alta da mi se strica mancarica:(

  3. Dan
    ianuarie 04, 2014

    Nu va suparati… dar cred ca cel care a facut lucrarea initial nu era calificat sa faca asa ceva.
    Detectorul de gaz se monteaza cu o electrovana care se monteaza intre conducta principala si aragaz. Electrovana NU se monteaza pe coloana centrala de gaze ca altfel lasati tot vecinii care stau deasupra dvs. fara gaze si puteti provoca un incident.
    Deci dvs. aveati electrovana doar ca nu era montata unde trebuia, plus ca eu recomand si montarea a 2 robineti de siguranta pusi inaintea electrovanei, astfel incat atunci cand aveti probleme cu electrovana sau aragazul sa puteti opri in siguranta gazul fara a opri tot blocul.
    Primul robinet se tine deschis si doar cu al 2-lea robinet se lucreaza. Primul (cel de langa coloana) fiind de siguranta.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.