O veste trista

sept. 06, 2008 | 5 comments | sci fi

Zilele trecute am primit numarul 12 din Sci-Fi Magazin la care sunt abonat si despre care am mai scris pe aici, incantat fiind de aparitia lui pe piata din Ro, in special pentru faptul ca aducea publicului cititor de SF o serie de nuvele straine, premiate si de foarte buna calitate.

Din pacate, in plicul cu revista am gasit o scrisoare din partea redactiei in care anuntau ca inceteaza publicarea revistei. De ce? Simplu, pentru ca raportul cheltuieli / vanzari atarna de partea cheltuielior. Se pare ca romanii nu sunt interesati de SF si in mod particular de o revista SF. Spuneau in scrisoare ca dupa statisticile lor, mai putin de o mie de oameni au cumparat revista si dintre acestia doar 150 au avut abonamente.

In editorialul sau, aparut in acest numar final, dl. George Lazar motiva lipsa de interes pentru SF prin faptul ca deja traim intr-o lume extrem de tehnologizata, cu alte cuvinte suntem cu un picior in viitor si practic autorii de SF nu mai au cu ce sa ne surprinda. Ii respect punctul de vedere, dar nu pot sa fiu de acord. Eu cred ca SF-ul nu are moarte, pentru simplul fapt ca oamenii au capacitatea sa viseze. Poate ca vreodata, intr-un viitor foarte indepartat, o sa fim atat de satui de stiinta si tehnologie, incat particula “S” o sa dispara si o sa visam doar pe directia “fantasy” (asa cum afirma dl. Lazar in editorial). Insa nu acum. Eu cred ca abia am facut un mic pas de la inventarea motorului cu aburi si suntem extrem de departe de apogeu.

 As face o paralela intre SF si maraton, doua domenii dragi mie. Daca cineva ar pune lupa pe Romania analizand interesul pentru maraton, ar putea sa afirme ca e un sport neinteresant, fara priza la public si care isi va da duhul in cele din urma. Ce altceva ai putea gandi cand la start se prezinta cateva zeci de oameni, in parcuri abia daca vezi cativa alergatori, stadioane nu avem, etc. Insa daca arunci o privire “afara” si vezi zeci de mii de oameni care vin la un maraton (apropo, la Berlin vor pleca in cursa 40.000 de alergatori), o multime de alergatori amatori, o intreaga industrie dedicata doar acestui fenomen, atunci iti schimbi perspectivele.

Asta se intampla si cu SF-ul. Romania trece printr-o perioada ciudata acum. Oamenii nu au timp sa viseze sau sa alerge “de nebuni”. Romanii trebuie sa fie pragmatici si sa alerge dupa bani. Multi, cat mai multi. Ca sa se dea cu masini scumpe prin oras. Ca sa isi cumpere apartamente in blocurile noi si vile in periferie. Ca sa aiba haine de fitze. Ca sa se sparga in figuri cu orice pret.

Si atunci cum sa le ceri sa citeasca SF sau sa isi cultive corpul si spiritul pregatindu-se pentru o cursa de maraton?

 




Acest articol a fost vizualizat de 1.217 ori.

Related Posts

Comments (5)

  1. Cristi Pavel
    septembrie 06, 2008

    Imi pare rau sa aud asta, stiu ca erai mare fan al revistei.

    In alta ordine de idei, vizavi de Maratonul International Bucuresti, am vazut eu o reclama si mai idioata decat aia din MH. Era intr-o statie de autobuz, cu o tipa care scapa de un burtos cu masina de fite (care voia s-o violeze, probabil). In cazul respectiv, intrebarea “De ce fugi ?” e absolut sinistra. Inca o dovada ca maratoanele sunt ceva marginalizat.

  2. Serban Damian
    septembrie 06, 2008

    Da, am vazut si eu reclama de care spui tu.

    A fost o campanie extrem de proasta. Cei care au facut-o n-au inteles nimic despre maraton si probabil ca (in aroganta lor de mare firma) nici nu au dorit sa se coboare intr-atat incat sa ii intrebe pe cei care isi tocesc pingelele antrenandu-se pentru un astfel de concurs.

    In sfarsit, stii cum e – multi vad, putini pricep… iar la start probabil vom fi tot cei 50-100 de oameni care aparem pe la toate concursurile prin tara.

  3. Viorel
    septembrie 07, 2008

    Eu nu cred ca Hard SF-ul poate fi inlocuit de Fantasy, tot asa cum nu cred ca revista “Stiinta si Tehnica” poate fi inlocuita cu o “Revista de Descantece, Blesteme si Bauturi de Amor”. Publicul-tzinta al celor doua “reviste” ar fi despartit de zece ani de scoala si de 2000 de carti citite (sau nu).

    Viorel

  4. Serban Damian
    septembrie 07, 2008

    Absolut de acord.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.