4,3,2

mart. 31, 2008 | 5 comments |

Da, in sfarsit am vazut si eu mult-laudatul si mult-premiatul film al lui Mungiu. Il aveam si in comp de ceva timp, dar parca ma oprea ceva sa il vad – asta pentru ca stiam in mare subiectul si nu mai am chef sa ma incarc suplimentar cu lucruri negative. Aseara, dupa o alta zi obositoare de filmari la Pro, am dat pe HBO si 4,3,2 tocmai incepea, asa ca m-am hotarat sa stau sa il vad.
Ei, bine, filmul isi atinge scopul. Adica te lasa cu o stare aparte – aceasta fiind probabil definitia unui film valoros. Zic si eu…
Filmul este urat. Subiectul este deprimant, atmosfera este oribila, dar spre deosebire de alte filme de genul asta, ramai cu ceva dupa ce se termina.
Dupa “Occident” si ce am mai vazut din categoria respectiva, am reufuzat sa ma mai uit la filme despre “iepoca de aur”. Am trait pe vremea lui Ceausescu pana la 14 ani – suficient cat sa inteleg mizeria acelor vremuri.
………….

Mi-am autocenzurat acest mesaj pentru ca se pare ca am deranjat niste “tovarasi”… (nu ma refer la Vio-53 cu care am transat situatia).
Alexe, daca daca eram pe vremea cealalta ai fi venit cu duba sa ma duci la sectie? Nu te obosi sa raspunzi, ca oricum nu mai ai acces pe acest blog si mi se rupe in paispe de parerea ta si a celor ca tine.




Acest articol a fost vizualizat de 1.205 ori.

Related Posts

Comments (5)

  1. Diana Done
    aprilie 02, 2008

    Am vazut acum multe luni filmul. Mie mi s-a parut foarte…comercial. A fost parca facut sa socheze, sa atraga atentia asupra unei perioade. Da, pe vremea aceea chiar se intamplau lucrurile acestea dar modul in care este pusa problema, scena cu fatul mort pus pe un prosop. Nu stiu, mi s-a parut cam exagerat. In plus finalul este foarte abrupt. Mi-a amintit cumva de “Legaturi Bolnavicioase” – alt film facut doar pentru a soca. Filmul “Ilustrate cu flori de camp” (facut pe “vremea aceea”) este mai…profund in tratarea acestui subiect. Cat despre mosii din tramvai, iti dau perfecta dreptate.

  2. Vio-53
    aprilie 03, 2008

    Filmu ca filmu, da faptul ca faci eforturi sa te abtii sa-i scuipi in fata pe batraneii care nu sunt de acord cu Dumneata si ai satisfactia ca se vor intalni in curand cu Impuscatu, imi aminteste de un moralist care spunea : ,,Tineretea este o boala foarte grava dar care se vindeca surprinzator de repede,,.
    In curand vei trai si Dumneata pe propria piele asa zisa criza de la 40 de ani care nu e de fapt decat constientizarea brusca a faptului ca esti muritor. E ca un fel de basculare a perspectivei vazuta dintr-un leagan: intr-un moment vezi cerul, norii, soarele iar in momentul urmator, cand ajungi sus, vezi iarba si florile din curtea cimitirului. Apoi iti va veni randul s-o incasezi de la tineri.
    Desi as putea fi incadrat fara derogare la categoria Bosorogi, recunosc faptul ca dupa revolutie am aflat si am facut cateva lucruri bune cu care nu m-as fi intalnit inainte din cauza sistemului. Maratonul Sighisoara 2006 si 6-7 semimaratoane se numara printre ele.
    Cunosc insa destui oameni in varsta care spun ca “inainte era mai bine”. Si nu-mi vine sa-i scuip, desi nu sunt de acord cu ei. Poate era mai bine pentru ca erau tineri.
    Sigur, e blogul Dumitale, dar am dreptul la replica, nu?
    Dino Buzatti are o nuvela foarte buna. Se cheama “Vanatoarea de batrani”. Ti-o recomand cu caldura.

  3. Cristina Burciu
    aprilie 03, 2008

    Mie nu mi-a placut deloc filmul.
    Intr-adevar, subiectul socant…blah-blah…insa in afara de subiect am tot incercat sa-mi dau seama de ce a fost/este atat de laudat: actorii n-au fost cine stie ce…mie tot mi-au dat impresia de fals…nu am reusit sa “uit” ca ei joaca roluri, asa cum mi se intampla cu alte filme, recunosc, straine, in care efectiv intri in poveste, uiti ca este un actor pe ecran si il crezi pe cuvant ca este personajul intruchipat.
    Genul de pelicula pe care s-a filmat- puteam sa jur ca e film romanesc numai din cauza imaginii. De ce alte filme la fel de/mult mai premiate pot folosi o pelicula noua, fara a stirbi din autenticitatea feelingului de “long time ago”? Mai ca imi venea sa cred ca a refolosit benzile lui Sergiu Nicolaescu! Lumina..proasta…ok, gri spre negru ca sa creeze atmosfera- pe mine una mai mult m-a enervat…e o scena la un moment dat in care tipa blonda alearga in intuneric ca sa arunce fatul…atat de intuneric incat mie mi s-a innegrit ecranul incat nu mai distingeam nimic…
    Scenariul ar fi putut fi muuult imbunatatit…la un moment dat ma si plictisisem de cat de liniara era actiunea ( care actiune?) din film…au fost o gramada de timpi morti…de banda rulata aiurea….momente de oarecare suspans irosite ( cum a fost momentul in care ea, blonda, mergea pe strazi noaptea, uitandu-se in dreapta si stanga, vadit ingrijorata de ce i s-ar putea intampla…nu i s-a intamplat nimic…parca l-a intrebat pe unu’ daca mai circula autobuzul…fleoshc!)
    Una peste alta eu nu inteleg nici acum de ce acest film a fost atat de apreciat de critici…eu, ca simplu spectator, caruia inteleg ca mi se adreseaza, nu am fost deloc incantata de 4,3,2 si mi-a scazut si nivelul mandriei de a avea si noi un film atat de apreciat. Parca nu ma mai umflu atat de tare in pene cand se vorbeste despre 4,3,2…

  4. Serban
    aprilie 03, 2008

    Domnule Vio-53 (nu va cunosc, ca sa ma adresez pe nume),

    Parintii si profesorii mei au toti peste 60 de ani si nu mi-as permite in veci vecilor sa spun cea mai mica vorba rea despre ei. La fel si despre multi alti cunoscuti de-ai mei in varsta, fata de care am tot respectul. Respect nu pentru ca au cu 30 de ani mai mult decat mine, ci pentru ca au imbatranit demn si au trecut prin perioade grele, reusind sa ramana verticali.

    Nu stiu de ce v-a facut sa reactionati mesajul meu. Problema mea nu este legata de oameni in varsta in general, ci de o specie aparte – “nostalgicul ceausit”. Personajul acesta nu plange dupa comunism (concept egalitarist, chiar daca utopic), ci dupa “epoca de aur”, ani intunecati pentru Romania, in care libertatea de opinie era reprimata violent, dreptul la exprimare si cultura era stabilit de oameni care azi nu ar fi buni nici sa le lustruiasca pantofii celor pe care ii cenzurau, o epoca de abuzuri si lipsuri, o epoca de indobitocire si mizerie. Asa ca dati-mi voie sa nu am nici cel mai mic respect pentru omul cu par alb care are tupeul sa spuna cu voce tare in public ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Bine pentru cine? Pentru securisti si lingai? Pentru oportunisti care ajungeau mari mahari in partid, in ciuda non-valorii lor?

    Poate ca am fost prea dur cand am spus ca imi vine sa ii scuip. Imi cer scuze.

    Ca paranteza, referindu-ma la film: dvs stiti ca Romania era cel mai important centru de referinta din lume ca si cazuistica privind avorturile septice (infectate)? De ce oare… Pentru ca un nemernic (dupa care ofteaza acum “bosorogii” la care fac referire) se juca de-a Dumnezeu si hotara el cine si cand face copii.

    Va rog sa nu imi spuneti ca sunt prea tanar ca sa am dreptul sa judec toate acestea.

    Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu a trebuit sa traiesc prea mult in vremurile acelea.

  5. CLaudia
    aprilie 09, 2008

    Filmul e tare. Pentru ca nu vorbeste despre avort si nici despre perioada de sub regimul ceausist.

    Pentru ca e atat de realist cand vine vorba de romani. Femeile care se ajuta singure, femeile care accepta acest gen de sacrificiu fara prea mult timp de gandire, barbatii care sunt fie misogini fie superficiali, functionarii care sunt inca (din pacate) de doi bani, si la sfarsit… exact cum ne place noua romanilor sa fim: “hai sa nu mai discutam despre asta”…

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.