Conferinta Nationala “Sanatate prin Alimentatie”, ed. 1

iul. 10, 2011 | 0 comments | conferinta, sanatate prin alimentatie

Sambata, 9 iulie a avut loc prima editie a Conferintei Nationale “Sanatate prin Alimentatie”, organizata de SanatateaPressGroup, cei care detin proiectul de succes SanatateaTV.ro. Am primit cu bucurie invitatia la aceasta conferinta, pe de-o parte pentru ca este o tema care ma intereseaza foarte mult, pe de alta parte pentru ca ma asteptam sa fie foarte bine organizata, asa cum a fost si conferinta despre dislipidemii. Si asa a si fost. Nume mari printre invitati, lume multa in sala, toata floarea ce vestita a nutritionistilor romani, fetze cunoscute, atmosfera placuta.

Deschiderea a fost facuta de catre academicianul Eugen Simion, care a facut introducerea in subiect, vorbind despre alimentatia romanilor, asa cum este ea reflectata de literatura romana (Caragiale, Sadoveanu si multi alii). Presedintele conferintei a fost dl. prof.univ.dr. Nicolae Hancu, care a explicat rostul acestei conferintei. De fapt, se doreste crearea unei asociatii (ANSA), care va avea rol de observator a principalelor probleme privind nutritia in Romania, intervenind atunci cand se impune si mai ales implicandu-se prin conceperea unor ghiduri cu rol de a educa populatia. Sper sa se intample acest lucru. Este o misiune dificila, dar deosebit de utila.

Subiectele abordate in cadrul conferintei au fost in general interesante. Unele dintre prezentari mi s-au parut destul de banale si plictisitoare. Din nou ma intreb de ce vorbitorii (unii) nu se pregatesc sa vorbeasca unui public cu pregatire medicala… Nivelul informatiilor transmise ar trebui sa fie cu totul altul decat in cazul unei prezentari dedicate unui public “laic”, caruia se presupune ca trebuie sa ii faci educatie nutritionala pornind de la zero.

Mi-a placut in mod deosebit subiectul abordat de dl. profesor Mencinicopschi, despre complexitatea alimentelor si a felului cum influenteaza acestea structurile vii, pana la nivel de genom. Din pacate a fost prea putin timp pentru subiect, iar dl. profesor are multe de spus, asa ca s-a cam incurcat programul.

La capatul celalalt al spectrului au fost cateva prezentari de un banal de-a dreptul adormitor si 2 prezentari facute aproape “la misto”, una despre suplimente alimentare si una despre alimentatie, ca determinant al starii de sanatate, prezentare facuta de un cunoscut infectionist, care pur si simplu m-a lasat cu gura cascata prin modul “golanesc” de a expune informatiile, adica tot felul de onomatopee, voci, glumite de autobaza… si in final, nimic de retinut. Chiar n-am inteles – atata efort de “interpretare”, ca sa spuna ce? ca alimentatia este un factor important pentru sanatate…

M-a incantat prezentarea d-lui. prof. Ionescu-Targoviste, care a evocat personalitatea extraordinara a lui Nicolae Paulescu, un savant cu care Romania ar trebui sa se mandreasca mai mult decat o face.

Per total mi-a placut conferinta si astept cu interes urmatoarele editii.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 858 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.