Crash diets

feb. 08, 2008 | 2 comments |

Aseara am fost invitat la o intalnire cu cititorii revistei “Slab sau gras”, o publicatie orientata in special catre nutritie, diete, slabire etc. Intalnirea a avut loc la restaurantul “La Italieni”, iar tema de discutie a fost “regimurile de infometare” (acele “crash diets” cu care isi distrug sanatatea domnisoarele care vor sa slabeasca un milion de kilograme in 2 zile). Atmosfera a fost ok, lume multa, oarece vedete (Cristina Rus, Florentina Opris). L-am cunoscut pe dr. Alin Popescu, redactorul medical al publicatiei, care este specialist in medicina sportiva si medic coordonator al federatiei de rugby. Il stiam mai de mult (din vedere), dar mi-a facut placere sa stau de vorba cu el, pentru ca este un tip foarte pozitiv si interesant.
Discutia s-a desfasurat in zona informatiei medicale, asa cum ar trebui sa se intample peste tot daca se doreste o informare corecta.

Scriam mai de mult despre motivele pentru care nu ar trebui sa se regurga la diete hipocalorice extreme (acele “regimuri de infometare” in care aportul caloric este foarte redus, coborand sub 500 kcal/zi):

Se reduce rata metabolica
In termeni simplii – daca mananci mai putin, “arzi” mai putin. Restrictia calorica severa induce o reducere a ratei metabolice cu 20-30%, putand ajunge in unele cazuri si pana la 45%. Iata de ce, dupa un regim hipocaloric drastic, mentinut timp prelungit, puteti sa mancati foarte putin si tot nu veti mai slabi. Se stie ca ultimele 4-5 kg sunt cel mai greu de dat jos.

Scade masa musculara
Este cel mai nefericit efect secundar. Dupa regimuri drastice se poate pierde pana la 40% din masa slaba (incluzand aici muschii si organele interne). In special dietele care impun reducerea cantitatii de carbohidrati, induc eliminarea depozitelor de glicogen si a apei. La acestea se adauga pierderea masei musculare si in mai mica masura eliminarea depoiztelor adipoase. Este cea mai proasta combinatie posibila.

Creste activitatea enezimelor cu rol in depozitarea grasimii si reducerea activitatii enzimelor lipolitice
Practic organismul se protejeaza, favorizand activitatea acelor enzime cu rol de stimulare a formarii de depozite adipoase.

Se reduce secretia de hormoni tiroidieni
Acesti hormoni sunt responsabili de reglarea ratei metabolismului bazal. O cantitate mai redusa de hormoni tiroidieni induce o reducere a RMB si astfel vor fi consumate mai putine calorii.

Creste riscul de a castiga mai multe kilograme dupa oprirea curei de slabire

La putin timp dupa ce organismul incepe sa functioneze mai “economic” veti atinge o faza de platou, deci nu veti mai slabi. In aceasta faza multi oameni renunta la regimul de slabire, fiindca sunt nevoiti sa reduca si mai mult cantitatea de calorii ingerate, ceea ce produce o puternica senzatie de foame si frustrare. In momentul cand renunta la regim si incep sa manance “normal”, kilogramele se acumuleaza ajungand la greutatea initiala, dar acum avand mai putina masa musculara si un RMB mai scazut. Din acest motiv, ceea ce inainte era un regim alimentar de intretinere, acum poate fi considerat surplus, deci exista sanse sa se ingrase mai mult decat inainte. Acesta este efectul “yo-yo”, care poate continua ani de zile.

Creste pofta de mancare
Regimurile de infometare stimuleaza apetitul, in incercarea de a determina individul sa manance mai mult. Senzatia acuta de foame este uneori atat de puternica incat oricata vointa ar avea cineva, instinctul de hranire devine dominant si cura este abandonata.

Scade capacitatea de efort fizic
Aceste regimuri drastice reduc capacitatea de a sustine o activitate fizica intensa, cum ar fi antrenamentul sau munca fizica grea. Capacitatea de antrenament este foarte importanta si nu trebuie sacrificata.

Pe termen lung, riscurile sunt foarte mari:

Deficiente nutritionale
Din cauza restrictiei calorice si de nutrienti, ca rezultat al consumului redus si putin variat de alimente, creste foarte mult riscul anemiei feriprive, deficientei de vitamina B12 si foarte grav, deficienta de sodiu si potasiu, doua minerale absolut necesare pentru buna functionare a organismului, ceea ce poate conduce le insuficiente de organ si existus.

Tulburari psihice
In general, cura de slabire nu este o perioada usor de suportat, cu atat mai mult cu cat vorbim de infometare. Cel care se supune unei restrictii majore poate trece foarte usor de la iritabilitate crescuta, la depresie si alte probleme de acest gen.

Afectarea organelor vitale
Aportul caloric foarte redus si deficientele de nutrienti pot sa duca in cele din urma la insuficienta renala sau hepatica, sau sa favorizeze infarctul de miocard si atacul vascular cerebral.




Acest articol a fost vizualizat de 1.023 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. Dr. Anghel M.
    februarie 11, 2008

    Foarte bun acest articol. Va felicit! Ati atins foarte bine aspectele legate de aceste cure criminale cu care ne intalnim de multe ori in practica noastra.

  2. andrei
    mai 22, 2008

    buna,vreau sa vb despre slabit

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.