Ai copil. Invata sa fii parinte

nov. 25, 2012 | 3 comments | ai copil, conferinta

Parinte devii in momentul in care ti se naste primul copil. Asta din punct de vedere biologic. Insa pentru “meseria” de parinte trebuie sa te pregatesti. Inainte de nastere eventual faci un soi de curs rapid (as face o comparatie cu modul rapid in care erau instruiti pilotii kamikaze si apoi erau trimisi sa lupte cu inamicul :D), insa dupa ce “faptura” apare pe lume, intri in clasa 1-a si o tii tot in masterate, cursuri de perfectionare… educatie parentala continua. Inveti din experienta, inveti de la parintii tai, de la prieteni, de la cei din jur, din carti, de la tv, din reviste, din conferinte. Este probabil cel mai frumos curs pe care il poti face intr-o viata de om.

Doar ca nu e simplu.

In viata de parinte te lovesti de nenumarate mici sau mari probleme, la care nici nu te-ai gandit vreodata ca exista si pentru care s-ar putea sa nu ai raspunsul corect. Iar o decizie proasta (eventual repetata sistematic) te poate costa scump mai tarziu. Cum ar fi: sa nu te mai intelegi deloc cu copilul tau in momentul cand ajunge adolescent si incepe sa il doara undeva de tine. The worst case scenario pentru mine…

Ca parinti, trebuie sa acceptam ca nu ne-am nascut invatati. Instinctul si bunul-simt ne ajuta pana la un anumit punct. Trebuie sa mai si invatam. Iar aici e important de la cine. Exista multe carti, exista cursuri de parenting. Trebuie sa le alegem pe cele mai bune. Fac o paralela cu nutritia, care nu este nici ea o stiinta “fixa” si te poti trezi ca dai peste sfatuitori care bat campii in ultimul hal (de genul – nu beti lapte ca muriti in chinuri…).

Ce sa o mai lungesc, e complicat, dar important e sa incercam.

De fapt, vroiam sa va povestesc de o conferinta la care am fost sambata. “Ai copil. Invata sa fii parinte” a fost organizat de Asociatia Parintilor Isteti si Fundatia Varlaam Mitropolitul si promovata de Itsy Bitsy.

N-am ajuns chiar de la inceput si imi pare rau. Am pierdut primul seminar asa ca nu pot sa spun nimic despre el.

Al doilea seminar a fost sustinut de dl. Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi. S-a numit “Invataturi despre atentie” si a fost extrem de interesant. Dl. Mihalache a adus in discutie capacitatea tot mai redusa a noastra, si in mod particular a copiilor, de a se concentra asupra unei singure “sarcini” (sa-i zic mai bine task, ca asa imi vine), asta ca raspuns la viata tip multitasking pe care suntem aproape obligati sa o ducem zi de zi. Argumentatia sa a fost logica si captivanta. Simt pe propia piele aceasta problema si imi dau seama ca ultimii 10-15 ani mi-au deteriorat capacitatea de atentie si concentrare pe care o aveam in facultate, cand nu aveam computer si internet. N-am de gand sa neg valoarea acestor lucruri si mai ales cat de mult m-au ajutat in dezvoltare, insa imi dau seama ca pentru orice platim si un pret. Problema e cu cei mici, care se dezvolta direct in acest mediu si in cazul carora exista riscul sa creasca cu anumite caracteristici atrofiate. Cum ar fi capacitatea de concentrare, element absolut esential pentru a progresa.

Al treilea seminar a fost sustinut de Marius Tudosie de la Bacania Veche. Il stiu pe Marius de mai mult timp; am participat impreuna la un soi de workshop organizat de Asociatia Emovere in urma cu ceva timp. Seminarul lui Marius s-a numit “Mancare care te salveaza… sau nu” si a fost unul motivational – practic povestea transformarii lui de la un om cu o viata dezordonata, in special in privinta alimentatiei (cola si paine ca masa de pranz…), la un om responsabil, acum pasionat de ceea ce inseamna mancare sanatoasa, ceea ce i-a adus nu doar o imbunatatire considerabila a starii de sanatate (si a sperantei de viata, as completa), ci si o afacere de succes (Bacania Veche vinde alimente tradionale, preparate sanatos si corect – cumva la polul opus fata de ceea ce gasesti in supermarketul clasic). Marius a vorbit intr-un mod amuzant despre toate acestea si a oferit cateva idei despre cum putem sa gatim sanatos.

Marius si cu mine vom sustine in ianuarie un workshop despre gatitul sanatos, eu cu partea teoretica, el cu cea practica. O sa revin cu detalii si poate ne vedem acolo.




Acest articol a fost vizualizat de 1.380 ori.

Related Posts

Comments (3)

  1. Hadrian
    noiembrie 26, 2012

    Frumoasa comparatia cu examenele si masteratele. “Worst case scenario” este ca un examen picat (unul dintre cele mai importante examene ale vietii) si pe care nu-l mai poti da inca o data, pentru care nu mai exista o a doua sesiune.
    Recomand o carte foarte buna pentru a intelege principiile educatiei copiilor. Cartea se numeste “Children the Challenge”, este scrisa de Rudolf Dreikurs si Vicki Soltz si poate fi cumparata de pe Amazon: http://www.amazon.com/Children-Challenge-Improving-Parent-Child-Relations–Intelligent/dp/0452266556/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1353915672&sr=1-1&keywords=children+the+challenge. Cartea explica cu ajutorul situatiilor concrete cum trebuie abordate aspectele dificile ale educatiei copiilor si ajuta totodata parintii sa inteleaga modul in care gandesc copiii.
    Am aflat despre carte cu multi ani in urma, inainte de a avea copii. Dupa nasterea celor 2 fetite am inceput sa pun in practica ce am citit si constat zi de zi cat de eficiente sunt recomandarile din carte. Un capitol extraordinar si de mare utilitate este cel in care autorii trateaza modul in care parintii se pot face ascultati si respectati, fara a folosi violenta fizica sau verbala, adica fara pedepse corporale, strigate, amenintari. Secretul este folosirea consecintelor logice. Ex. nu pedepsim copiii de genul „daca nu mananci, nu te uiti la desene animate“ pentru ca nu exista nicio legatura logica intre cele doua. Dar putem aplica metoda: daca nu mananci, este alegerea ta, dar urmatoarea masa va fi doar masa de seara. Copilul invata astfel ca are puterea de a alege, nu este amenintat cu pedepse abuzive, decizia ii apartine, insa bijuteria metodei este ca decizia ii este canalizata in directia buna cu ajutorul consecintelor logice. Logic: nu mananca, va rabda de foame.

  2. Serban Damian
    noiembrie 26, 2012

    Multumesc mult pentru recomandare. Ma intereseaza subiectul.

    O fi aceeasi carte? – http://www.elefant.ro/carti/familie/educatie/cum-sa-cresti-copii-fericiti-183579.html

  3. Hadrian
    noiembrie 26, 2012

    Nu cred ca este aceeasi carte. Stiu ca cei doi au publicat mai multe carti. Probabil este o alta carte, care nu acopera aceleasi subiecte. Titlul complet este Children: The Challenge: The Classic Work on Improving Parent-Child Relations–Intelligent, Humane & Eminently Practical. Cartea a fost publicata in 1964, daca nu ma insel, si de atunci a fost reeditata de mai multe ori. In ciuda vechimii, sunt foarte multe idei care pot fi puse in practica si cu copiii din ziua de azi. Acum, cand incercam sa vad daca este aceeasi carte, am gasit un site de unde pare ca poti cumpara cartea in engleza direct din Romania. http://www.books-express.ro/book/9780452266551/Children-The-Challenge.html?gclid=CPba_8nO7LMCFYxa3godC0IATQ

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.