Muzeul Vasa, Stockholm

iun. 25, 2010 | 0 comments | vasa museum

Istoria vasului “Vasa” a fost scurta si lipsita de glorie. In august 1628 a fost lansat la apa, insa dupa numai 1500 metri s-a inclinat lateral, a luat apa pe la ferestrele speciale pentru tunuri si s-a dus direct pe fundul Marii Baltice.

Game over.

Si asa ar fi putut ramane, daca suedezii n-ar fi fost atat de destepti incat sa transforme un esec, intr-un mare succes – astazi, Muzeul Vasa este unul dintre cele mai interesante si vizitate muzee din Stockholm.

Vasa a fost cel mai mare vas de razboi din lemn construit vreodata. Trebuia sa fie perla flotei suedeze a acelor vremuri, doar ca au existat greseli in proiectarea lui, mai bine zis, regele de atunci a vrut mai multe tunuri si au fost modificate proiectele originale. Astfel, vasul a devenit prea greu in partea superioara si s-a rasturnat. Puteti citi mai multe detalii pe siteul muzeului.

Vasul a fost recuperat cu multe eforturi prin 1980, iar muzeul povesteste aceasta aventura deosebit de interesanta. Vasul a fost reconditionat si este impresionant. Nu se poate urca pe el, insa muzeul are 6 nivele, astfel incat poate fi vazut foarte bine. Pe langa vasul in sine, muzeul are o multime de expozitii conexe despre felul cum a fost scos la suprafata, despre modul cum se construia un astfel de vas, despre viata suedezilor din acea vreme, despre viata pe o corabie (multe obiecte originale recuperate), despre tehnologiile folosite la reconditionarea si conservarea lui (a revolutionat practic aceasta ramura) si despre tehnicile de reconstituire a fetzelor umane pornind de la schelet (pe vas au murit vreo 30 de marinari).

Daca ajungeti vreodata la Stockholm, neaparat sa va faceti timp pentru acest muzeu (si sa va alaturati unui ghid gratuit).

vasa1

vasa2

vasa3

vasa4

vasa5

vasa6




Acest articol a fost vizualizat de 1.029 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.