Deshidratarea usoara: sprijin sau piedica pentru performanta?

mart. 01, 2011 | 0 comments |

Un studiu realizat in Africa de Sud si publicat in British Journal of Sports Medicine trage o concluzie cel putin bulversanta la prima vedere: maratonistii care pierd cel putin 3% din greutatea corporala in timpul cursei, au sanse mai mari sa obtina un timp mai bun. Aceasta concluzie vine in contradictie cu ceea ce aflam din cartile de nutritie sportiva, unde se afirma ca reducerea greutatii corporale in timpul cursei cu mai mult de 2% saboteaza performanta sportiva.

Cercetatorii au adunat date de la 643 de alergatori (560 barbati si 83 femei), care au terminat maratonul Mont Saint Michel, Franta 2009. Ei s-au cantarit inainte si dupa cursa; obiectivul a fost sa se observe daca scaderea masei corporale le afecteaza timpul obtinut. Greutatea sportivilor a variat de la o scadere de 8% pana la o crestere de 5%. Toti au primit aceleasi indicatii: sa bea 250 ml de apa sau bautura izotonica la fiecare 20 de minute in timpul cursei. Temperatura ambientala a variat intre 9 si 16 grade.

Cercetatorii au constatat ca exista o corelatie pozitiva in timpii obtinuti si pierderea de greutate, adica sportivii care au obtinut cei mai buni timp au fost aceia care au pierdut cel mai mult in greutate. Alergatorii care au terminat in 4 ore au pierdut in medie 2% din greutatea corporala, in comparatie cu cei care au terminat intre 3 si 4 ore si au pierdut 2,5%. Cei care au terminat sub 3 ore au pierdut cel putin 3% din greutate. Nu a existat nicio corelatie cu varsta sau sexul. Autorii studiului afirma ca nu au gasit nicio dovada conform careia o scadere mai mare a greutatii saboteaza performanta atletica in vreun fel. Ba din contra, cei care au crescut in greutate au avut performante mai slabe.

Concluzia autorilor este una care ne poate pune pe ganduri – ei sunt de parere ca industria bauturilor pentru sportivi joaca un rol important in influentarea acestora in sensul unui consum mai mare decat cel necesar, promovand conceptul ca deshidratarea aparuta in timpul efortului fizic afecteaza performanta si creste riscul aparitiei unor probleme medicale.

Evident, se vor gasi multe studii care sa infirme aceasta afirmatie, asa ca dezbaterea ramane deschisa.




Acest articol a fost vizualizat de 774 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.