Indicele glicemic este un instrument care arata in ce masura carbohidratii dintr-un anumit aliment influenteaza glicemia, adica nivelul glucozei din sange.
Indicele glicemic propune un sistem de clasificare a carbohidratilor pe o scara de la 1 la 100, in functie de cat de mult cresc glicemia dupa consum, astfel: IG scazut, adica sub 55 caracterizeaza majoritatea legumelor – varza, rosii, dovlecei, spanac, broccoli, conopida, anumite fructe ca mere, fructe de padure, portocale, lamai, dar si fasole, naut, quinoa, linte. IG mediu, cu valori intre 56-69 au cartofii albi si dulci, porumbul, couscous, stafidele, painea din faina integrala sau cu maia. IG ridicat adica peste 70 caracterizeaza glucoza, painea alba, produsele de patiserie, cerealele pentru mic dejun cu zahar, covrigii, prajiturile.
Te-ar mai putea interesa si aceste subiecte:
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Fuzzy
aprilie 21, 2023Indicele glicemic este un instrument extrem de util si util pentru ca ne permite sa ne informam cat mai bine asupra alimentelor si a alegerilor noastre dietetice. Cu ajutorul lui putem alege alimentele care ne ajuta sa controlam nivelul de glucoza din sange si sa avem o alimentatie mai sanatoasa.