Recomandări pentru pacienţii cu boli intestinale inflamatorii, care vor să facă sport

boala crohn colita ulcerativa nutritie
mai 06, 2020 | 0 comments | boala crohn, boli inflamatorii intestinale, colita ulcerativa, dieta, energie, mancare, nutritionist, proteine, sport

Recent am avut o intervenţie online pentru siteul StudiiClinice.org, în care am vorbit despre alimentaţia pacienţilor cu boli intestinale inflamatorii (boala Crohn şi colită ulcerativă), însă m-am adresat în mod particular celor care doresc să facă şi sport.

Aceşti pacienţi întâmpină dificultăţi în alegerea alimentelor, iar dacă vine vorba şi de susţinerea unui efort mai intens sau dorinţei de a creşte în masă musculară, situaţia se complică suplimentar.

Pentru a-mi formula opiniile am consultat ghidul ESPEN din 2017, unde am găsit cele mai valoroase opinii. De fapt, acest document sintetizeaza cele mai importante afirmatii care au sustinere stiintifica despre relatia dintre alimentatie si bolile inflamatorii ale intestinului.

Principala problema in aceste afecţiuni este malnutriţia, care poate fi produsă de un aport oral redus de nutrienţi, de pierderea gastrointestinală a nutrienţilor şi de interacţiunile medicament-nutrient. Severitatea malnutriţiei este dată de faza bolii (activă/remisiune), durata şi gravitatea ei.

Iată ce s-a constatat:

> O dietă bogată în fructe, legume şi acizi graşi omega 3, cu cantităţi reduse de omega 6 reduce riscul apariţiei bolilor intestinale inflamatorii (BII).

> Alăptarea reduce riscul BII.

> Pacienţii cu BII trebuie ţinuţi permanent sub observaţie pentru a evita instalarea malnutriţiei.

> Malnutriţia documentată trebuie tratată corect deoarece înrăutăţeşte prognosticul, complicaţiile, mortalitatea şi calitatea vieţii.

> Nevoile energetice ale pacientului cu BII sunt similare cu ale unei persoane sănătoase.

> Nevoile proteice sunt mai crescute la pacientul cu BII în fază activă – 1,2 – 1,5 g/kgcorp/zi, în timp ce la pacientul în remisie este similar cu cele ale unei persoane sănătoase – 1 g/kgcorp/zi

> Pacientul cu BII trebuie verificat pentru descoperirea deficitelor de micronutrienţi, iar acestea trebuie corectate

> Suplimentarea cu fier este recomandată la toţi bolnavii cu BII şi anemie, obiectivul fiind normalizarea hemoglobinei şi fierului. Prima opţiune este fierul administrat oral, iar la cei care nu îl tolerează, se administreză intravenos. Anemia este cea mai frecventă manifestare extraintestinală.

> NU există o dietă specială pentru BII, care poate fi general recomandată pentru a induce remisia acestor pacienţi

> La pacienţii cu BII în fază activă şi trataţi cu steroizi, trebuie monitorizat nivelul vitaminei D şi calciului şi suplimentate dacă e necesar, pentru a preveni reducerea densităţii minerale. Osteopenia şi osteoporoza trebuie tratate conform ghidurilor actuale.

> Pacienţii cu hiperoxalurie au adesea malabsorbţie lipidică şi trebuie consiliaţi în această privinţă.

> Dietele de excludere nu pot fi recomandate pentru a obţine remisie în boala Crohn activă, chiar dacă pacientul sufră de intoleranţe individuale

> Probioticele nu trebuie să fie utilizate pentru tratamentul bolii Crohn active.

> Suplimentarea orală reprezintă primul pas atunci când se indică nutriţia artificială în BII.

> La pacientul cu boala Crohn trebuie făcute eforturi pentru a evita deshidratarea, evitându-se astfel riscul de trombembolism.

> La pacientul cu boala Crohn cu deprivare nutriţională pe mai multe zile trebuie acordată atenţie nivelului de fosfat şi tiamină.

> Perioperator, cei care nu au un aport suficient de energie şi proteine din alimentaţie, trebuie să ia suplimente orale.

> Pacientul în remisie trebuie să meargă la nutriţionist.

> Nu e nevoie de o dietă specifică în faza de remisiune a BII.

> Suplimentarea cu acizi graşi omega 3 nu trebuie rcomandată pentru a susţine remisiunea la pacienţii cu BII.

> Dietele bogate în fibre nu trebuie recomandate în mod normal pentru menţinerea remisiunii.

> Tratamentul cu probiotice trebuie avut în vedere pentru menţinerea remisiunii în colitele ulcerative, dar nu şi pentru remisiunea in boala Crohn.

> Atunci când se face rezecţia a mai mult de 20 cm din ileonul distal, trebuie făcută suplimentare cu vitamina B12.

> La pacienţii cu BII este încurajat antrenamentul de anduranţă. La pacienţii cu masă musculară redusă sau performanţe fizice reduse, trebuie recomandată activitate fizică adecvată.

> Pacienţii cu BII care suferă de obezitate, trebuie să îşi reducă greutatea doar în faza de remisiune stabilă şi conform ghidurilor.




Acest articol a fost vizualizat de 1.678 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.