Scleroza multiplă progresivă şi dieta Paleo

oct. 31, 2019 | 2 comments | alimentatie, demielinizare, dieta Wahls, dieta paleo, inflamaţie, nutritionist, scleroza multipla in placi

Profilul lipidic este asociat cu reducerea oboselii în cazul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă progresivă ce urmează dieta Paleo, se indică într-un studiu pilot. (1)

Persoanele cu scleroză multiplă în plăci acuză un simptom clinic care le schimbă foarte mult calitatea vieții, și anume oboseala. Aceasta este considerată ca fiind o problemă clinică complexă, dificilă, cu impact și contribuții importante în dizabilitate, depresie și inflamație – toate trei procese/mecanisme scad calitatea vieții persoanelor cu scleroză multiplă în plăci.

Câteva cuvinte despre dieta Paleo (sau dieta Wahls). Aceasta este cunoscută în lumea medicală începând cu anul 2008 și, denumirea provine de la inițiatoarea sa, Dr. Terry Wahls. Această dietă exclude cerealele, lactatele, ouăle și leguminoasele și încurajează consumul de fructe, legume, carne și pește.

Studiul pilot de față reprezintă o explorare ale implicațiilor metabolismului grăsimilor în oboseala întâlnite în rândul persoanelor cu SM.  Pentru această cercetare, specialiștii au observat 18 persoane diagnosticate cu scleroză multiplă progresivă în plăci (SM), timp de un an de zile, cărora li s-a indicat să urmeze dieta Paleo/Wahls.

Astfel, pe lângă modificările din alimentație, participanții la studiu s-au înscris și la un program de exerciții – stretching, exerciții de forță și stimulare electrică neuromusculară, precum și meditație sau metode proprii de reducere a stresului (masaj). În perioada de urmărire (follow-up), cercetătorii au urmărit modificările: indicelui de masă corporală (IMC, adică indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale pentru o înălțime dată),  aportului de calorii, nivelului colesterolului total, al trigliceridelor, al nivelului de colesterol cu densitate înaltă al lipoproteinelor (HDL), precum și al colesterolului cu densitate scăzută de lipoproteine (LDL), în timp ce participanții și-au raportat nivelul oboselii prin Scala de serveritate a Oboselii – raportările au fost din 3 în 3 luni.

Rezultatele la finalul studiului (după 12 luni) au arătat următoarele aspecte:

– nivelurile mai ridicate de HDL („colesterolul bun”) s-au corelat cu scăderea senzației de oboseală

– nivelurile colesterolului total au fost și ele reduse și asociate cu reducerea epuizării

– urmând dieta Paleo s-a îmbunătățit și IMC-ul – pacienții scăzând în medie 2.6 kg/m2, cel mai mult fiind o pierdere de 3.6 kg/m2.

Specialiștii recunosc că e doar un prim-pas făcut cu această cercetare, în acest sens sugerând că sunt necesare și alte explorări ale subiectului.

Despre scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central, care se manifestă ca fiind recidivant-remitentă în 85% dintre cazuri.

De asemenea, în lumea occidentală, SM este cauza principală a dizabilităților neurologice întâlnite între tineri.

Statistica bolii precizează că aproape un milion de persoane din America trăiesc cu această boală, dintre care 200 de indivizi primesc acest diagnostic săptămânal. (2)

În timp ce în Europa, o metaanaliză arata că media generală a raportului de prevalență dintre femei și bărbați este de aproximativ 2, cu variații de la 1.6 pentru Sud-Estul Europei la 2.7 în Europa Centrală. De asemenea, rata medie de prevalență a bolii MS în toată Europa a fost cuprinsă în anii 1990 între 1.6-2.8, iar până în anii 2000, această medie se păstra, respectiv 1.8-2.4).(3)

 Surse:

  1. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0218075
  2. https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/facts-statistics-infographic#1
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856596/



Acest articol a fost vizualizat de 1.590 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. ela
    mai 26, 2020

    dr wahls este femeie..nu ne intereseaza optiunile ei sexuale, dar e ciudat sa vb in articol de ea ca si cum ar fi barbat..creeaza senzatia de incertitudine in privinta articolului.

  2. Serban Damian
    iunie 02, 2020

    In regula, am corectat. Multumesc pentru observatie.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.