Colesterolul rezidual şi detaliile pe care le oferă privind statusul sănătăţii arterelor

aug. 26, 2019 | 0 comments | Bucuresti, HDL-colesterol, LDL-colesterol, Superfit, colesterol rezidual, colesterol total, nutritionist

Modificarea stilului de viață rămâne piatra de temelie în gestionarea hiper-trigliceridemiei. Medicamente noi sunt în curs de dezvoltare și arată o eficiență impresionantă în scăderea nivelurilor TG, dar și asupra unui component „uitat„ din profilul lipidic, și anume colesterolului rezidual. (1)

Colesterolul rezidual este unul dintre cei mai fideli indicatori ai mortalității și, totodată, foarte aterogen – poate crea plăci de aterom sau probleme serioase arterelor dvs. Colesterolul din sânge nu este nici  HDL –colesterol, nici LDL-colesterol. De asemenea, prea mult zahăr sau insulină pot crea mult mai mult colesterol – crescând astfel nivelurile sale. (2)

Colesterolul rezidual înseamnă că din nivelurile colesterolului total scădeți pe acelea ale HDL-colesterol și LDL-colesterol. Astfel,

-niveluri sub 17 – optim

-valori între 18-23 – bun

-valori 24-29 – îngrijorător

-valori peste 30 – foarte îngrijorător.

Colesterolul rezidual a fost inițial asociat cu bolile cardiovasculare, deși această idee a fost atenuată prin HDL-colesterol și, în timp, și-a pierdut semnificația odată cu includerea LDL- ca fiind responsabil pentru orice problemă de acest gen – compus care de fapt exclude colesterolul cu densitate intermediară și lipoproteina alfa. (3)

 Pentru a demonstra acest lucru, un studiu oferit de China Kadoorie Biobank, ce cuprinde peste 4.600 de persoane a arătat că nivelurile de colesterol rezidual măsurate prin spectroscopie RMN s-au asociat cu un risc crescut de 1.27 ori în cazul persoanelor predispuse pentru infarct miocardic acut (IMA), în timp ce creșterea de 1.20 ori a fost asociată cu riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC). (4)

Concluzii

Oricum am privi problema, trebuie să fim atenți pe buletinele de analize cu profilul lipidic și, explicit, să nu uităm deloc de colesterolul rezidual și implicațiile sale.

Organizația Mondială a Sănătății precizează că bolile cardiovasculare au fost responsabile de aproape 18 milioane de decese în întreaga lume – ceea ce au reprezentat 31% din totalul deceselor, iar din aceste decese cardiovasculare, 85% au fost cauzate de IMA și AVC. (5)

Sănătatea arterelor ne zice de fapt vârsta – e o zicală printre cardiologi.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30312399
  2. https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2019/02/07/09/47/triglycerides-remnant-cholesterol-and-atherosclerotic-cv-disease
  3. Joshi PH, Khokhar AA, Massaro JM, et al. Remnant lipoprotein cholesterol and incident coronary heart disease: the Jackson Heart and Framingham Offspring Cohort studies. J Am Heart Assoc 2016;5.
  4. Sarwar N, Danesh J, Eiriksdottir G, et al. Triglycerides and the risk of coronary heart disease: 10,158 incident cases among 262,525 participants in 29 Western prospective studies. Circulation 2007;115:450-8.
  5. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)



Acest articol a fost vizualizat de 1.397 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.