Pana la urma, cate oua pot sa mananc fara sa imi afecteze sanatatea?

apr. 25, 2019 | 0 comments | Nutritie, boli, cardiovasculare, colesterol, nutritionist, ou, sanatate

Raspunsul, este… depinde.

Asta pentru ca exista anumite afectiuni in care consumul de oua ar putea sa fie contraindicat, asa cum se intampla in cazul colecistitelor, sau cel putin trebuie limitat.

Dar sa nu vorbim neaparat de situatii patologice, ci in cazul unei persoane sanatoase, fara probleme cu greutatea, si care este preocupata de cantitatea de oua care eventual ar putea sa ii faca rau, in special datorita excesului de colesterol si a cresterii riscului de boli cardiovasculare prin prezenta acestuia in alimentatie, in cantitati excesive, pe termen lung.

In acest sens, iata ce spune o metaanaliza publicata chiar foarte recent (aprilie 2019) in Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Va reamintesc faptul ca metaanaliza este cel mai puternic instrument de cercetare, care ia in studiu tot ce gaseste publicat in literatura de specialiate pe un anumit subiect, si aplica metode statistice, astfel incat sa extraga o idee “cu greutate” si cu sustinere stiintifica. Aceasta metaanaliza, “Impact of Whole Egg Intake on Blood Pressure, Lipids and Lipoproteins in Middle-Aged and Older Population: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”, a luat in calcul 434 de studii independente si a incercat sa vada care sunt efectele consumului de oua intregi asupra riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare la persoane de varsta medie si varsta inaintata.

Principala concluzie a fost ca un consum mai mare de patru oua pe saptamana nu influenteaza factorii de risc cardiovasculari, ceea ce este o veste imbucuratoare, mai ales pentru cei care prefera acest aliment (si mai ales ca acum vine Pastele).

Ca sa aflati mai multe despre chimia oualelor, v-am pus aici un infografic de pe Sciencedirect:




Acest articol a fost vizualizat de 2.679 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.