Creşterea nivelului de activitate fizică protejează inima

mai 28, 2018 | 0 comments | Serban Damian, boli cardiovasculare, miscare, nutritionist, preventie

Despre bolile cardiovasculare nu mai contenesc știrile și studiile – ce e bine să faci, ce poți evita în alimentație și comportament, cum poți trăi mai sănătos, dar și când să te duci la un consult medical în caz că observi anumite schimbări în starea de sănătate a inimii.

Pentru a întări toate aceste puncte de vedere, specialiștii au publicat recent în revista de specialitate Circulation1 niște rezulte îmbucurătoare și pline de sens. Mai precis, aceștia au evaluat cum anumite modificări în practicarea sportului sau oricărei activități fizice crescute ca intensitate pot avea implicații asupra evenimentelor cardiovasculare (infarct miocardic acut în principal, dar și accidentul vascular cerebral (AVC) sau insuficiența cardiacă).

Echipa de cercetare a analizat datele provenite de la 11,351 de persoane care făceau parte din Studiul pe termen lung al Riscului de Ateroscleroza in Comunitati (ARIC). Din total, participanții au avut o vârstă medie de 60 de ani în momentul recrutării, dintre care 57% dintre ei au fost de sex feminin, și, o informație utilă: nu prezentau inițial istoric de patologie cardiacă.

Aceste persoane au fost monitorizate pe o perioadă de 19 ani, iar specialiștii au observat cazurile evenimentelor cardiovasculare – inclusiv insuficiență cardiacă, accidentul vascular cerebral și atacul de cord – pe o bază anuală.

Intensitatea exercițiilor fizice a fost evaluată utilizând un chestionar modificat Baecke și clasificat în conformitate cu recomandările Asociației Americane pentru Inimă (AHA), așa cum a fost denumit, respectiv nivel recomandat, intermediar sau slab. De asemenea, specialiștii au folosit modele de regresie Cox pentru a caracteriza asocierea schimbărilor pe o durată de 6 ani în activitatea fizică între primele vizite ARIC (1987-1989) și a treia vizită la ARIC (1993-1995) și riscul de a suferi un eveniment cardiovascular, se mai precizează în același articol.

Rezultatele au arătat următoarele:

  • participanții care au atins nivelurile de exerciții recomandate atât la momentul inițial, cât și după schimbările în 6 ani au prezentat mai multe beneficii pentru sănătatea inimii – un risc de insuficiență cardiacă mai mic cu 31% comparativ cu aceia care au avut obiceiuri de activitate fizică slabă din punct de vedere al intensității;
    • participanții care și-au sporit nivelul de activitate fizică în această perioadă de 6 ani au prezentat riscul de insuficiență cardiacă scăzut cu 12% – persoanelor care și-au îmbunătățit nivelul de fitness de la slab la intermediar;
    • participanții care au renunțat la exercițiu fizic în acești 6 ani au înregistrat o creștere cu 18% a riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă;
  • participarea constantă după recomandarea ghidurilor de 150 de minute de activitate moderată până la viguroasă în fiecare săptămână (cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul), la vârsta mijlocie poate fi suficientă pentru a reduce riscul de insuficiență cardiacă cu până la 31%;
  • trecerea de la nici un exercițiu la nivelurile de activitate recomandate cu o durată de 6 ani în cazul persoanelor de vârstă medie poate reduce riscul de insuficiență cardiacă la aproape 23%.

 Despre patologia cardiovasculară, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) precizează că acestea sunt răspunzătoare de decesul a 17,7 persoane în întreaga lume – dintre care 80% sunt reprezentate de infarctul miocardic acut si AVC.Tot OMS indică mesajele cheie pe care populația ar trebui să le rețină astfel încât să aibă o sănătate a inimii bună:


>>> Utilizarea tutunului, o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică cresc riscul atacurilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale.

>>> Implicarea în activitate fizică pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi a săptămânii va contribui la prevenirea atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

>>> Consumul de cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi și limitarea aportului de sare la mai puțin de o linguriță pe zi vor ajuta la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

 Sitografie

  1. http://circ.ahajournals.org/content/early/2018/01/30/CIRCULATIONAHA.117.030226
  2. http://www.who.int/cardiovascular_diseases/en/



Acest articol a fost vizualizat de 1.409 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.