Profilul unui ciclist de performanta – Daniel Crista

mai 21, 2017 | 4 comments | Serban Damian, Superfit, cardiometabolic, ciclist, daniel crista, efort, nutritionist, performanta, test

Fiind in contact cu sportivi, amatori si de performanta, sunt constant uimit de posibilitatile fiziologice ale acestor oameni. Recent am avut placerea sa il cunosc si sa il testez pe Daniel Crista, unul dintre cei mai buni ciclisti din Romania, pe care sper sa il vad in topul mondial al ciclistilor. Cu permisiunea lui, o sa va vorbesc putin despre performantele sale. Poate pentru cei dintre voi care nu sunteti pasionati de ciclism, nu vor insemna prea mult cifrele pe care le voi prezenta, insa pentru restul va asigur ca o sa fie o delectare si in acelasi timp o motivatie sa va antrenati mai mult si mai eficient.

Daniel este un sportiv de 26 de ani, 1,87 m, 78 km, cu un procent de grasime 6,9% (masurat prin adipometrie cu ultrasunete). Asadar, un barbat extrem de fit si asa cum veti vedea, un sportiv extrem de puternic, rezistent si bine pregatit.

Inca de la primele investigatii am fost frapat de o bradicardie sinusala destul de avansata (37-40 bpm), dar care a fost controlata de cel putin 2 medici sportivi si declarata fiziologica. La spiromerie am constatat o capacitate pulmonara totala de peste 7 l, ceea ce este foarte mult si un volum ventilator maxim peste 200 l/min, de asemenea, foarte mare (in efort a ajuns la 190 l/min).

Rezultatele testului de efort pe care i l-am facut lui Daniel au fost impresionante. Am testat o multime de ciclisti si triatlonisti, insa nici unul n-a reusit sa obtina o putere maximala de 570W. Pentru Daniel asta inseamna 7,3 W/kg, ceea ce este extrem de mult. A obtinut un VO2max absolut de 5,182 l/min si un VO2max relativ de 66,4 ml/min/kg, iar la etapa finala consumul lui energetic a fost de 1574 kcal/h. Ma uitam la valorile testului din 2016 al lui Chris Froome, care obtinuse un VO2max de 84,6 ml/min/kg, insa acesta trebuie corelat cu  greutatea lui care este mai mica cu 8 kg fata de cea a lui Daniel, asadar in valori absolute Froome are o valoare doar putin mai mare fata de Daniel. In ceea ce priveste puterea, Froome a mers pana la 525W, ceea ce a insemnat 7,51 W/kg.

Ce ar mai fi de remarcat in testul lui Daniel este valoarea puterii la care s-a constatat RER1, adica atunci cand a inceput sa nu mai metabolizeze lipide, iar aceasta a fost 333W. Ei bine, multi dintre ciclistii amatori pe care i-am testat termina intregul test in jurul acestei valori, iar eu cred ca nici nu pot sa misc pedalele la aceasta valoare 😀 Bineinteles, in zonele inferioare, consumul de grasime este bine reprezentat.

La finalul testului avea o valoare a acidului lactic 12,7 mmol/l.

Un alt element care arata calitatile deosebite ale acestui sportiv este pragul lactatului (sau pragul anaerob) foarte inalt, in jurul valorii de 450W, ceea ce inseamna la 86,6% din VO2max, sugerand o adaptare excelenta la efort si economie a efortului (cycling economy) foarte buna. Desi nu am testat in mod expres, as specula ca are capacitatea de a metine o putere constanta timp de 20-40 minute (sustained power) undeva in jur de 400W, ceea ce de asemenea este foarte sus.

Nu cred ca sunt multi sportivi la noi in tara cu valori atat de bune si cred ca un astfel de sportiv daca ar beneficia de toate conditiile necesare, ar putea sa ajunga foarte sus.

Aici puteti vedea un mic filmulet cu testarea noastra:

12 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.936 ori.

Related Posts

Comments (4)

  1. Iacob Gheorghita
    mai 23, 2017

    La ce frecventa cardiaca a atins pragul aerob sau RR1 ?

  2. Serban Damian
    mai 23, 2017

    165 bpm

  3. Geo
    mai 28, 2019

    Nu prea inteleg ce reprezinta pragul lactatului la 450W adica 86.6% din VO2MAX, nu reprezinta FTP-ul? Adica ma induce in eroare puterea constanta de 20-40 minute la doar 400W, adica nici macar 1 ora cat reprezinta FTP-ul, si atunci ce-ar reprezenta atunci aceste valori 450W si 400W (ceva intre VO2MAX si FTP de care nici n-am auzit).

  4. Serban Damian
    mai 29, 2019

    Este vorba de momentul in care se inregistreaza modificari ale parametrilor fiziologici ce sugereaza intrarea in zona anaeroba. Din masuratorile efectuate, am constatat ca acest moment a avut loc atunci ca a ajuns in etapa de 450W. Aici am masurat o anumita valoare a VO2, care raportatat la VO2max (deci cea mai mare valoare masurata in test), a reprezentat 86,6%. Cu cat acest procent este mai mare, cu atat inseamna ca sportivul este mai performant, in sensul ca intra in zona anaeroba mai aproape de maximul pe care il poate dezvolta. Este considerat un parametru care ne arata eficienta metabolica a unei persoane.
    Sper ca m-am facut inteles!

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.