Diete low-carb vs. low-fat. Conferinta Nobez 2017

mai 07, 2017 | 0 comments | Obezitate, Slabire, carb, conferinta, dieta, fat, iasi, low, nobez

In luna aprilie, la Iasi, a avut loc a doua editie a conferintei NOBEZ – Abordul multidisciplinar in preventia si managementul obezitatii. La invitatia organizatorilor, in mod particular a domnului doctor Daniel Timofte, am participat si eu cu o lucrare. Mai mult decat atat, am avut onoarea sa moderez una dintre sectiunile conferintei, ceea ce pentru mine este un element de noutate. Le multumesc foarte mult organizatorilor conferintei pentru increderea acordata. Conferinta este foarte interesanta si excelent organizata. La fel ca si in cazul conferintelor de la Cluj si Targu Mures, pentru mine reprezinta o ocazie sa ma reintalnesc cu o multime de oameni din domeniu si sa schimbam idei si experiente.

Aceasta conferinta de la Iasi mi-a dat ocazia sa cunosc mai bine si orasul, pe care nu avusesem sansa sa il vizitez pana anul trecut si care mi-a facut o impresie excelenta. Anul acesta am reusit sa ajung si in parcul Copou sa vad teiul lui Eminescu.

 

Conferinta Nobez aduna o multime de specialisti din diverse specialitati medicale care interactioneaza cu pacientul obez. Este o varianta mai restransa a congresului EOS, la care am fost anul trecut. Se vorbeste destul de mult despre chirurgia obezitatii la aceste conferinte, asta pentru ca tot mai multe studii arata eficienta metodelor chirurgicale in tratarea pacientului obez si chiar vindecarea unor patologii asociate, asa cum este diabetul zaharat. Bineinteles, nu orice pacient obez ajunge sa se opereze, multi dintre ei mai trec si pe la noi, chiar cu succes.

Tema pe care am ales-o eu pentru aceasta conferinta a fost legata de tipurile de diete utilizate in tratamentul obezitatii si am facut o comparatie intre low-carb, low-fat si inlocuitoarele de mese. Nu este neaparat o tema noua, pentru ca despre asta se discuta de multi ani si s-au putut trage niste concluzii, insa eu am vrut sa vin cu date din literatura de specialitate, pentru ca experienta personala este mult mai putin relevanta decat studii pe mii de persoane, ca sa nu mai vorbesc despre metaanalize. Si nu ma refer doar la experienta personala a unui individ care a slabit cu o abordare sau alta, ci chiar si experienta personala a unui specialist care aplica o anumita dieta (in sens de reguli alimentare) si observa ca aceasta functioneaza mai bine decat alta.

In ceea ce priveste analiza eficientei unei diete, aceasta nu se refera doar la simpla scadere in greutate. Desi obiectivul final este acesta, pana la urma nu este totul. Oricine a trecut prin cure de slabire sau lucreaza cu oameni care vor sa slabeasca stie ca nu e totuna felul cum slabesti si mai ales ce se intampla dupa. In literatura de specialitate au fost stabilite cateva criterii de analiza a unei diete:

  • potrivirea dintre programul de slabit si pacient (consumator) – nu te apuci sa recomanzi chirurgie bariatrica unui pacient cu IMC 27, asa cum e foarte probabil ca un pacient cu IMC 45 sa nu reuseasca sa slabeasca cu simpla schimbare a stilului de viata (regim si miscare), asadar trebuie sa alegi metoda potrivita
  • scaderea in greutate si mentinerea – se considera eficienta o metoda prin care pacientul slabeste minim 5% din greutatea initiala si mentine scaderea minim 1 an, cu pierdere preponderenta de masa adipoasa (aici fac o paranteza legat de acest 5% – in mintea pacientilor nici nu poate fi vorba de un procent asa mic; cei mai multi vor sa slabeasca urgent zeci de kilograme. Realitatea este ca nu toti ajung la greutate normala si foarte putin reusesc sa isi mentina greutatea optima, asa ca ar trebui sa ii educam pe pacient ca succes inseamna si sa scapi de 5-10 kg, dar sa mentii scaderea, decat sa faci un Dukan sau un keto brutal si sa slabesti 30 kg in 2 luni, pentru ca apoi sa te ingrasi 40 kg…).
  • obiceiurile sanatoase privind alimentatia si miscarea in timpul programului de scadere in greutate – asa cum se zice “cate bordeie, atatea obiceie”… la fel si cu slabitul… te minunezi cate recomandari aberante dau “specialistii”. O dieta eficienta nu inseamna sa il slabesti pe client/pacient cu orice pret, ci sa il si educi sa manance echilibrat. Pai cand ii dai un “keto”, ca esti tu mare specialist, este extrem de departe de acest deziderat. Sau cand ii spui omului sa nu faca activitate fizica, atunci esti chiar o gluma de “specialist”…
  • parametrii metabolici – evident ca o dieta corecta si eficienta va imbunatati statusul metabolic al pacientului
  • siguranta – inutil sa mai spun faptul ca daca abordarea ta ii face rau in vreun fel pacientului, atunci trebuie urgent eliminata
  • complicanta – acest aspect este incredibil de important. Degeaba ai cea mai buna metoda, daca pacientul nu este capabil sau dispus sa o urmeze. O dieta buna trebuie sa fie usor de urmat, nu foarte restrictiva si sa se integreze in viata pacientului. Cu cat te departezi mai mult de aceste elemente, cu atat sansele de esec sunt mai mari.

Acum, in ceea ce priveste cele 2 tipuri mari de abordare, low-fat si low-carb, trebuie spus de la inceput ca ambele functioneaza bine. Low-fat a fost folosita vreme indelungata, cand toata lumea ura si era pornita impotriva grasimilor. Low-carb este noul trend (pornit de vreo 15-20 de ani, deci nu e chiar asa nou), pentru ca da, acum uram cu patima carbohidratii. Bineinteles, exista si un alt grup care uraste proteinele, dar despre ei altadata.

Dietele low-carb sunt si ele de mai multe feluri. Cele mai drastice si restrictive sunt cele ketogenice, ceea ce presupune un aport infim de carbohidrati, sau versiuni ceva mai permisive (dar nu foarte) asa cum sunt Atkins si Dukan. Exista si variante low-carb mai blande, in care aportul de carbohidrati se reduce la 30-40% din totalul caloric (care este undeva pe la 1200-1500 kcal/zi). Proteinele si lipidele acopera restul de aport caloric, in valori aproape egale. Din punctul meu de vedere, aceasta varianta pare sa fie cea mai eficienta, indeplinind criteriile mai sus mentionate. Insa tot asa de bine le indeplineste si o dieta low-fat, in care procentul de grasimi este redus (nu foarte mult, ci doar spre 20%). Ramane atunci sa le comparam din punct de vedere al eficientei pe reducerea numarului de kilograme si aici am gasit cateva metaanalize foarte recente, care par sa transeze problema.

Iata aceasta metaanaliza din 2015, care a cuprins 53 de studii (68128 participanti), ajunge la concluzia ca dietele low-carb sunt ceva mai eficiente decat cele low-fat, cu o diferneta a mediilor de 1,15 kg. Nu e foarte mult, insa catigator la puncte este low-carb.

O alta metaanaliza, tot foarte recenta (2016), 11 studii RCT (1369 participanti), concluzioneaza ca dietele low-carb (aici au fost incluse diete cu procent de carbo < 20%) sunt cu 2,17 kg mai eficiente (medie ponderata). Interesant e faptul ca una dintre concluzii arata o usoara crestere a LDLcolesterol, ceea ce reprezinta o bila neagra.

Aceasta metaanaliza din 2012, 23 studii (2788 participanti) arata o scadere similara in greutate, fara diferente semnificative, insa dietele low-carb aduc un usor avantaj in ceea ce priveste ameliorarea parametrilor metabolici.

Desigur exista o multime de alte studii individuale, asa cum este acesta din 2008, publicat in New England Journal of Medicine, care arata o mai mare eficienta a dietelor low-carb fata de low-fat si dieta mediteraneana, insa interesant este ca pe termen lung (24 de luni), rezultatele dietei low-carb se estompeaza si scaderea in greutate se apropie de cea obtinuta prin dieta mediteraneana.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.145 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.