Sindromul Burnout (partea 3)

mart. 30, 2016 | 0 comments | Nutritie, burnout, epuizare, sindrom

Cum luptăm cu Sindromul Burnout?

În momentul în care avem probleme de sănătate, dificultăți la nivel cognitiv, dificultăți în relațiile personale și profesionale, imposibilitatea de a ne deconecta de la muncă în momentul în care suntem deja acasă, stare de oboseală, suntem negativi și nimic nu ne convine, ne este greu să vedem partea frumoasă a vieții, pierdem motivația pentru orice, ne scad performanțele și nu mai avem chef să ne îngrijim propria persoană, este clar că suferim de Sindromul Burnout.

Totuși, chiar dacă observi multe dintre aceste simptome în cazul tău, nu te îngrijora. Însăși lupta cu acest sindrom este o formă de îngrijire a propriei persoane. Ai nevoie de metode adecvate pentru a te detașa de muncă și pentru a-ți reîncărca bateriile și a-ți regăsi echilibrul. Următoarele sfaturi te vor ajuta să rezolvi această problemă.

burnout 2

Deconectarea

Deconectarea este cea mai bună strategie pentru combaterea epuizării. Dacă nu găsești timp să te ”scoți din priză”, atunci înseamnă că nu ai părăsit niciodată locul de muncă.  Atunci când ești disponibil pentru muncă 24/7, îți ridici o barieră împotriva tuturor factorilor care te-ar ajuta să reîncarci și să te concentrezi din nou. În loc să petreci întreaga seară sau weekend-ul pentru a verifica e-mail-uri și pentru a răspunde la ele, deși nu este o urgență reală, mai bine îți organizezi timpul în așa fel încât să ai un program strict pentru corespondența electronică. De exemplu, în serile săptămânii, îți poți verifica e-mail-urile după cină. Iar în weekend, poți face asta sâmbătă după-amiază în timp ce copiii au program de sport. Programând toate acestea, scapi de stress fără a-ți sacrifica timpul dedicat familiei.

Acordă atenție semnalelor transmise de organism

Este foarte ușor să ne gândim că o durere de cap este cauzată de deshidratare, că o durere de stomac este dată de ceva ce am mâncat și nu a fost tocmai în regulă sau că ne doare gâtul din cauza unei poziții proaste în timpul somnului. Explicațiile cauzelor nu sunt mereu acestea. De cele mai multe ori, înțepăturile sau durerile sunt acumulări de stress și anxietate. Epuizarea se manifestă în întreg corpul, așa că învață să acorzi atenție semnalelor transmise de organism. Acesta vorbește într-una cu noi, dar noi nu îl ascultăm.

Program de relaxare

Este la fel de important să-ți programezi timpul pentru relaxare pe cât de importantă este agenda de lucru de la birou. Chiar și programarea unei pauze de citit de 30 de minute aduce beneficii importante. De altfel, stabilirea clară a unor activități relaxante ajută ca acestea chiar să se producă.

Ține-te departe de pastilele de dormit

Când spun pastile de dormit, mă refer la orice fel de substanțe ce te pot seda pentru a dormi. Chiar dacă este alcool, Nyquil, Benadryl, Valium, Ambien, sau orice altceva, aceste substanțe întrerup procesul natural de somn al creierului. Ai observat vreodată că sedativele îți provoacă vise stranii?

În timp ce dormi, creierul înlătură toxine dăunătoare. Este un ciclu de etape elaborate prin care se revine la amintiri din timpul zilei pentru a le stoca ori pentru a le descărca (șterge). Acest proces cauzează visele. Sedarea interferează cu aceste cicluri, alterând procesul natural al creierului. Orice se suprapune cu acest proces natural prin care creierul se ”defragmentează” intervine asupra calității somnului. Iar tocmai pentru a evita acest burnout, este nevoie de un somn adecvat.

Organizează-te

Mare parte din stress-ul cotidian nu se bazează neapărat pe un volum mare de muncă, ci pe o proastă organizare a timpului.  Când îți aloci timp să-ți organizezi activitățile, volumul de muncă se reduce semnificativ.

Ia-ți pauze regulate în timpul programului de lucru

Fiziologic, lucrăm la capacitate maximă dacă facem o pauză de 15 minute la fiecare oră (chiar și o oră și jumătate) de muncă. Dacă aștepți să simți oboseală până la viitoarea pauză, este prea târziu – deja te-ai supraîncărcat ratând astfel ocazia de maximă productivitate. Prin stabilirea unui orar de lucru, vei observa când ești cel mai productiv și când este mai bine să te odihnești pentru a scădea astfel riscul de a deveni neproductiv.

Bazează-te pe ajutor

Este tentant să eviți prezența celorlalți atunci când te simți stresat, dar cei din jur îți pot deveni aliați foarte puternici în lupta împotriva epuizării. Atitudinea înțelegătoare și caldă a celor apropiați – familie, prieteni – este de foarte mare ajutor. Petrecerea timpului cu oameni cărora chiar le pasă de tine te ajută să emini stress-ul de la birou și îți reamintește să mai și trăiești și să te mai și distrezi.

Toate acestea la un loc

Dacă toate aceste strategii nu te ajută, atunci munca ta reprezintă o problemă. Locul nepotrivit de muncă poate cauza epuizare. Iar în acest caz, va trebui să decizi ce este mai important pentru tine: munca ori sănătatea.

Sursa / Despre autor:

Dr. Travis Bradberry este câștigătorul co-autor al best-seller-ui, Inteligența Emoțională 2.0, și co-fondatorul TalentSmart, liderul mondial în furnizarea de teste de inteligență emoțională și training, ajutând peste 75% dintre cele 500 de companii Fortune. Cărțile sale foarte bine vândute au fost traduse în 25 de limbi și sunt disponibile în peste 150 de țări.

Totodată, Dr. Bradberry a scris pentru publicații de prestigiu ca: Newsweek, TIME, BusinessWeek, Fortune, Forbes, Fast Company, Inc., USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post și The Harvard Business Review.




Acest articol a fost vizualizat de 1.125 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.