Luna femeilor performante (7) – de vorba cu Dana Marin

mart. 16, 2016 | 0 comments | Superfit, alergare, dana marin, femei, performante, test de efort

In varsta de 44 ani, mama a 2 copii de 14 si 16 ani, Dana Marin este una dintre acele sportive care m-au impresionat prin performantele fizice deosebite. Sa ne intelegem: exista o multime de sportive cu performante similare sau mai bune, insa in marea majoritate sunt persoane care au facut sport dintotdeauna, au jumatate din varsta amintita si practica sportul la modul profesionist. Dana Marin a inceput sa faca sport in 2008, “intr-un mod timid, ca sa indeparteze rutina”, spune ea. “Nu am mai facut nici un fel de sport, nici macar in scoala. M-am nascut in vremuri comuniste, in care lectia de educatie fizica era neimportanata in fata matematicii si fizicii. Acum se intampla extrem de rar sa nu alerg. Sunt putine zile in an in care eu nu alerg.”

In aceste conditii, atunci cand in urma unui test de efort constatam un VO2max de 51,1 ml/min/kg si o intrare in TZ3 la 13,5 km/h, nu putem decat sa ne inclinam cu admiratie.

test-dana-marin

De aici are cuvantul Dana Marin, din Brasov:

Am participat la multe maratoane. In 2011 am concurat la sase maratoane. La toate am iesit prima la open. A fost anul meu de glorie.Tot in acel am am scos in Apuseni un timp foarte bun de 4,17 ore. Acel an a fost extraordinar. La Cindrel, pana anul trecut am iesit prima la open la toate editiile, patru la numar. Pe urma au urmat alte concursuri, iar evolutia surprinzatoare a rezultatelor mele m-a impins sa vad pana unde pot ajunge. Si am ajuns la Universitatea Transilvania din Brasov pentru a doua oara. De data aceasta urmand cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sporturi Montane. La anul termin cea de a doua facultate. Vreau sa o termin onorabil tot in frunte ca si la maratoane. Pot sa spun ca e o performanta. Trebuie sa fiu in primii trei ca sa prin podiumul si aici!

00045790_large[1]

Mi-am dobandit un nume prin rezultatele obtinute in lumea alergarii montane. Am alergat Carpatii, am infruntat ploi, mocirle, canicula, zapada, ceata, ger, sleita de puteri, dar sufletul plin de satisfactii. Am cunoscut oameni minunati, puternici, drepti.

Iubesc alergarea montana. Efortul si concentrarea pe care nu ai voie sa le abandonezi, puterea de a-ti gestiona capacitatile motrice, de a te confrunta si a depasi momentele de epuizare, devin o amintire placuta dupa ce ai trecut linia de sosire.

Pentru a avea performante bune e nevoie de disponibilitate pentru efort, ambitie, perseverenta, toleranta la frustrare, sacrificiu si multa disciplina. Alergarea montana imi hraneste sufletul. Daca se pune problema sa alerg pe teren tehnic, sa urc si sa cobor, sa traversez lungi jnepenisuri si incalcite, sa traversez ape, sa fiu cu noroi pana in cap, pentru mine e minunat . Prefer aceste stari, decat sa stau pe o plaja la soare, la lux. Ma incarc cu energie pozitiva si are impact bun asupra familiei.

11214166_967748843275580_8005787236800580997_n

Legat de viitor, trebuie sa-mi termin facultatea, care nu e usoara asa cum am crezut si sa particip la frumoasele concursuri care sunt in diverse orase si care impresioneaza prin numarul mare de participanti si organizarea profesionista.

Indemn mamicile sa faca sport, pentru ca sportul exercita o actiune favorabila asupra dezvoltarii indicilor morfologici si functionali. Efectele practicarii activitatilor motrice sunt multiple si ne ofera un echilibru psihic foarte bun pentru a putea fata provocarilor zilnice, o dezvoltare fizica armonioasa si o dezvoltare a personalitatii.

maraton

15 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.909 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.