Luna femeilor performante (5) – de vorba cu Emese Stan

mart. 09, 2016 | 0 comments | alergare, emese stan, femei, interviu, maraton, performante

Am admirat intotdeauna oamenii ambitiosi. Emese Stan este unul dintre acesti oameni. Si-a propus sa alerge un maraton si a facut-o. Nu asa, pur si simplu, ci investind timp si dedicatie pentru antrenamente. Am cunoscut-o initial ca pacienta, iar acum imi este colega de club si de alergare. “Cariera” ei de alergatoare este la inceput, dar sunt sigur ca va evolua. Testul ei facut la Centrul Superfit nu este la fel de impresionant ca al doamnelor despre care am vorbit anterior (VO2max 35,9 ml/min/kg), insa este foarte bun comparativ cu marea masa si sunt sigur ca peste 2-3 ani o sa vedem o imbunatatire semnificativa.

Emese-6

Emese-test

O las pe Emese sa se prezinte:

Emese Stan ma numesc, am 35 de ani, lucrez la NN Asigurari de viata si sunt mamica a doua fete, una de 12 ani si una de aproape 6 ani. Imi place sa merg cu bicicleta, rolele, merg la sala si alerg.

La primul copil eram destul de tanara, aveam doar 23 de ani, mi-am revenit fara sa fac vreun efort, mancam de toate… mai ales dulciuri… fara sa pun pe mine. Cu al doilea copil nu a mai fost asa usor… aveam 29 de ani cand s-a nascut cea mica… am pus 25 de kg in timpul sarcinii….

M-am apucat de sala in 2014. Acumulasem kilograme multe, ma lasasem de fumat si rontaiala era activitatea mea preferata… la tv bineinteles. Ma saturasem de stat pe canapea si sa imi plang de mila. Am decis ca voi face ceva. Atunci am apelat la un nutritionist, Serban Damian (n.red. n-am cerut sa fiu mentionat in acest articol, dar multumesc :D). Am considerat ca daca vreau sa-mi schimb viata am nevoie de indrumarea unui specialist. Dupa 6 luni de sala m-am gandit sa ies la alergat. Cautam ceva mai eficient decat aerobic sau indoor cycling. Prima experianta a fost una de cosmar, ma durea si sufletul dupa o tura de Herastrau. Si pentru ca am vazut persoane mai in varsta care alergau bine mersi, m-am incapatanat sa mai dau o sansa alergatului… si inca una  si dupa 3 luni de alergare am participat si am terminat primul meu semimaraton.

Emese-5

Cum reușești să îmbini sportul cu jobul și mai ales cu creșterea copiilor?

 Jobul pe care am are un program destul de flexibil, cu multa munca de teren. Dimineata dupa ce duc fetele la scoala / gradinita merg la sala sau in parc sa alerg. Ma antrenez si seara, dar mai rar. Sotul sta cu fetele la locurile de joaca, eu alerg sau iesim cu totii cu bicicletele. Copii sunt foarte intelegatori, s-au obisnuit ca mami alearga, face sala…. asta face parte din normalitate. Si tati merge la sala ”ca sa fie puternic”… asa cum spune cea mica.

Emese-7

Ce performante ai avut?

Pentru mine este o performanta faptul ca sunt zile in care fiind foarte ocupata, stresata sau simtindu-ma rau, imi gasesc puterea, dorinta si placerea de a face sport, de a alerga. Alerg de mai putin de 2 ani, am alergat cateva semimaratoane, am reusit sa alerg un maraton, sunt foarte mandra de asta si nu ma voi opri aici.

Ce planuri sportive ai? Vreau sa alerg un ultramaraton. Vreau sa imi imbunatatesc performantele actuale, imi doresc sa fiu mai rapida, mai puternica si mai rezistenta.

Emese-4

Ce zice sotul / copii despre viata ta sportiva? 

Sotul meu ma lauda la toata lumea, la prieteni si colegi, inclusiv copii gasesc cuvinte de lauda la adresa mea atunci cand reusesc ceva….”Vai, ce ambitie ai, bravooo”; dupa ce am terminat maratonul mi-a zis: “Tu esti eroina mea”. Am primit foarte mult suport, incurajare de la el si pana la urma asta a contat foarte mult in decizia de a continua, de a merge la concursuri.

A inceput sa faca si el miscare dupa ce m-a vazut ca nu ma las. Am citit undeva un citat, mi-a placut foarte mult: “Fa ceva extraordinar, oamenii s-ar putea sa te imite”. Si a inceput sa ma imite (nu  alearga dar merge la sala, joaca squash)…. prietenii ma sunau cand mai alerg ca vor sa vina cu mine 😀

Emese-3

 Un sfat pentru femeile de aceeași vârstă (legat de mișcare, sănătate, îmbinare cu viață de familie etc)

Foarte mult conteaza suportul familiei. Fiecare familie are obicieurile ei. Eu fac miscare dimineata pentru ca intalnirile pe care le am la serviciu sunt de regula dupa amiaza, asa ca fac miscare dimineata cat fetele sunt la scoala / gradinita. In weekend cand ies sa fac miscare fie iesim cu totii, fie fetele raman sa se relaxeze la tv (in timpul saptamanii nu folosim televizorul asa mult). Copii fac ceea ce faci si tu ca parinte, ca adult, nu ceea ce le zici sa faca… copii te imita…. mi-ar place sa stiu ca copii mei sunt sanatosi, ca fac miscare Ele ma imita. Vor in parc sa mearga langa mine cu bicicleta, cu rolele. Copii sunt niste mici exploratori – le place tot ce este nou. Am dus copii la balet, la tenis, la inot… le incercam, ne bucuram de compania unuia celuilalt.

Mi-am schimbat viata. Ma culc la ora 22, nu mai pierd timpul cu televizorul, gatim simplu si rapid. La pranz fiecare mananca pe unde este: copii la scoala / gradi, noi la birou / oras. Seara gatim simplu si rapid: salate, gratare. Ca sa poti sa le imbini pe toate trebuie sa fii foarte organizat si sa te tii de program.

Emese-1

Emese-2

15 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.451 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.