Luna femeilor performante (4) – de vorba cu Mariana Nenu

mart. 07, 2016 | 1 comment | alergare, femei, interviu, mariana nenu, performante

Mariana Nenu a apărut din “neant” în lumea alergării și s-a suit direct pe podium. Rareori se întâmplă asta. Acum e nelipsită la concursurile de atletism, unde se întrece nu doar cu cei de aceeași categorie, ci și cu fete care au jumătate din vârsta ei.

După ce a trecut și pe la Centrul Superfit pentru testele fiziologice de performanță, am aflat că Mariana, în vârstă de 42 de ani, mamă a unui băiat de 17 ani, are un VO2max excelent, cu valoarea de 50,1 ml/min/kg și un procent de grasime de doar 16,3% (asta inseamna pătrățele pe abdomen, în cazul unei femei). Profilul testului ei nu este la fel de spectaculos ca cele prezentate anterior, avand intrare in TZ3 la 12 km/h, dar asta e destul de explicabil, pentru că Mariana nu se antrenează pentru probe lungi, ci pentru probe de viteză.

test superfit mariana

test-Mariana

Când ai inceput sa faci sport?

M-am apucat de sport de la varsta de 3 ani. Am facut gimnastica de la 3 la 9 ani, apoi am continuat cu alt tip de sport si anume atletismul, de la scoala generala pana in clasa 12-a. Am mers chiar si la concursuri sportive cu scoala, obtinand diplome. A urmat o perioada in care faceam doar alergare prin parcuri si miscare la sala de forta. In anul 1999 am nascut un baiat, pe care a trebuit sa-l alaptez timp de 1 an si 11 luni. Dupa 4 luni m-am apucat usor de alergare si gimnastica, in ciuda faptului ca alaptam. Pot spune ca am putut cateva zile pe saptamana sa merg si la service fiind aproape de casa si in pauze sa vin acasa sa alaptez. Copilul crestea, imi facusem un program de mers in parc cu sotul, el plimband carutul si eu alergand. Am revenit rapid la kilogramele dinaintea sarcinii, datorita felului meu activ de a fi.

Mariana-5

Cum a influențat sarcina evoluția sportivă?

Am facut miscare pana in ultima zi a sarcinii, colegii de servici spunandu-mi ca am sa nasc la servici. A fost foarte bine ca am facut miscare datorita faptului ca am nascut normal si a fost un baiat perfect sanatos.

Mariana 1Cum te-ai antrenat în timpul și după sarcină?

In timpul sarcinii m-am antrenat foarte usor si chiar nu am exagerat, punand pe primul plan viata copilului, iar dupa sarcina, la 4 luni pot spune ca am luat o cu incetul fiecare etapa a antrenamentului.

Cât de repede ai revenit după sarcină la sport și ce ai făcut?

Am revenit la sport dupa 1 an, si am lucrat dupa anumite programe de pe net.

Cum reușești să îmbini sportul cu jobul și mai ales cu creșterea copilului?

Timpul petrecut la servici e ceva de genul fitness, fiindca sunt menajera si fac zi de zi curatenie la diverse doamne, care imi sunt si bune prietene, iar acest lucru imi este de un enorm ajutor. Imi place ceea ce fac si de aceea totul mi se pare foarte usor. Sotul este mandru de mine, el nu se impaca cu alergatul, dar in schimb inoata si merge cu bicicleta, la fel ca si fiul meu.

Cum te antrenezi?

Am anumite programe de antrenament. In timpul saptamanii ma antrenez de 2 ori pe zi, dimineata si seara, iar in weekend – sambata 4 antrenamente si duminica 4. Toate antrenamentele sunt diferite intre ele.

Ce performanțe mai aparte ai avut?

Am prins multe podiumuri de locul 1, dar cea mai frumoasa performanta a fost in 2015 cand am participat la balcaniada din Grecia la Salonic, unde am facut record balcanic si national la 400m garduri si am luat medalia de aur, iar la 2000 metri obstacole am luat argintul, si medalia de aur la stafeta Romaniei. Pot spune ca pentru proba de 400 m garduri si 2000 obstacole m-am antrenat doar 4 luni sub indrumarea lui Ben Ami, care mi-a dat curajul de a trece obstacolele si la propriu si la figurat.

Mariana-4

Sportul este o piedică sau un ajutor pentru o mamă?

Sportul este un ajutor pentru o mama, pentru ca o tine sanatoasa sa poata sa-si intretina familia.

Mariana-3

Ce zice soțul? Dar copilul? (despre viața sportivă)

Sotul este acum foarte mandru, cu toate ca la inceput a spus ca nu mai am 20 ani, dar cand a vazut ce ambitioasa sunt si ca urc mereu pe podium, atunci si-a schimbat parerea si a zis UITE CA SE POATE FACE PERFORMANTA SI LA VARSTA TA. Copilul se mandreste la scoala cu mine si chiar le zice colegilor UITE O PE MAMI PE PODIUM .

Ce planuri de viitor ai, din perspectivă sportivă

Planurile mele sunt urmatoarele: sa fiu in primul rand sanatoasa, sa particip la Europene, olimpiada si poate la Mondiale.

Un sfat pentru femeile de aceeași vârstă (legat de mișcare, sănătate, îmbinare cu viață de familie etc)

Beneficiile sportului sunt cunoscute. Daca iti faci planuri bune, poti sa imbini si jobul si sportul si viata familiala. Recomand cu tot sufletul ca toata lumea sa iasa sa faca miscare si sa nu ne mai pierdem timpul aiurea la emisiuni care ne fura din energia noastra.

Mariana 2

30 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.317 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. MARIANA SERBAN
    martie 09, 2016

    O cunosc de ceva vreme pe MARIANA,ma surpris placut evolutia ei din ultimii ani .Din todeauna a fost o luptatoare in viata ,cu fiecare provocare .Sportul a fost incintarea ei si visul ce in tinerete nu la putut practica asa cum ar fi trbuit .Dovada sta acesiunea ei de acum .Am numai cuvinte de lauda la adresa ei ! Sint uimita si totodata mindra de ea .Felicitari pentru reusitele tale si urmeza-ti visul .

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.