Ciocolata pentru sanatatea inimii

aug. 25, 2015 | 2 comments | ciocolata, inima, nutritionist, sanatate, studii

Consumul a 100 de grame de ciocolata zilnic este asociat cu un risc cu 25% mai mic de a dezvolta o boala cardiovasculara si cu 45% mai mic de a suferi un infarct, conform unui studiu publicat in revista Heart.

Nu exista nicio dovada care sa ateste ca eliminarea ciocolatei din alimentatie ar reduce riscul de boli cardiovasculare.

Cercetatorii isi bazeaza constatarile pe adultii care au luat parte la studiul EPIC-Norfolk, care urmareste impactul dietei asupra sanatatii pe termen lung a aproximativ 21.000 de barbati si femei in Norfolk, Anglia, folosind informatiile legate de alimentatia uzuala si chestionare privind stilul de viata.

De asemenea, acestia au efectuat si o analiza sistematica a rezultatelor publicate la nivel international privind legatura dintre ciocolata si bolile cardiovasculare, care implica aproape 158.000 de oameni – inclusiv participantii la studiul EPIC.

Participantii la acest studiu (9214 de barbati si 11 737 de femei) au fost monitorizati pe o perioada de aproape 12 ani, timp in care 3013 (14%) au experimentat fie un episod de boala coronariana fatala, fie un accident vascular sau boala de inima in urma carora au supravietuit.

Aproximativ unul din cinci au declarat ca nu au mancat deloc ciocolata, in randul celorlalti participanti consumul zilnic fiind de 7 g in medie, unii consumand pana la 100 g de ciocolata.

Persoanele cu un consum mai ridicat au fost asociate cu niveluri scazute de varsta metabolica, greutate (IMC), raport talie-sold, tensiune arteriala sistolica, proteine inflamatorii, diabet zaharat, dar si o activitate fizica regulata. Toate acestea duc la un profil favorabil in privinta riscului de boli cardiovasculare.

Consumul mai ridicat de ciocolata a fost, de asemenea, asociat cu un aport de energie mai mare si o dieta care contine mai multe grasimi si carbohidrati si mai putine proteine ​​si alcool.

Comparativ cu cei care nu au mancat ciocolata deloc, acestia au dovedit un risc cu 11% mai mic de boli cardiovasculare si un risc cu 25% mai mic de deces asociat acestor boli.

Cel mai mare aport de ciocolata a fost in mod similar asociat cu un risc mai mic cu 23% de accident vascular cerebral, chiar dupa luarea in considerare a altor factori de risc potential.

Din noua studii relevante incluse in analiza sistematica, cinci studii au evaluat boala coronariana si riscul de accident vascular cerebral, toate gasind un risc semnificativ mai mic pentru aceste boli, datorat consumului regulat de ciocolata.

Pe cealalta parte, persoanele cu un profil de risc mai ridicat al bolilor cardiovasculare au declarat ca mananca mai putina ciocolata sau alimente care sa o includa, comparativ cu persoanele sanatoase.

In urma acestor descoperiri, autorii studiului au declarat ca: “Dovezile cumulative sugereaza ca aportul de ciocolata mai mare este asociat cu un risc mai mic de viitoare evenimente cardiovasculare.”

De asemenea, au subliniat ca ciocolata cu lapte, care este considerata a fi mai putin “sanatoasa” decat ciocolata neagra, a fost consumata mai frecvent de catre participantii EPIC-Norfolk, efectele benefice asupra sanatatii fiind valabile si in acest caz.

“Acest lucru poate indica faptul ca nu numai flavonoidele, dar si alti compusi, probabil prezenti in lapte, cum ar fi acizii grasi si calciu, pot oferi o explicatie pentru rezultatele studiului”, sugereaza acestia.

Concluzia studiului este ca nu exista nicio dovada pentru eliminarea sau reducerea consumului de ciocolata de catre persoanele cu risc de boli cardiovasculare si chiar ca un consum moderat poate avea beneficii asupra starii de sanatate generale.




Acest articol a fost vizualizat de 1.385 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. trambulinesparta.ro
    august 26, 2015

    Ideea e ca respectiva ciocolată să fie neagră/amăruie și cu peste 75% CACAO! 😉

  2. Memes
    august 30, 2015

    Chiat nu imi place ciocolata amaruie. Dar o sa incerc sa mananc pe viitor

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.