Dă jos burta, ediția 2015

iul. 23, 2015 | 1 comment | Men's Health, Obezitate, Slabire, da jos burta, nutritionist

10 ani de Men’s Health si 10 editii ale concursului “Da jos burta!” In total 80 de barbati care au avut sansa unui start pe drumul catre sanatate si o greutate normala. Unii au avut rezultate frumoase in timpul concursului si dupa, altii s-au pierdut pe drum… Totusi la fiecare editie am avut cativa participanti foarte buni si seriosi, care au inteles ce au de facut si au aplicat. Asa s-a intamplat si anul acesta. Ba chiar pot sa spun ca am avut o editie foarte reusita, pentru ca toti concurentii au slabit (un minim de 3 kg si un maxim de 9 kg, asadar o medie pe la 5-6 kg). Ca si la editiile trecute, eu m-am ocupat de partea de nutritie, iar anul acesta baietii s-au antrenat la World Class InCity, sub indrumarea a 3 antrenori foarte buni.

toti-concurentii

Ediția din acest an a concursului Dă jos burta a venit cu un element de noutate: testele profesioniste privind performanțele fizice, care au fost realizate la Centrul Superfit. Aceste investigații au avut rolul de a observa în detaliu cele mai importante modificări ale parametrilor fiziologici ce au legătură cu capacitatea de performanță.

La prima întâlnire cu mine, concurenții au trecut prin investigații de bază: măsurarea tensiunii arteriale, electrocardiogramă și spirometrie (analiza capacității pulmonare). Din fericire, toți concurenții au fost declarați apți pentru sport. La aceste investigații s-au adăugat analizele de sânge, unde am descoperit o serie de modificări, având însă legătură cu excesul ponderal. Bineînțeles, ei au fost și cântăriți, iar indicele de masă corporală ne-a arătat că se încadrau la obezitate sau la nivel de supraponderal. Pentru că greutatea nu este singurul parametru care ne interesează, am recurs și la analiza compoziției corporale, prin metoda adipometriei cu ultrasunete. Astfel am putut sa aflăm procentul de grăsime corporală, dar mai mult decât atât am măsurat stratul de grăsime și mușchi în anumite zone-cheie ale corpului. Valorile ne-au arătat un exces serios de grăsime, în unele cazuri depășind 30% (față de valorile normale care sunt între 15 și 18%).

castigatorii-djb-2015

Următorul pas a fost efectuarea testului cardiometabolic (sau spiroergometrie), investigație care are rolul de a evidenția capacitatea de efort sub forma unor parametri legați de volumele respiratorii în corelație cu frecvența cardiacă, în repaus și la diverse trepte de efort. La primele măsurători am constatat o capacitate redusă sau chiar foarte redusă de efort, ceea ce la nivel metabolic se traduce printr-o disponibilitate extrem de limitată a utilizării grăsimii ca sursă de energie, adică practic o foarte proastă adaptare a organismului la efort fizic.

toti-concurentii

Luna de concurs le-a adus celor opt concurenți nu doar câteva kilograme în minus (cu un maxim de 9 kg în cazul câștigătorului ediției), dar și modificări importante la nivelul parametrilor fiziologici. Procentul de grăsime a scăzut cu 4-5 % în medie, ceea ce reprezintă o evoluție foarte bună; în plus, măsurătorile zonale au arătat diminuări semificative ale stratului de grăsime, în special la nivelul abdomenului, ceea ce până la urmă arată că cei 8 se află pe drumul cel bun în lupta cu „burta” care trebuie dată jos.

Constatările cele mai relevante au fost făcute la testarea cardiometabolică finală, acolo unde așteptam cele mai mari îmbunătățiri. În primul rând, am constatat că VO2max, parametrul care se corelează direct cu capacitatea de performanță a crescut în medie cu 10-15%, ceea ce este un progres important pentru o singură lună de efort fizic. Mai impresionant decât atât a fost ameliorarea capacității organismului de a utiliza grăsime ca substrat energetic la valori mult mai mari ale intensității efortului. De exemplu, în cazul câștigătorului, această îmbunătățire a fost de 200%, cu alte cuvinte organismul lui s-a adaptat la efort și a devenit mai eficient în a extrage energie din grăsime la eforturi mai lungi și de intensitate mai mare. Acest fapt îl va ajuta nu doar să scadă mai repede în greutate, ci și să obțină performanțe tot mai bune în diverse probe sportive. Pe lângă toate acestea, riscurile pentru sănătate se diminuă progresiv cu fiecare kilogram de grăsime pierdut.

Aceste transformări au fost observate la toți concurenții, în măsură mai mare sau mai mică, iar dacă ar fi să tragem o concluzie, aceasta nu poate fi decât una: chiar și doar după o lună de sport și regim alimentar se pot obține transformări importante la nivel metabolic, care însă trebuie consolidate prin continuarea programului.

Stefan Letinu, castigatorul concursului a slabit de la 107,8 kg la 99,7 kg, reducandu-si indicele de masa corporala de la 33,3 la 30,8. Desi variatia lui a avut loc in zona de obezitate de gradul 1, tinand cont ca de la finala a mai trecut o luna, sunt sigur ca acum este deja in zona de supraponderal.

bmi1

bmi2

O alta variatie semnificativa a fost cea a procentului de grasime, care ne-a aratat clar ca cea mai mare parte a masei corporale pierdute a fost din depozitul adipos, adica exact ce urmaream. Practic el si-a redus procentul de grasime de la 29,9% la 25,5%.

bf1

bf2

Pe graficele acestea se vede clar cum a scazut masa de grasime (de la 15,8 kg la 9,7 kg), in timp ce masa slaba a variat foarte putin (de la 20,4 kg la 19,9 kg). In mod categoric acesta este modelul ideal de scadere in greutate si acesta are loc doar in conditiile in care se asociaza efortul fizic la regimul alimentar (cu aceasta ocazie poate afla si colegii mei de breasla ca este ridicol sa spui unui pacient ca e bine sa se apuce de sport DUPA ce slabeste…).

grafic-1

grafic-2

Masuratorile antropometrice (circumferinte, pliuri, greutate) ne arata ce se intampla la suprafata. Analiza compozitiei corporale face un pas in profunzime si ne face o imagine mai clara asupra transformarilor din interior. Insa daca vrem sa intelegem ce se modifica la nivel metabolic, e nevoie de investigatii mai sofisticate, asa cum este testarea cardiometabolica. In cazul lui Stefan, modificarile parametrilor fiziologici sunt foarte bune pentru o perioada atat de scurta, insa cele 9 kg si orele de antrenament isi spun cuvantul. La prima vizita, am inregistrat un VO2max absolut de 3,2 l/min si relativ de 30 ml/min/kg. Valorile sunt slabe pentru un barbat tanar, insa este au inceput sa se imbunatateasca chiar dupa o luna. VO2max in valori absolute a ramas tot 3,2 l/m, insa cel relativ a inceput sa creasca, ajungand la 32,5 ml/min/kg. Nu este o crestere impresionanata, insa e un progres. La alti concurenti am inregistrat cresteri mai mari.

Ceea ce este insa mai relevant este raspunsul organismului la diverse trepte de efort.

comparatie-teste

 In principiu, datele din acest grafic arata o evolutie clara. Spre exemplu, incarcarea la RER1 se refera la intensitatea efortului (exprimata in watti, pe cicloergometru) la care organismul nu mai poate utiliza lipide ca substrat energetic si extrage energie doar din metabolizarea glucozei (si glicogenului), initial in regim aerob, apoi anaerob. La prima testare, am inregistrat RER1 la 84 W, iar la a doua testare la 180 W. Este o imbunatatire semnificativa, care arata ca dupa doar o luna de antrenamente, organismul lui Stafan a devenit mult mai capabil sa extraga energie din grasime la o intensitate mult mai mare a efortului. 180 W este o incarcare destul de mare, chiar si pentru un sportiv cu experienta. Si inima a inceput sa se adapteze la efort, astfel incat am inregistrat un puls mai mic la aceeasi intensitate a efortului.

 modificare-praguri

Acesta este cel mai frumos grafic si care arata ameliorarea semnificativa a performantelor fizice. Cele 3 segmente colorate (din primul bar) se refera la zonele de antrenament. Cu verde este reprezentat TZ1, adica zona in care organismul foloseste predominant grasime ca substrat energetic, cu galben TZ1, fiind zona de tranzitie in care aportul de grasime se reduce treptat catre zero, iar cu rosu avem TZ3, respectiv zona de mare intensitate, in care organsimul foloseste doar carbohidrati, intrand spre final in zona anaeroba. Numerele reprezinta intensitatea efortului in watti. Pentru fiecare zona putem masura si pulsul, ceea ce ii da pacientului indicatii clare pentru antrenament. Daca ne uitam pe cele 2 grafice, vedem o deplasare categorica a zonelor spre dreapta, ceea ce semnifica adaptarea organismului la efort. Practic, dupa doar o luna, posibilitatile fizice ale concurentului nostru s-au imbunatatit atat de mult, incat poate rezista mult mai mult timp la efort si nu doar atat, ci la efortului de intensitate crescuta.

Bravo Stefan! Bravo tuturor concurentilor din 2015!

Si daca vreti un ultim argument pentru a scapa de burta si kilograme in plus, iata ce s-a intamplat cu riscurile relative dupa doar o luna de regim si sport:

rr1

rr2




Acest articol a fost vizualizat de 2.332 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. ClaroCafe
    august 20, 2015

    Foarte buna initiativa. Felicitari pentru idee:)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.