Conferinta Nationala de Medicina Sportiva 2015

iun. 11, 2015 | 0 comments | 2015, Bucuresti, conferinta, medicina sportiva

Week-end-ul trecut am avut din nou plăcerea să particip la Conferința Națională de Medicină Sportivă, o manifestare științifică la care merg de câțiva ani, pentru că este un domeniu care mă interesează și cu care mă intersectez adesea, atât datorită meseriei mele, cât și prin prisma faptului că sunt la rândul meu sportiv (aș spune, mai mult decât la nivel recreațional).

Anul acesta conferința a avut loc la noul sediu COSR, lângă Arcul de Triumf. Ca de obicei am reîntâlnit profesioniști din medicina sportivă, oameni pe care îi respect, iar cu unii dintre ei sunt chiar prieten.

Ediția din acest an a fost foarte interesantă și chiar am plecat acasă cu o serie de informații noi și utile.

Conferința a debutat cu o prezentare a unei invitate din Olanda, Terry Butter de la Dr. Rath Health Alliance (http://www.rath.co.uk), care a discutat despre medicina celulară din perspectiva sinergie microelementelor nutritive. Teoria lor, și bineînțeles și practica, se bazează pe studii care arată că diversele combinații de micronutrienți administrate în diverse patologii au un efect sinergic și astfel efecte mult mai puternice decât fiecare luat în parte.

A urmat prezentarea unui studiu efectuat la Universitatea din Craiova, parte a unui proiect pe 3 ani, în care d-na dr. Mirela Vasilescu, care a și primit o distincție pentru activitatea în Societatea de Medicină Sportivă, a prezentat o serie de date foarte interesante legate de impactul exercițiului fizic asupra profilului metabolic, statusului inflamator și funcției endoteliate la subiecți obezi. M-a interesat în mod particular comparația între diversele tipuri de efort. Rezultatele unui astfel de studiu ne sunt utile în practică, pentru că putem ști ce fel de recomandări să facem pacienților obezi, în privința efortului fizic.

ms2

D-na dr. Adela Caramoci a venit cu o serie de date din literatura de specialitate privind importanța suplimentării cu magenziu în performanța sportivilor. Concluzia a fost că magneziul este un mineral extrem de important, de multe ori sportivii au deficiențe (și nu numai ei), iar acestea sunt greu de diagnosticat nu doar pentru că simptomatologia e nespecifică, ci si pentru că magnezemia nu este un prametru care să reflecte corect nivelul total al magneziului din corp.

A urmat o prezentare foarte interesantă, despre un subiect care mie îmi era complet necunoscut (pentru simplul fapt că nu lucrez cu așa ceva). E vorba despre Clasificarea Internațională a Funcționalității, un sistem de coduri folosite intens în alte țări, dar care la noi e ceva SF deocamdată și probabil așa va rămâne mult timp, după cum spunea d-na Corina Predescu. Nu intru în detaliu, pentru că mi-ar fi greu să explic.

O altă prezentare interesantă a fost legată de scutirile de uz terapeutic, respectiv acele situații în care sportivii de performanță primesc derogări pentru folosirea unor substanțe dopante pe lista WADA, însă cu scop terapeutic. Este o problemă importantă în special pentru medicii sportivi.

În cadrul conferinței a fost prezentat și un echipament interesant de testare, Cyclus 2, la care m-am uitat cu jind…

Subiectul următor m-a interesat în mod particular, pentru că tocmai experimentez așa ceva, anume cervico-cefalalgia. Preferam să știu doar teoretic aceste lucruri…

Dr. Alin Popescu a susținut, în stilul său caracteristic, adică cu mult patos, o prezentare despre utilizarea soluțiilor de încălzire și răcire în pregătirea efortului fizic. Mesajul pentru acasă: rece după și în acut, cald înainte și în cronic.

Aceasta a fost prima zi pentru mine, pentru că din păcate nu am putut să stau la a doua parte.

A doua zi a debutat cu un workshop foarte interesant: EKG în evaluarea sportivilor – modificări adaptative și patologice. Mi s-a părut extrem de util și bine susținut, cu o mulțime de prezentări de caz. E adevărat că pe alocuri am fost depășit de nivelul informațiilor, dar per total am luat o doză foarte de știință în cele 2 ore.

Următoarea prezentare a fost de asemenea incitantă. Dr. Ștefan Tiron a vorbit despre importanța posturologiei în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor caracteristice sportivilor. Am aflat o mulțime de lucruri noi, la care nici nu mă gândisem vreodată. Cum ar fi, de exemplu, faptul că o talonetă bine făcută poate să modifice radical postura, ceea ce se traduce în performanțe fizice ameliorate “ca prin minune”.

A urmat o prezentare foarte tehnică despre instabilitatea patelară (prefer să nu îmi bat capul cu astfel de probleme, atât timp cât există oameni pregătiți special).

Dr. Gabriel Panait (www.medicinasportiva.ro) a atacat un subiect delicat, care a stârnit o mulțime de discuții: probleme de etică în medicina sportivă. Etica este întotdeauna un subiect care provoacă controverse și dileme. Sportul de performanță este un domeniu delicat, așa că discuțiile pot să se aprindă foarte ușor.

ms1

În final, au fost 2 prezentări: una despre tendințele actuale în fitness (preluate după constatările ACSM), interesant, dar care mie nu mi-a adus prea multe noutăți și o a doua cu rezultatele unui studiu privind fenomenul de stress oxidativ indus de efortul fizic la nivelul rinichiului la șobolani wistar, care a fost prezentat prea rapid pentru câtă muncă a fost investită în realizarea acestuia.

Aștept cu interes ediția din 2016.




Acest articol a fost vizualizat de 1.187 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.