Coffe Talks cu jurnalistii, despre hidratare

iun. 27, 2014 | 0 comments | caffe talks, hidratare, intalnire, jurnalisti, nescafe, nutritionist

La invitatia Nescafe am participat la o noua editie a intalnirilor cu jurnalistii, “Coffe Talks”, discutand de aceasta data despre importanta hidratarii. Intalnirea a avut loc la Nescafe Milano, in Piata Romana, un loc foarte prietenos, unde poti bea o cafea buna impreuna cu prietenii. Alaturi de mine a fost invitata si Dana Argesan, make-up artist, de la care am aflat o multime de lucruri interesante despre hidratarea pielii.

nes1

Hidratarea este un subiect des dezbătut atunci când temperaturile de afară depășesc 30 de grade. Dar care sunt cele mai eficiente surse și cum putem să avem o hidratare optimă fără efort?

Corpul uman are nevoie de surse diverse de hidratare pentru a funcționa în parametrii normali, mai ales în perioadele toride. O hidratare adecvată înseamnă mai mult decât a bea apă, înseamnă a consuma apă din diverse surse în cadrul unei alimentații echilibrate.

Care sunt cele mai eficiente surse de hidratare complementare apei? Vara, alimentele și băuturile naturale sunt o sursă importantă pentru a aduce un plus de fluide corpului. Fructele și legumele de sezon cu un conținut mare de apă, precum roșiile, castraveții, ardeii grași, pepenele verde, căpșunele și citricele, pot furniza, în medie, 20% din cantitatea necesară de apă.

Hidratarea este o parte importantă a unei vieți echilibrate. Nevoia corpului pentru mai multă apă este vizibilă în zilele călduroase de vară. Însă multe persoane nu știu că printr-o  alimentație naturală pot ajunge la un nivel optim de hidratare a organismului, astfel încât un plan alimentar corect și echilibrat îi ajută să fie sănătoși pe termen lung.

nes4

Ce rol are cafeaua într-o alimentație sănătoasă? Printre alimentele care aduc organismului uman un plus de lichide se numără și cafeaua solubilă 100% naturală. În urma consumului de cafea, corpul poate reține până la 84% din apa conținută. Fiind un produs ușor de preparat cu gheață și în același timp foarte gustos în diverse rețete, cafeaua solubilă este o băutură potrivită și  pentru vară, contribuind la hidratarea organismului în zilele călduroase.

De-a lungul timpului, s-au răspândit diverse mituri care pretind că un consum moderat de cafea poate duce la deshidratare. Studiile ne demonstrează contrariul. Cafeaua este una dintre sursele de  hidratare,  ca parte a unei diete echilibrate.  Consumată cu moderație, cafeaua 100% naturală oferă corpului o cantitate semnificativă de apă . Bineînțeles, este important să existe în același timp un consum echilibrat de fructe, legume și apă.

Hidratarea este importantă și pentru sănătatea pielii și pentru a ne proteja tenul în zilele toride.

”Pentru a avea un machiaj frumos, trebuie să pornim de la o piele hidratată corect. Acest lucru se poate face folosind creme de hidratare, dar și printr-o nutriție sănătoasă. Este important pentru ten să avem o alimentație  echilibrată, dar și un aport potrivit de lichide. Vara, din cauza radiațiilor solare mai puternice, trebuie să acordăm mai multă atenție îngrijirii tenului, mai ales în zonele sensibile din jurul ochilor, a buzelor şi a gâtului. Hidratarea interioară, dar și exterioară corectă ajută la menținerea unui ten sănătos”, a declarat Dana Argeșan, make-up artist.

nes3

Vara aceasta, asigură-te că ai un aport potrivit de lichide prin consumarea de alimente și de băuturi naturale. Consumată cu moderație, cafeaua solubilă 100%  naturală poate reprezenta  o sursă de hidratare pentru zilele călduroase de vară.nes2

  • Recomandările generale pentru consumul de lichide este de aproximativ 2,5 litri pe zi, dar incluzând atât băuturile, cât și apa din alimente.
  • Aproximativ 80% din aportul total de apă provine din consumarea de apă ca atare și băuturi diverse, inclusiv cafeaua, iar restul de 20% derivă din alimente.
  • Prin consumul de fructe și legume bogate în apă, corpul primește un plus de hidratare necesar unei diete sănătoase.
  • Astfel,  complementar apei, poți să echilibrezi balanța consumând alimente cu un procent ridicat de apă în compoziție.
  • De exemplu, castravetele are cel mai mare procent de apă dintre legume- 96%. El poate fi folosit într-o  salată sau un sandwich dimineața, pentru o porție de hidratare și vitamine.
  • Combinațiile dintre legumele cu un conținut mare de apă precum: salata verde, ridichii, roșii și ardeii grași, asigură organismului o parte din necesarul de hidratare.  Dacă suntem atenți la combinațiile alimentare, putem foarte ușor să ne hidratăm organismul, fără să consumăm foarte mult apă, mai ales în cazul persoanelor care nu își amintesc să consume apă.
  • Odată cu venirea căldurii, apar și multe fructe de sezon cu un conținut mare de apă.
  • Pepenele verde, căpșunele, citricele și pepenele galben vă oferă posibilitatea unei diete variate, dar și cu un procent mare de hidratare.
  • Aportul de lichide poate fi completat și prin  consumul de cafea 100% naturală.
  • În urma consumului de cafea preparată corect, 1-2 lingurițe de cafea solubilă cu 150 ml de apă, corpul uman poate reține până la 84% din lichid.
  • Este recomandat consumul echilibrat de cafea 100% naturală, între 2 și 3 căni pe zi.
  • Activitatea fizică prelungită și expunerea la temperaturile înalte din timpul verii vor crește pierderile de apă și astfel va crește necesarul zilnic de fluide.

În decursul anilor au aparut și mituri în legătură cu deshidratarea:

Mit 1: Deshidratarea apare numai atunci când corpul e privat de apă zile la rând.

O dietă săracă în alimente cu un nivel mare de apă poate duce la deshidratare și îți va afecta energia, imunitatea și vitalitatea.

Mit 2: Corpul tău are nevoie de 8 pahare de apă zilnic.

Studiile din ultimii ani au demonstrat că nu există dovezi în acest sens. E adevărat, corpul uman are nevoie de o sursă stabilă de lichide. Însă, în medie, oamenii au nevoie de 2,5 l de fuide. Așa că e recomadat să iei cantitatea aceasta de apă și din alimentele pe care le consumi. O cantitate mai mare de legume și fructe proaspete în dietă asigură o parte din lichidele necesare corpului.

Mit 3: Hidratarea se rezumă la consumul de apă.

Adevărul este că e nevoie de un aport de vitamine, minerale și electroliți pentru a rămâne hidratată. Nu este suficient să consumi o cantitate mare de apă. Este nevoie să ai și o dietă echilibrată.

Mit 4: Consumul ridicat de apă duce la retenție.

Corpul uman reține apă în urma dezechilibrului hormonal, a toxinelor și a unei sănătăți precare, dar și din cauza deshidratării. Interesant este că, dacă nu te hidratezi destul, corpul uman începe să rețină apă pentru a compensa.

Mit 5: Niciodată nu poți să bei prea multă apă.

De fapt, un consum prea mare de lichide poate duce la scăderea nivelului de sodiu din sânge. Un consum exagerat de apă poartă numele de hiponatremie, de aceea, ca în cazul oricăror alimente, e bine să fim moderați.

Există și momente în care oamenii ar trebui să se hidrateze mai bine pentru a mări nivelul performanțelor fizice și mentale: atunci când învățăm/studiem, atunci când conducem, atunci când facem sport (sau avem o activitate fizică mai intensă) și la serviciu.




Acest articol a fost vizualizat de 1.049 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.