Capcanele alimentelor dietetice

mart. 15, 2013 | 0 comments | Alimente, Slabire, batoane, capcane, dietetice, nutritionist

Acesta este un articol publicat in LPF (click pe imagine pentru a o mari), la care am avut si eu ceva de spus. Sunt puse in discutie unele dintre alimentele recomandate in mod curent celor care intentioneaza sa scada in greutate. In cazul celor mai multe dintre acestea, motivul pentru care sunt folosite, este evident – aduc mai putine calorii decat varianta integrala.

Deschid putin discutia despre “batoanele pentru slabit” – si nu ma refer in mod particular la cele romanesti, promovate chiar prin aceasta sintagma, ceea ce le-a adus o popularitate complet nemeritata, ci la orice aliment, baton, praf etc care este promovat ca fiind “pentru slabit”. Din pacate, utilitatea acestora este foarte prost inteleasa. Paradoxal, dar exista foarte multi oameni care isi imagineaza ca mancand asa ceva IN PLUS fata de alimentatia obisnuita (de obicei proasta) au sanse mai mari sa slabeasca. Este la mintea cocosului ca nu se intampla acest lucru, ba chiar din contra, e foarte posibil sa te ingrasi mai rau, pentru ca si aceste batoane aduc un aport de cateva zeci pana la cateva sute de calorii. Cele cateva substante “speciale” ce sunt uneori adaugate (gen carnitina sau ceai verde) nu au absolut nicio valoare in economia generala a slabitului. Nu va faceti iluzii desarte.

Totusi ele nu sunt chiar inutile. Realitatea este ca daca sunt bine integrate intr-un program de scadere in greutate, ar putea sa fie de ajutor. In primul rand, daca in loc sa mananci un baton de cicolata ca gustare, iei un astfel de baton, in mod sigur vei economisi cateva sute de calorii. Nu e un lucru de neglijat. In alta ordine de idei, utilitatea lor tine si de aspecte psihologice. Multi dintre cei care imi vin la consultatii au o reala problema cu pofta de dulce. Probabil ca principalul beneficiu pe care il ofera astfel de batoane este acela ca ofera o alternativa mai “light”, ajutand la controlul poftelor care ar putea sa dea peste cap cursul unei diete. Ca sa nu mai vorbim ca sunt usor de transportat si depozitat. Nu vreau sa fac lobby pentru aceste produse, insa ma enerveaza atitudinea de genul “vai, tu nutritionist recomanzi asa ceva, cand ar trebui sa recomanzi doar alimente 100% naturale”… Da, bineinteles, alimentatia noastra ar trebui sa fie cat mai curata, cat mai sanatoasa, evitand alimentele procesate… insa atunci cand am un pacient cu obezitate de gradul 3 si stiu ce risc enorm pentru sanatate inseamna acest lucru, sunt dispus sa fac un compromis si sa ii recomand un baton de acest gen, pe care sa il poata folosi din cand in cand ca gustare, in ideea ca asta il va ajuta sa depaseasca momentele mai dificile si sa continue programul de slabit, obtinand rezultate.




Acest articol a fost vizualizat de 972 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.