Despre pofte si cum le gestionam

nov. 05, 2012 | 0 comments | Alimente, Nutritie, pofte

Poftele sunt normale. Asta ca sa eliminam de la bun inceput prezumtia de vinovatie a celor care au diverse pofte. Adica noi toti, pentru ca este ceva absolut firesc sa poftim la diverse lucruri. Aici o sa ma refer doar la alimente si las pe altii sa analizeze restul poftelor.

M-am uitat in DEX sa vad care ar fi definitia “poftei” si zice Dorință puternică de a face sau a obține ceva; năzuință, dispoziție, chef, plăcere.

Pofta e o dorinta puternica. Cu care trebuie sa lupti si pe care uneori o domini, alteori te invinge ea. Pana la urma, cel mai important este sa o controlezi tu si sa o lasi din cand in cand sa mai castige si ea, pentru ca daca incerci sa o omori, se va intampla ca in povestea cu hidra – ii tai un cap, insa in locul lui or sa apara doua, patru, sase… si la un moment dat s-ar putea sa te domine ea.

Uneori, poftele alimentare intense pot sa aiba o cauza medicala si exista exemple: ciocolata atunci cand esti stresat si deprimat, alimente sarate atunci cand nivelul sodiului este mai redus, dulciuri atunci cand glicemia este redusa sau esti obosit.

De cele mai multe ori, poftele diverse ce apar nu ar trebui gandite atat de profund (lipsa vreunui mineral sau alt nutrient). Sunt pur si simplu expresia dorintei de a ne satisface unele placeri culinare, de care poate ca suntem privati din diverse motive – o cura de slabire, o afectiune medicala sau pur si simplu pentru ca nu sunt sanatoase. Aici intervine din nou componenta de vointa si control. Cei care inteleg motivele pentru care nu ar trebui sa dea curs acelor pofte sau macar le limiteaza, au sanse mai mari sa le controleze. Iti plac hamburgerii cu cartofi prajiti si sucul cu mult zahar? Informeaza-te de ce nu trebuie sa mananci asa ceva si sunt sanse mari ca peste un timp aceasta pofta sa dispara. Sau chiar daca va persista, o vei putea controla si vei putea alege sa mananci odata pe luna, nu in fiecare zi.




Acest articol a fost vizualizat de 880 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.