Creatina, un supliment nutritiv cu efecte reale

oct. 28, 2012 | 0 comments | creatina, crestere, efecte, hormon, igf-1, masa musculara

Pentru mulți dintre cei care merg la sală în dorința de a-și dezvolta masa musculară, creatina reprezintă un soi de “praf magic”, care îi poate ajuta să își atingă mai ușor obiectivele. Nu este nimic magic în acest supliment nutritiv, iar efectele sale ergogenice sunt cunoscute și documentate prin multe studii de specialitate.

O sa vă vorbesc despre un studiu recent, publicat în IJSNEM. Scopul acestui studiu a fost să compare modificările cantitative ale factorului de creștere insulin-like 1 (IGF-1) la nivel muscular în urma antrenamentului rezistiv și suplimentării cu creatină.

Factorul de creştere insulin-like 1 (IGF-I) reprezintă o modalitate de măsurare indirectă a volumului de hormon de creştere (hGH) produs de organism. IGF-1 şi hGH sunt hormoni peptidici esențiali pentru creşterea şi dezvoltarea ţesuturilor. Hormonul de creștere este produs de hipofiză şi este secretat în circulaţie pe perioada zilei şi a nopţii, nivelul maxim fiind atins în ultima parte a zilei. IGF-1 este un hormon produs de către ficat, iar într-un procent mai mic de către muşchii scheletului, reprezentând un răspuns la stimularea hGH-ului. IGF-1 reglează multe din acţiunile hormonului de creștere, stimulând creşterea şi dezvoltarea oaselor şi a ţesuturilor (muscular si altele).

Au participat la studiu 24 de bărbați și 18 femei, cu experiență redusă în antrenament rezistiv (1 an), care făceau minim 30 de minute de activitate fizică structurată (de exemplu, jogging, ciclism) de 3-5 ori pe săptămână.
Participanții au fost distribuiți aleator în 2 grupuri care au primit fie creatină (câte 0,25 g/kg de masă musculară timp de 7 zile, apoi 0,06 g/kg de masă musculară timp de 49 zile) sau o substanță placebo izocalorică. Ei au intrat într-un program de antrenament rezistiv pentru tot corpul timp de 8 săptămâni.

18 dintre participanți au fost clasificați ca fiind vegetarieni (ovo-lacto-vegetarieni sau vegani).

Înainte și la finalul studiului au fost efectuate biopsii musculare (din mușchiul vast lateral- la nivelul coapsei). Țesutul recoltat a fost examinat microscopic și a fost dozat cantitativ nivelul de IGF-1.
Rezultatele au arătat că antrenamentul rezistiv crește nivelul IGF-1 cu 67%, cu o acumulare mai mare la cei care au primit creatina (+78%) față de cei care au primit placebo (+54%). Nu a existat nicio diferență privind IGF-1 între vegetarieni și nevegetarieni.

Aceste rezultate indică faptul că suplimentarea cu creatină în perioada antrenamentului rezistiv crește concentrația de IGF-1 intramusculară la bărbații și femeile sănătoase, independent de obiceiurile alimentare obișnuite.

Puteti citi mai multe:

despre creatina in general

despre efectele creatinei

Urmariti si un filmulet despre creatina:

11 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.954 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.