Numeroase studii au arătat că băuturile cu carbohidrați pentru sportivi pot să îmbunătățească performanțele atletice prin menținerea nivelului gucozei serice și protejarea depozitelor de glicogen din mușchi și ficat.
Nu a fost examinată capacitatea gelurilor cu carbohidrați și a bomboanelor speciale pentru sportivi de ameliorare a anduranței. În acest studiu, 16 bărbați și femei, la 1-2 ore după o masă standardizată au participat la un antrenament pedalând 80 de minute la intensitate 75% din maxim și apoi au pariticipat la un test de 10 km.
Ei au primit aleator fie apă, fie băuturi pentru sporitivi, geluri sau bomboane, în cantități calculate izocaloric (0,6 g carbohidrați per kilogram-corp), înainte, în timpul și după efort. Glicemia lor era similară înainte de efort, însă a scăzut seminificativ la grupul care a primit doar apă, în timp ce în cazul celor care au primit carbohidrați (băutură, gel sau bomboane), valorile au fost mai mari, fără a exista difrențe între tipurile de produse. La testul de 10 km, toți cei care au primit produse cu carbohidrați au obținut timpi mai buni (17,3 minute) față de grupul care a primit doar apă (17,8 minute).
În concluzie, toate suplimentele cu carbohidrați s-au dovedit la fel de eficiente în menținerea nivelului glicemiei e durata efortului, îmbunătățind performanțele sportive (comparativ cu administrarea de apă și atât).
Unii maratoniști amatori spun că pot să termine foarte bine o cursă fără să ia nici măcar un gel. De acord, însă în sportul de performanță, utilizarea corectă a unor astfel de suplimente poate să facă diferența.
Te-ar mai putea interesa si aceste subiecte: