Băuturi cu carbohidrați, geluri și bomboane pentru sportivi – la fel de eficiente în sporturile de anduranță

aug. 30, 2012 | 0 comments | anduranta, bauturi, carbohidrati, eficienta, geluri, sportivi

Numeroase studii au arătat că băuturile cu carbohidrați pentru sportivi pot să îmbunătățească performanțele atletice prin menținerea nivelului gucozei serice și protejarea depozitelor de glicogen din mușchi și ficat.

Nu a fost examinată capacitatea gelurilor cu carbohidrați și a bomboanelor speciale pentru sportivi de ameliorare a anduranței. În acest studiu, 16 bărbați și femei, la 1-2 ore după o masă standardizată au participat la un antrenament pedalând 80 de minute la intensitate 75% din maxim și apoi au pariticipat la un test de 10 km.

Ei au primit aleator fie apă, fie băuturi pentru sporitivi, geluri sau bomboane, în cantități calculate izocaloric (0,6 g carbohidrați per kilogram-corp), înainte, în timpul și după efort. Glicemia lor era similară înainte de efort, însă a scăzut seminificativ la grupul care a primit doar apă, în timp ce în cazul celor care au primit carbohidrați (băutură, gel sau bomboane), valorile au fost mai mari, fără a exista difrențe între tipurile de produse. La testul de 10 km, toți cei care au primit produse cu carbohidrați au obținut timpi mai buni (17,3 minute)  față de grupul care a primit doar apă (17,8 minute).

În concluzie, toate suplimentele cu carbohidrați s-au dovedit la fel de eficiente în menținerea nivelului glicemiei e durata efortului, îmbunătățind performanțele sportive (comparativ cu administrarea de apă și atât).

Unii maratoniști amatori spun că pot să termine foarte bine o cursă fără să ia nici măcar un gel. De acord, însă în sportul de performanță, utilizarea corectă a unor astfel de suplimente poate să facă diferența.

19 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.678 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.