Băuturi cu carbohidraţi şi proteine după eforturi lungi – efecte asupra imunităţii

aug. 18, 2012 | 0 comments | amilaza, anduranta, bauturi, carbohidrati, efort, proteine, saliva

Este un lucru cunoscut că eforturile de lungă durată, aşa cum sunt cele de anduranţă ce depăşesc o oră, afectează capacitatea de apărare a organismului. Există o mulţime de strategii pentru a evita acest fenomen nedorit. Cele mai fecvente infecţii sunt la nivelul cailor respiratorii superioare, iar cavitatea bucală poate fi o poartă de intrare a germenilor patogeni (chiar dacă nu este cea mai importantă).

Un studiu publicat în mai şi-a propus să determine dacă administrarea unei băuturi ce conţine proteine şi carbohidraţi după un efort de anduranţă are vreun efect asupra proteinelor cu rol antimicrobian, despre care se ştie că sunt importante în apărarea antimirobiană.

Au fost incluşi în studiu 11 alergători de sex masculin. Ei au fost puşi să alerge timp de 2 ore la un VO2max 75% (adică cu intensitate mare, dar nu maximală). Imediat după acest antrenament li s-a oferit fie o băutură placebo, fie o băutură conţinând carbohidraţi şi proteine – 1,2 g carbo/kgcorp şi 0,4 g proteine/kgcorp.

Cele 2 tipuri de băuturi au avut acelaşi gust şi au fost administrate în volume egale (12 ml/kgcorp).

Celor 11 sportivi le-au fost recoltate probe de salivă înainte, imediat după efort şi la fiecare 30 de minute în interval de 180 minute după efort. Au fost derminaţi următorii parametri fiziologici: rata de secreţie a salivei, lizozimul salivar, alfa-amilaza şi imunoglobulina A secretorie (SIga).

Cosumul de băutură cu carbohidraţi şi proteine imediat postefort a indus o secreţie mai redusă de salivă faţă de placebo la 30 şi 60 minute după efort. Concentraţia lizozimului salivar a crescut în cazul ambelor băuturi imediat după efort, în comparaţie cu concentraţia de dinainte de efort, însă în cazul celor care au primit băutură cu carbohidraţi şi proteine, concentraţia lizozimului afost mai mare după o oră (125% mai mare după 30 minute şi 94% după o oră).

Concentraţia de SIgA a scăzut sub nivelul de dinainte de efort şi s-a menţinut aşa timp de 90-150 minute, iar băutura cu carbohidraţi şi proteine nu a avut niciun efect. Amilaza salivară nu a fost nici ea afectată de administrarea unei astfel de băutură.

Practic, singurul beneficiu măsurabil a fost asupra lizozimului, o enzimă bacteriolotică, ce omoară bacteriile prin distrugerea peretelui celular.

Pe lângă multe alte argumente pentru utilizarea unor astfel de produse create pentru creşterea capacităţii de refacere postefort, se adaugă şi acest stimul la nivelul sistemului imunitar.

14 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.977 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.